Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe dla IV IV.

Napisany przez Tia Hoste
Cześć, jestem tutaj zupełnie nowy i już szukałem na różnych stronach, ale nie doszedłem do jednoznacznego wniosku. Byłem zatrudniony wraz z moim mężem w służbie publicznej i oboje otrzymywaliśmy prawie takie samo wynagrodzenie. Wybraliśmy klasę podatkową IV. Ponieważ nie mam żadnych dochodów ani odliczalnych wydatków przekraczających kwoty ryczałtowe, zastanawiam się, czy w ogóle muszę składać zeznanie podatkowe. Na jednej stronie przeczytałem wskazówkę, że powyżej określonego dochodu należy złożyć zeznanie. W przeciwnym razie uważam, że przy klasie podatkowej IV, podobnie jak przy I, nie trzeba składać zeznania. Dziękuję za wskazówki.

Napisany przez Reinhardt78
Aby uzyskać prawdziwą jasność, warto skontaktować się ze specjalistą od podatków. Tam można szybko uzyskać informacje. Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, że nie trzeba składać zeznania podatkowego.

Jeśli przychody pochodzą w całości lub częściowo z dochodów uzyskanych z pracy niebędącej samodzielnej, z których dokonano potrącenia podatku, to rozliczenie zostanie przeprowadzone tylko w przypadku małżonków, którzy są zobowiązani do wspólnego rozliczenia podatkowego zgodnie z § 26, 26b, o ile oboje otrzymali wynagrodzenie za pracę, a jeden z nich został opodatkowany w trakcie okresu rozliczeniowego lub jego części w klasie podatkowej V lub VI, lub w przypadku klasy podatkowej IV wprowadzono współczynnik (zgodnie z§ 39f) (Cytat z Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych - normy osobowe)

Mogę też polecić doradcę podatkowego Pana Robla: doradca podatkowy Landshut - Joseph ROBL Steuerberatungsgesellschaft mbH. Aby być pewnym, warto skonsultować się z ekspertem.

Napisany przez Lichter
Czy nie jest tak, że trzeba złożyć tylko jeden raz zeznanie podatkowe po jego złożeniu i jest to obowiązkowe tylko dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata