Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Częściowy wykup ubezpieczenia emerytalnego - dyspozycja zwolnienia od podatku

Napisany przez tinkawolf
Cześć.

Chciałbym skorzystać z częściowego odkupu mojego ubezpieczenia emerytalnego. Zrobiłem to już raz i wszystko świetnie działało.

Jednak tym razem, oprócz zwykłego pisma, dostałem również zlecenie zwolnienia z podatku od kapitałów.

Teraz jestem zdezorientowany, ponieważ nigdy wcześniej nie musiałem tego wypełniać i nie wiem dokładnie, co i gdzie powinienem wpisać. Byłoby świetnie, gdybyście mogli mi krok po kroku pomóc, gdzie co wpisać. Co należy zaznaczyć.

Co się stanie, jeśli nie wypełnię tego zlecenia i po prostu mi to przelipują - ile wtedy zostanie odcięte od całkowitej kwoty, czytam tam raz 81,27 euro, a raz 308,13 euro...

Dziękuję z góry.

Re: Częściowy wykup ubezpieczenia emerytalnego - dyspozycja zwolnienia od podatku

Napisany przez EasyD
Jeśli osiągniesz zysk z inwestycji, to należy zapłacić tzw. podatek od dochodów kapitałowych. Wygląda na to, że wypracowano 308,13 € zysku, który chcesz wypłacić.
Na kwotę 308,13 € naliczany jest podatek od dochodów kapitałowych w wysokości 25%, a także 5,5% dodatkowa opłata solidarnościowa. Oznacza to nominowaną przez Ciebie kwotę 81,27 €. Ta suma zostałaby przekazana przez ubezpieczyciela do urzędu skarbowego. Jeśli nie zużyłeś jeszcze ulg podatkowych (Dla osoby samotnej: 801 €, dla małżeństwa: 1.602 €) w ciągu roku, możesz odzyskać pieniądze poprzez roczne rozliczenie podatkowe.
Inne możliwości to wystawienie dyspozycji zwolnienia podmiotowego, dzięki czemu pieniądze nie są przekazywane osobno do urzędu skarbowego, lecz wypłacane bezpośrednio na Twoje konto. Oczywiście dyspozycje zwolnienia, których możesz udzielić różnym instytucjom, również nie mogą przekroczyć granicy 801 € lub 1.602 €.

Napisany przez tinkawolf
Cześć i dziękuję za odpowiedź.

Więc musiałbym zapłacić 81€ (które zostałyby odjęte) jeśli nie wypełnię/oddam zlecenia zwolnienia? Jeśli jednak je wypełnię, dostanę dokładnie kwotę, którą żądałem?

Nie jestem pewien, gdzie i co muszę wpisać. Oczywiście na przedniej stronie najpierw swoje imię i numer identyfikacyjny.... Jeśli jestem żonaty (co nie ma miejsca), to również wszystko od partnera. ....tam zaznaczyłbym dolną część Do wysokości obowiązującej mnie kwoty zwolnienia podatkowego dla oszczędności w wysokości 801€-1.602€!

Ale na odwrocie...co tam?

To zlecenie obowiązuje od dnia 01.01. ____ lub od początku relacji handlowej Co wpisać tam jako datę? 01.06.2014, ponieważ oferta obowiązuje od tego dnia? A co zaznaczyć poniżej? Do momentu otrzymania innego zlecenia ode mnie CZY Do 31.12____?

Jeszcze raz dzięki

Napisany przez EasyD
Jeśli założę teraz, że nie wydali panowie dyspozycji zwolnienia podatkowego w żadnym innym instytucie i nie chcą ponownie skorzystać z zasady swojego ubezpieczenia emerytalnego w przyszłym roku, wtedy wybrałbym jako kwotę właśnie te 308,13 €, jako początek 01.01.14, a koniec 31.12.14.

Jeśli pieniądze zostały już wycofane, powinni się panowie jednak pospieszyć, zanim zostaną zrealizowane, a firma przekaże je już do urzędu skarbowego.

Napisany przez tinkawolf
Dobrze, więc wpisz 308,13 € z przodu - czy te 801 € dla singli zawsze obowiązują przez 1 rok? A data = od 01.01.2014 do 31.12.2014. i nie chcą ponownie skorzystać z zasady swojego ubezpieczenia emerytalnego w przyszłym roku To znaczy dokładnie co? Może się zdarzyć, że będę musiał skorzystać z częściowego odkupu jeszcze raz, w tym roku lub w przyszłym roku... w takim przypadku nie wpisuję wcześniej wspomnianego? Oferta obowiązuje przez 4 tygodnie, ponieważ muszę podać im numer konta bankowego. Czy jeśli teraz odesłałbym ofertę bez zlecenia zwolnienia, to pobraliby 81 € od kwoty wypłaty i przekazali by je potem do urzędu skarbowego, prawda? Czy w takim przypadku musiałbym jeszcze coś uwzględnić, związane z urzędem skarbowym/podatkami? Dziękuję za cierpliwość.

Napisany przez EasyD
Dokładnie. Całkowite dochody kapitałowe ze zwolnieniami są zawsze analizowane dla całego roku.

Moja zalecenie dotyczące zakończenia do 12/2014 zostało wydane, ponieważ logicznie rzecz biorąc nie mam pojęcia o całym swoim majątku. Może się zdarzyć, że w przyszłym roku spodziewają się Państwo wyższego wypłaty gdzie indziej, a zwolnienia mogłyby być tam lepiej wykorzystane...

Bez zwolnienia, jak wspomniano, pieniądze trafią najpierw do urzędu skarbowego. Za pomocą rozliczenia rocznego podatku dochodowego, formularza KAP, mogą Państwo odzyskać pieniądze w następnym roku.

Napisany przez tinkawolf
Cześć.

Obsługa:

Teraz patrzę dokładniej, przecież można tam wpisać tylko rok. Więc albo wpisuję to, co powiedzieliście... albo zaznaczam Do momentu otrzymania od nas innego zlecenia, co w takim razie?

Ale myślę, że wpiszę to, co powiedzieliście, skoro się na tym znacie

Dziękuję za pomoc!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata