Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prywatne ubezpieczenie dodatkowe zdrowotne

Napisany przez schattenherz
Cześć @all,

chciałbym zaopatrzyć się w ubezpieczenie zdrowotne zarówno ambulatoryjne (leczenie, środki pomocnicze, okulary, terapeuci medyczni, opłata za receptę), jak i szpitalne.

Preferowałbym, aby miało ono bardzo wszechstronny pakiet, po prostu silnego partnera, na którego można liczyć w każdej chwili, zwłaszcza w sytuacji awaryjnej.

Obecnie waham się między ofertą Inter i Hansemerkur.

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi firmami? Której z nich byście mi doradzili?

Serdeczne pozdrowienia
Schattenherz

Napisany przez Matthew Pryor
Bez celowego rozwodnienia, warto zauważyć, że wiodącym elementem rozsądnego portfela ubezpieczeń powinno być jak najszersze zabezpieczenie ryzyk istotnych oraz wybór odpowiednich polis. W pierwszej kolejności należy tutaj wymienić ryzyko odpowiedzialności wobec innych (→ dla przeciętnego Kowalskiego poprzez prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej) oraz zabezpieczenie własnego kapitału ludzkiego, czyli zdolności do pracy (→ ubezpieczenie od stałego inwalidztwa, prywatne ubezpieczenie chorobowe, ochrona w razie poważnych chorób, ubezpieczenie od funkcjonalnej niezdolności do pracy, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków... rynek oferuje tutaj wiele różnorodnych alternatyw.

Co do właściwego pytania: rozumiem jeszcze ubezpieczenie dodatkowe na pobyt w szpitalu, ponieważ dzięki niemu można nie tylko zakupić usługę komfortu, ale także możliwość skorzystania w skrajnych przypadkach z konsultacji i leczenia u specjalistów (co nie zawsze musi dotyczyć ordynatora). Wtedy w grę wchodzi kwestia taryfikacji oraz obiecywanej polisy. Tutaj tarify (jeśli chodzi o Inter Quali Med Premium lub Hanse-Merkur PSG) są już dość zróżnicowane: PSG wypłaca tylko zgodnie z taryfikacją, a Quali Med Premium także poza nią, jeśli istnieje umowa honorarium.

Dodatkowo, taryfy są różnie kalkulowane: Hanse-Merkur z rezerwami na wiek, Inter bez. Jeśli rozumie Pan/i zasadę i rozumie skutki dla rozwoju składki, to wszystko ok.

Chciałbym zapytać, skąd wzięły się te dwie taryfy?

Napisany przez schattenherz
Cześć, Panie Pryorze,

chcę od razu stwierdzić, że podzielam Panią opinię, że ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej / na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu / zasiłek chorobowy / ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków powinny być na pierwszym miejscu. U mnie te kwestie zostały załatwione kilka lat temu, więc jestem doskonale zabezpieczony w tych obszarach.

Zauważyłem również różnice, o których Pani wspomniała, i myślę, że plan Inter, który jest bardziej korzystny, czy się mylę?

Co do kwestii rezerwy na starość, rozważam fakt, że jedna polisa ma rezerwę na starość, a druga nie... ale jedyna różnica, jaką dostrzegam... z rezerwą na starość, składka jest prawie stała, a bez niej na początku jest tańsza... i z wiekiem trochę droższa... co jednak można skompensować, odkładając oszczędności już na początku, aby w późniejszym wieku zrównoważyć te wydatki.

Wybrałem te polisy po własnych badaniach w internecie i porównywarkach online.

Pozdrowienia z Monachium
Schattenherz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata