Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje finansowe i zwrot świadczeń BAföG.

Napisany przez Shen
Cześć drodzy użytkownicy forum finansowego,

Jestem tutaj nowa i chciałabym się najpierw przedstawić.

Mam 27 lat i jestem studentką psychologii na drugim etapie edukacyjnym. W zeszłym tygodniu dowiedziałam się, że odziedziczyłam pewną sumę pieniędzy (w dolnym pięciocyfrowym zakresie), która jest przeznaczona na moje finansowanie studiów. Obecnie jestem na studiach licencjackich, otrzymuję 1/3 stawki BAföG i pracuję dodatkowo. Ogólnie sytuacja finansowa jest średnia, ale obecnie sobie radzę. Chcę wykorzystać odziedziczone pieniądze na studia magisterskie (następny rok jesienią, jeśli dostanę miejsce), ale przede wszystkim na szkolenie w zakresie psychoterapeutyki psychologicznej. Koszty szkolenia PPsy wynoszą około 30.000-40.000€, a to bez kosztów utrzymania (czynsz itp.). W zależności od instytutu, część pieniędzy zostanie zwrócona w trakcie szkolenia lub w całości. Dodatkowo muszę w pewnym momencie zwrócić połowę mojego BAföG.

Niestety nie mam zbyt dużo pojęcia o inwestowaniu pieniędzy i chciałabym dowiedzieć się tutaj, jakie możliwości w tej kwestii istnieją. Chętnie podzieliłabym kwotę i zainwestowała w różne formy inwestycji (co wydaje mi się najmądrzejsze); aby móc uzyskać dostęp do jednej części i zrezygnować z drugiej, dzięki czemu ta druga będzie mogła rosnąć gdzieś przez kilka lat. Ponadto, z punktu widzenia przyszłej sytuacji finansowej/planowania, inwestycja powinna być przeważnie bezpieczna.

Proszę o pomysły, jak najlepiej postępować. Fundusze inwestycyjne, jeśli tak, to jakie? Zwykłe akcje nie wchodzą dla mnie w grę, ponieważ nie mam ani czasu, ani wiedzy, aby je odpowiednio zarządzać. Jakie inne dobre inwestycje istnieją? Do kogo mogę się zwrócić w tej sprawie i gdzie?

Jestem otwarta na wszystkie pomysły i propozycje, z góry dziękuję!

Shen

Re: Inwestycje finansowe i zwrot świadczeń BAföG.

Napisany przez el_bundz
Cześć,
jeśli koszty w niedalekiej przyszłości będą wyższe (koszty studiów wynoszące od 30000 do 40000 euro) niż dostępne środki, zdecydowanie powinny być one ulokowane tylko na koncie oszczędnościowym. Możliwe, że również na lokacie terminowej o odpowiednim okresie zapadalności.

Fundusze, akcje i obligacje w tym kontekście wydają mi się zbyt zmiennymi, a fundusze mają opłatę inwestycyjną, której w tak krótkim okresie prawdopodobnie nie odzyskasz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata