Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt samochodowy w Santanderze i wyciągi bankowe.

Napisany przez Niedersachse1
Cześć,

Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł odpowiedzieć mi na pytanie. Próbuję od trzech kwartałów otrzymać wyciąg lub zestawienie konta z Banku Santander. Telefonicznie i mailowo. Bank po prostu nie jest w stanie tego zrobić. Nie otrzymuję również rocznych sprawozdań.
Problem: W 2008 roku sfinansowałem samochód przez bank. Miesięczna rata wynosi 550 euro. Samochód kosztował 26 000 euro. Według mojego obliczenia, już zapłaciłem ponad 40 000 euro. Zatrzymałem ostatnią ratę. Wtedy nagle zaczęli dzwonić. Gdy powiedziałem, że nie wiem, czy nadal mają ode mnie pieniądze, pani powiedziała, abym się nie martwił, że nadal trzeba zapłacić 27 rat. Koszt samochodu wyniósłby mnie więc prawie 60 000 euro.
Nie mam już oryginalnych dokumentów. Prawdopodobnie zaginęły podczas przeprowadzki.
Pytanie: Czy mogę domagać się moich dokumentów, nawet jeśli będzie to wiązało się z kosztami, i zatrzymać płatności?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia
Niedersachse1

Napisany przez Kass Finanz
Hallo,
Koniecznie powinieneś spełniać swoje zobowiązania umowne i nie wstrzymywać jednostronnie płatności rat.
W przeciwnym razie naruszysz umowę i dostarczysz bankowi wszelkie dostępne środki prawne, aż do negatywnych wpisów. Być może lepiej byłoby dokonać zapłaty z zastrzeżeniem, aby nie być zadłużonym i mieć później prawo do zwrotu.
Aby uzyskać dostęp do danych z Twojej umowy, skontaktuj się z najbliższym oddziałem banku, który w razie potrzeby może przygotować dla Ciebie wydruk online z danymi umowy, co początkowo może Ci pomóc. W razie potrzeby ten oddział może poprosić o kopię umowy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Napisz pismo kierowane do zarządu Santander za pomocą listu poleconego. Później potwierdzenie nadania listu będzie stanowić dowód przed sądem.
W piśmie powiadom, że nie masz już zawartego kontraktu i nie wiesz, jak długo jeszcze potrwa stosunek kredytowy.
Proszę dołączyć kopię ostatniego przelewu lub wyciąg z banku, który jednoznacznie Cię zidentyfikuje.

Napisany przez bananalars01
Proszę bardzo: samochód kosztuje 26 000 euro, zapłaciłeś 40 000 euro, a bank jeszcze ma do spłacenia 27 rat? r n

To nie może być prawda.

Czy wciąż masz wszystkie wyciągi z konta z wpłatami jako dowody ???

Tak, trochę trudno jest to zrozumieć, myślę też, że gdzieś tam jest błąd z liczbą.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
jeśli samochód kosztował 26 000 euro i został w pełni sfinansowany, kwota netto pożyczki wynosi 26 000 euro. Jeśli do tego dojdzie jeszcze drogie ubezpieczenie od niespłaconej kwoty kredytu na długoterminowej podstawie i ewentualne opłaty za obsługę, suma może znacznie wzrosnąć. Być może dodatkowo wypłacono kwotę jako wkład własny.
Do tej całkowitej kwoty dochodzą jeszcze odsetki. Całość stanowi kwotę brutto pożyczki, którą redukuje się o miesięczne raty.
Bez dokładnych informacji na temat umowy i zawartych w niej kwot, nie można ustalić, czy pozostała kwota do spłaty lub pozostały czas kredytu są poprawne.

Napisany przez bananalars01
To pewnie chodzi o ubezpieczenie od niespłaconego zadłużenia.

Przykład z Clever Card Santander:

100 euro pobranie z banku, 30 euro odsetki, 40 euro niespłacone zadłużenie, spłacane tylko 30 euro.

Sam miałem podobną sytuację, miałem natychmiastowe ubezpieczenie RSV przy Clever Card i od razu zrezygnowałem zeń na piśmie, to była drobnica.

Ale czy jest możliwe zrezygnowanie z RSV w przypadku kredytu samochodowego?

ubezpieczenie spłaty pozostałego długu można rozwiązać na piśmie.

Napisany przez Checker12
Jestem również w Santanderze

Napisany przez 2Escorpio

Jestem również w Santanderze

A teraz?......

@Checker12
Ty również jesteś w Santanderze. I co chciałeś nam tym powiedzieć?
Czy został tekst ponownie ucięty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata