Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Schufa na 100. ... Z współzobowiązaniem

Napisany przez Monatsmitte
Cześć!

Mam pytanie. Otóż: Od dwóch lat prowadzę wspólnie z mężem kredyt w wysokości 28 000 euro. W Schufa nie widnieje jednak informacja o wspólnej odpowiedzialności, a jedynie o kredycie ratalnym. Czy jeśli napiszę do banku, aby zmienił to na wspólną odpowiedzialność, czy to będzie miało negatywny wpływ na mój wynik punktowy? Czy to będzie pozytywne, ponieważ wygląda na to, że nie daję rady samodzielnie, czy raczej negatywne, ponieważ obok mnie jest jeszcze ktoś, a ja nie płacę całej raty/mam więc więcej pieniędzy do dyspozycji?

Próbuję zrozumieć Schufę, ale w tym miejscu mam problem... ?

Obecnie próbuję uporządkować swoje finanse, spłacam debet (2000 euro) miesięcznie za pomocą konta oszczędnościowego w moim banku (bank zablokował dostęp do niego i pod koniec roku pieniądze zostaną przeniesione na konto bieżące, najpierw chcieli mi dać mały kredyt... oczywiście z odsetkami... obrzydliwe).
Planowałam potem zmniejszyć limit debetowy, ale przeczytałam, że może to z kolei negatywnie wpłynąć na wynik punktowy w Schufie? Czy to prawda? A nie jest tak, że limit debetowy nie jest w ogóle widoczny w mojej Schufie?

Dziękuję z góry!

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

czy tylko ty jesteś poręczycielem, czy kredyt jest na was oboje? W drugim przypadku wpis kredyt ratalny jest w porządku.

Jeśli jesteś w banku, który nie przekazuje informacji o wysokości debetu, to faktycznie nie ma to znaczenia.

Jeśli masz aktualnie wynik powyżej 96%, generalnie nie grałbym z Schufą.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Monatsmitte
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Cóż, jestem praktycznie drugim kredytobiorcą, więc to będzie działać. Pozostawię to oczywiście tak jak jest! Byłem kiedyś na poziomie 97 procent, potem sprawdziłem oferty kredytowe w 2 bankach (które jednak nie przyjąłem), w wyniku czego spadłem do 95 procent. Choć jest napisane, że te zapytania nie są przekazywane partnerom biznesowym Schufa. Mimo wszystko miało to wpływ na wynik punktowy?!? No cóż... Dzięki!

Napisany przez 2Escorpio
Wówczas wybór cechy zapytania przez bank był błędny.

Faktycznie istnieją sposoby zapytania, które nie wpływają na Schufa czy wynik.

Niestety nie wszystkie banki jeszcze z nich korzystają.

Jednak wynik powinien szybko się nieco poprawić (3-6 miesięcy), wtedy powinieneś wrócić do swoich 96%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata