Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie domu?

Napisany przez rs_driver
Cześć,
moja partnerka i ja chcielibyśmy w przyszłości kupić Dom. Jeszcze nie jesteśmy małżeństwem, ale planujemy wziąć ślub w tym roku.
Mamy syna, który ma 1,5 roku, a moja partnerka jest obecnie na urlopie rodzicielskim.

Dochód:
Ja, planista elektryczny i kierownik budowy na etacie, 3250 € brutto, ok. 2000 € netto przy klasie podatkowej I.
Moja partnerka obecnie otrzymuje 378 euro zasiłku rodzielskiego oraz od stycznia 2015 r. będzie pracować na pół etatu za ok. 400 € miesięcznie.
Dodatkowo otrzymujemy zasiłek rodzinny w wysokości 184€.

Kapitał własny:
ok. 32.000€

Inne kredyty:
Do maja 2015 r. spłacam ratę kredytu studenckiego Meister-BAföG w wysokości 128 € miesięcznie (ok. 1400€), którą mogę spłacić w każdej chwili.

Czy przy takich dochodach jesteśmy w stanie pozwolić sobie na finansowanie domu w rejonie Remscheid (42897)?

Znaleźliśmy piękny szeregowiec, który wraz z kosztami dodatkowymi wynosi ok. 280.000 €. Na remont, modernizację, w tym łazienek oraz zakup nowej kuchni, szacuję, że będziemy potrzebować ok. 20.000€, być może trochę mniej.

Dziękuję!
Pozdrowienia
Bernhard

Napisany przez sebastian-k
Kuchnia + łazienka + modernizacja za 20.000€? To jednak będzie bardzo trudne.

Jeśli zlecasz wykonanie całej łazienki, to już 15.000€ zniknie z twojego budżetu. A kuchnia to koszt przynajmniej 5000-10.000€, a potem jeszcze modernizacja? Nie sądzę, żeby to tak łatwo się zmieściło. Co rozumiesz przez modernizację?

Te 32.000€ ledwo starczają na koszty dodatkowe. 2000€ - rata kredytu - utrzymanie - dziecko (...), to będzie naprawdę ciasno, jeśli nie chcesz spłacać przez 50 lat.

Ale na pewno niedługo odezwą się eksperci finansowi...

Napisany przez Suxxess
Pytanie brzmi:
Planowanie dzieci zakończone?
Czysta historia kredytowa?

A czy Twoja przyszła żona na przykład planuje wrócić do pracy po urlopie rodzicielskim chociaż w niepełnym wymiarze godzin? Ale w każdym razie zgadzam się, poczekaj na ekspertów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Elterngeld jest dostępne tylko tymczasowo. Praca dorywcza styczeń 2015 jest w przyszłości, a nie teraz.
Ja bym spłacił Bafög z dochodu i poczekał co najmniej 6 miesięcy, aż praca dorywcza przyniesie stabilne dochody. I żeby zostało to uznane przez banki.
Wtedy mielibyście na lato 2015 r. 2000 EUR + KG 184 EUR + 400 EUR praca dorywcza.
Ale nie da się tym sfinansować nieruchomości o wartości powyżej 280 000 EUR.
Ważny jest kapitał własny, który powinien wystarczyć na obokowe koszty zakupu.
Jeśli chodzi o nieruchomość, to lato 2015 r. i raczej rejon wartości od 100 000 EUR do 150 000 EUR

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
Finansowanie w pożądanej wysokości to około 1100 € do 1200 € plus koszty dodatkowe na Dom, więc ogólnie 1500 €. Biorąc pod uwagę obecną sytuację finansową, na pewno będzie trudno znaleźć zdrowe finansowanie.
Moja rada: poczekaj i kontynuuj gromadzenie kapitału własnego. Za dwa do trzech lat, gdy planowanie rodziny zostanie zakończone, będą nadal dostępne dobre nieruchomości i niskie stopy procentowe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wynajmij interesujący obiekt na 1 rok, a następnie go kup. Zdecyduj się teraz i porozmawiaj z sprzedawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata