Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka ratalna lub pożyczka budowlana

Napisany przez hattrick
Cześć wszystkim,
Muszę sfinansować 200 000 euro z zewnętrznych źródeł i mam tutaj dwie oferty od banku PSD.

1.
200 000 po efektywnym oprocentowaniu 2,88% na stałe na 20 lat, 5% dodatkowej spłaty rocznie.
lub
2.
10 lat po efektywnym oprocentowaniu 2,16% - stopa oprocentowania nominalnego pozostaje zawsze taka sama.
następnie przeniesienie na kredyt hipoteczny BHW po efektywnym oprocentowaniu 2,56% - od tej chwili odsetki będą maleć po każdej spłacie, jak w przypadku kredytu ratalnego. Po 10 latach istnieje możliwość całkowitej spłaty (założenie wygranej w loterii).

Oszczędności na korzyść umowy oszczędnościowej na 20 lat wynoszą około 3 500 euro. (Dokonane nadpłaty pominięte)

Jednak nie podoba mi się myśl o kontrakcie oszczędnościowym.
Czy obawy są uzasadnione?
Tym bardziej, że teraz przeczytałem kilka negatywnych opinii na temat BHW w internecie.

Dziękuję za komentarze i
Powodzenia!

Napisany przez 6Bankkaufmann
To zostało już wielokrotnie omówione.
To po prostu zależy od całkowitych kosztów.
Łączna suma odsetek przy spłacie bezpośredniej w porównaniu z odsetkami od wcześniejszej spłaty kredytu, odsetkami od kredytu mieszkaniowego oraz opłatą za zawarcie umowy.

Jeśli dochód jest dobry, opłaca się wybrać 10-letnie zobowiązanie przy stopie spłaty w wysokości 2,5%-3%!

Napisany przez mehrgeldag
To jest zła rada. Co jeśli stopa procentowa wzrośnie o 5% za 10 lat? Wtedy naprawdę będzie drogo. Pozdrawiam

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czemu jest to zła rada?

Przy spłacie w wysokości 2,5-3% pozostały dług powinien znajdować się w obszarze, który nie zagraża egzystencji. W przypadku BSV, w zasadzie obstawiasz przeciwko rosnącym stopom procentowym.

Czy obecnie saldo zadłużenia mieści się w akceptowalnym zakresie, czy powinno ono się w nim znajdować? Obecnie tylko na 10 lat ustalanie może być kosztowne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlatego każde życzenie klienta jest oceniane pod kątem łącznych kosztów odsetek.
Najlepsze przykłady:
10 lat z 2,5% spłatą bezpośrednią w porównaniu do 20 lat z 1% spłatą.
Klient jest kompleksowo doradzany i ostatecznie może sam decydować.
Jednak przy spłacie powyżej 2,5% / 3% wariant na 10 lat jest bardzo interesujący.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Czy pozostały dług teraz jest na akceptowalnym poziomie, czy powinien być na akceptowalnym poziomie. Obecnie jedynie zobowiązanie na 10 lat może być kosztowne.

Czy coś jest akceptowalne czy nie, zależy od punktu widzenia.
Czy coś jest zagrożeniem dla egzystencji czy nie, można stwierdzić na podstawie sytuacji dochodowej. Oczywiście, mogę zapewnić sobie bezpieczeństwo poprzez wydłużenie okresu spłaty, ale wiąże się to też z kosztami.

To prawda, dłuższy okres spłaty kredytu kosztuje pieniądze. Jednak budujący ma wtedy pewność. Pozdrawiam

Napisany przez Matthew Pryor
Niech laik się zastanowi: Dodatkowe koszty za dłuższy okres kredytowania wynoszą w tym przypadku około 1400€. Jeśli te dodatkowe koszty zostaną użyte jako dodatkowa spłata roczna dla redukcji zadłużenia, to na koniec 10-letniego okresu stałego oprocentowania pozostałby dług w wysokości 118 000€. Oczywiście, to tylko szacunki. Przy założeniu spłaty w wysokości 2%, stopa procentowa musiałaby wzrosnąć powyżej 6,7%, aby rata była wyższa niż obecnie. Szanse na horror oczywiście nie można całkowicie wykluczyć, ale dla mnie brzmi to nieco przesadnie.

To jest bardzo szacunkowe oszacowanie. Reszta długu jest wyższa. Proszę sobie policzyć. Z poważaniem.

Czy mają państwo coś sensownego do dodania dla odmiany? Na podstawie liczb powinniście być w stanie, przy użyciu długopisu, kartki i odrobiny rozsądku, zauważyć, że zakładam 3% spłaty. Nie mam pojęcia, skąd to wziąłem, chyba ktoś z branży bankowej rzucił to w eter. Do tego dochodzi coroczna dodatkowa spłata w wysokości 1400 € z powodu niższego oprocentowania w porównaniu z 20-letnim okresem wiązania oprocentowania. Wyliczyłem to ręcznie, program w internecie oblicza pozostały dług w wysokości około 117600 €. Moje obliczenia nie odbiegają więc aż tak bardzo od rzeczywistości. Lepiej oddajcie to tym tutaj na forum, którzy się znają.

Cześć, sensowne będzie zapytanie Hattricka, z jaką spłatą on liczy. Możesz przyjąć jakiekolwiek stawki spłaty, aby Twoje obliczenia się zgadzały. Raty muszą być również opłacalne. Zachowaj spokój. Pozdrowienia

Więc z punktu widzenia autorki było sensowne zapytanie TO przed pierwszym postem zamiast zakładać, że inni dają złe rady (→koniec ironii).

Cześć, mój 1 post odnosił się do tematu i nie sugerowałem złych porad. Po prostu zwróciłem uwagę, że podajesz nierealistyczne kalkulacje (piszesz o 2% spłacie, licząc z 3% spłatą) i nie odpowiadasz na temat. Pozdrawiam

Cześć, mój 1 post odnosił się do tematu, ale nie sugerowałem złych porad ani nie narzucałem ich.

Nie? Myślę, że to jest jasne, wyraźne i jednoznaczne:

To jest zła rada. Co będzie, jeśli za 10 lat oprocentowanie wzrośnie o 5%? Wtedy będzie naprawdę drogo.

Hervorhebung von mir.

Jednakże wskazałem tylko, że robisz założenia (piszesz o 2% spłacie, a liczysz z 3% spłatą).

Możesz przeczytać mój post jeszcze raz uważnie i dokonać rozróżnień. 3% spłaty dla pierwszej pożyczki, a 2% dla ewentualnego następnego refinansowania. Chciałem pokazać, że twoje obawy są łagodnie mówiąc przesadzone.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
pytanie początkowe dotyczyło porównania bezpośredniej spłaty kredytu z opcją oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej.

Wszystkie rozwiązania, z których istnieje wiele, mogą być porównane tylko za pomocą zestawienia całkowitych kosztów. Niemniej jednak, w przypadku bezpośredniej spłaty, stopa procentowa kredytu przejętego na ostateczną ratę musi być szacowana. Zwiększona spłata może jednak również zmniejszyć ryzyko związane z odsetkami, ponieważ konieczne będzie sfinansowanie mniejszej kwoty na nowo.

Ostatecznie kredytobiorca musi podjąć indywidualną decyzję, która opcja bardziej mu odpowiada.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata