Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupować Dom tak czy nie, i jeśli tak, to jak?!

Napisany przez DennisK
Hallo, moja żona i ja znaleźliśmy Dom, który coraz bardziej nam się podoba po kilkukrotnych wizytach. Oto kilka faktów:

Cena zakupu: 160000 €
Remont: 15000 €
Koszty dodatkowe: 20720 €
Kapitał własny: 21720 €
Kwota kredytu: 174000 €

Otrzymaliśmy ofertę od mojego banku na podstawie tych liczb, która wygląda następująco:

Oferta składa się z 3 kredytów

1: kredyt personalny stały - spłata jednorazowa / kredyt spłacany jednorazowo 75000 € Stopa procentowa nominalna / efektywna 2,45 / 2,48 % związanego z umową oszczędnościową celem uzyskania ulgi podatkowej. Okres obowiązywania oprocentowania 10 lat. Spłata: Po 10 latach spłacane przez oszczędzającego.

2: kredyt personalny stały na 10 lat / kredyt ratalny 49000 € Stopa procentowa nominalna / efektywna 2,60 / 2,63 % Spłata 2,30 %

3: kredyt personalny stały na 10 lat / kredyt ratalny 50000 € Stopa procentowa nominalna / efektywna 2,40 / 2,43 % KFW Spłata 1,91 %

Suma rat wynosi wtedy 667,52 € / miesiąc.

Mamy również inną ofertę od Signal Iduna, która gwarantuje nam oprocentowanie na 30 lat i jest również podzielona na 3 części.

1: kredyt na budynek: 111000 € Stopa procentowa nominalna / efektywna 3,15 / 3,20 % Spłata 1,85 %

2: kredyt stały: 14000 € Stopa procentowa nominalna / efektywna 2,70 / 2,77 % Spłata po 12 latach spłacony w całości.

3: kredyt KFW: 50000 € Stopa procentowa nominalna / efektywna 2,40 / 2,43 % Spłata 1,91 %

Aktualna miesięczna rata wynosi 713,99 € / miesiąc i w razie czego może zostać spłacona w całości po 6 latach.

Zdaniem mojego doradcy finansowego stopy procentowe na koniec tygodnia mogą spaść o kolejne 0,1 %, więc z trochę szczęścia rata może wynosić około 700 € miesięcznie, ale na 30 lat, nie licząc kredytu KFW.

Który kredyt byś mi zalecił? Mocno skłaniam się ku Signal Idunie, ponieważ czuję się tam względnie pewnie, a rata nie jest teraz dużo wyższa niż w innej ofercie.

Z pozdrowieniami, Dennis

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy te liczby pochodzą od doradcy finansowego czy bezpośrednio od Signal Iduna?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To, czego tutaj nie rozumiem, dlaczego (oprócz KfW) to tak rozłożono. Czy może chodzi o to, żeby sprzedać razem z nim kredyt oszczędnościowy? Dlaczego nie 1 kredyt ratalny + KfW? Byłoby to przejrzyste i dobry pomysł. Czy te oferty są rzeczywiście gotowe do podpisania czy po prostu pierwsze zapytania, do których trzeba dostarczyć wszystkie dokumenty, a następnie mogą pojawić się zupełnie inne stopy procentowej? Ponieważ sama kapitału własnego praktycznie nie macie, wystarcza on tylko na pokrycie kosztów dodatkowych (co też jest w porządku!), dlatego nie byłbym teraz tak pewien co do stop procentowych.

Napisany przez NaTwoim13
Podział jest konieczny, ponieważ Signal Iduna finansuje tylko w 80%. Wtedy drugorzędne finansowanie (KfW i pożyczka na stałe) zamyka lukę finansową!

Podobnie jest w przypadku pierwszej oferty, gdzie jest to raczej kształtowanie warunków lub struktura wygaśnięcia zabezpieczenia.

Napisany przez DennisK
Cześć, to, co otrzymałem od mojego banku domowego, to kompletna oferta ze wszystkim, co się wiąże. To z Signal Iduna jest prowadzone przez doradcę finansowego, który dostarczył także dokumentację dotyczącą nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata