Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu do remontu + kredyt remontowy

Napisany przez Schnabbelinchen
Cześć wszystkim,

Jako cichy czytelnik chciałbym poprosić o radę. Ostatnie tygodnie spędziłem na zgłębianiu informacji, ale nadal niektóre kwestie dotyczące finansowania nieruchomości wydają mi się niejasne.

Mój mąż i ja szukamy nieruchomości.

Znalazłem już pewien obiekt. Cena zakupu około 250 000€, prawdopodobnie 150 000€ kosztów remontu (wszystko jeszcze w początkowej fazie, musi być ocenione przez architekta itp.).

Pod względem dochodów wygląda to dobrze, myślę, że w sumie zarabiamy około 80 000€ netto rocznie, czyli 6 500€ miesięcznie.

Nie mamy zbyt dużej ilości wkładu własnego, około 40 000€, ponieważ w ostatnich latach inwestowaliśmy w inne rzeczy.

Po długich poszukiwaniach sądzę, że połączenie kredytu KFW na własność, kredytu KFW na remont i klasycznego kredytu ratalnego byłoby najrozsądniejsze. Czy banki uwzględniają kredyt KFW na własność (50 000€) jako wkład własny? Czy remont można łatwo sfinansować? Czy ma sens spłacenie jednego z tych kredytów jako kredytu pełnego spłacenia, aby w razie wzrostu oprocentowania nie znaleźć się kiedyś w trudnej sytuacji?

Moim problemem jest bardzo duże poczucie bezpieczeństwa, już przeanalizowałem najgorsze możliwe sytuacje, i prawdopodobnie nie powinno się nic totalnie nie udać, ale nigdy nie wiesz...

Czy ktoś może polecić dobrego niezależnego doradcę finansowego? Znalazłem zinsmacherPunktDe w Internecie, ale nie mogę znaleźć żadnych dodatkowych informacji...

Ach, co jeśli w trakcie remontu okaże się, że pieniądze się skończyły? Czy można zaciągnąć dodatkowy kredyt? Czy w razie potrzeby bank nie wykorzysta sytuacji z nadmiernie wysokimi odsetkami?

To nie jest takie proste...

Dziękuję za przeczytanie i ewentualne komentarze.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Schnabbelinchen
Dziękuję za Twój post na forum. Chętnie na niego odpowiemy.
Jednak z uwagi na wybór słów i podane dochody nie jestem pewien, czy to jest fałszywe czy poważne zapytanie.
Zapraszam więc do napisania tutaj normalnie, co Cię nurtuje, a otrzymasz odpowiedź.

Banki zazwyczaj zakładają, że wysoka inwestycja w wysokości 150 000 EUR na przykład na remont może zostać dodatkowo sfinansowana na papierze nawet o około 25%.
Jednak ważne jest, aby zaangażowany był architekt, który potwierdzi kosztorys.

Najpierw zalecałbym sprawdzenie, czy koszty dodatkowe związane z zakupem (podatek od nieruchomości, prowizja dla pośrednika, notariusz) można pokryć z własnego kapitału. To mniej więcej 25 000 EUR. Czy jest dostępny ten kapitał?
A jeśli nie?
Ponieważ jeśli nie ma własnego kapitału, można również sfinansować koszty dodatkowe z kredytu.
Wtedy jednak oprocentowanie będzie wyższe.

Dlatego pierwszą kwestią do sprawdzenia przy dobrych dochodach jest, czy jest dostępny kapitał na koszty dodatkowe związane z zakupem?

W przeciwnym przypadku, przy dochodzie w wysokości 6 500 EUR miesięcznie, finansowanie w wysokości 400 000 EUR z lub bez kosztów dodatkowych związanych z zakupem jest wykonalne.

Jednak nie powinny być otwarte dodatkowe kredyty samochodowe?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
opcjonalne może być kupno domu wymagającego remontu za niską cenę i późniejsze przeprowadzenie renowacji. Jednakże jeśli bardzo dobre nieruchomości cenowo znajdują się w pobliżu, wolałbym je wybrać.
W odniesieniu do kosztów remontu ważne jest, aby zamieścić je w pełni i wyczerpująco oraz potwierdzić je przez architekta lub rzeczoznawcę. W przypadku dodatkowych finansowań mogą wystąpić ewentualne niewielkie trudności, które można uniknąć poprzez dokładne obliczenia. Lepiej przesadzić z kwotą i spłacić jako dodatkową spłatę. Jednak istnieją także instytucje kredytowe, które akceptują remonty tylko do określonego procentu ceny zakupu, aby również uniknąć pewnego ryzyka.
Dzięki wkładowi własnemu możliwe jest uregulowanie dodatkowych kosztów nabycia nieruchomości i pozostaje pewna rezerwa.
W odniesieniu do wysokości oprocentowania można wliczyć ewentualne prace własne, aby móc uzyskać nieco tańsze finansowanie. Możliwe są również środki KfW, jeśli spełnione są odpowiednie warunki.
W kwestii pewności oprocentowania można przeważnie powiedzieć, że banki kążą sobie zapłacić za pewność, tzn. długoterminowe zabezpieczenia oprocentowania są droższe. Z kolei zwiększenie spłaty zamiast zwiększonych odsetek może obniżyć ryzyko potrzeby refinansowania po zakończeniu okresu oprocentowania. Istnieje niewątpliwie wiele możliwości obliczeniowych w tym zakresie.
Pytanie o dobry niezależny usługodawcę finansowego możemy jednak precyzyjnie rozstrzygnąć: my!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata