Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: PayPal

Napisany przez Michel1987
Czy moim pracodawca może przesłać moją miesięczną pensję na moje konto PayPal? Pytam, ponieważ byłoby to łatwiejsze i szybsze w porównaniu z moim bankiem. Mój szef niestety nie zawsze płaci terminowo, więc zastanawiam się, czy mógłby po prostu przesłać pieniądze przez PayPal, dzięki czemu byłoby to natychmiast dostępne.

Napisany przez florianmeier
Odejmowanie 7% opłat na pewno.

Czemu nie!

Uwielbiam bankomaty PayPal. Wszędzie są dostępne.

Można przelać pieniądze na każde konto.

Każdy dostawca i każdy bank na pewno ma konto PayPal.

Napisany przez Suxxess
Idź do tego samego banku, w którym jest firma, to będzie szybciej. Pomysł z PayPalem to oczywiście pomysł na pokazanie się.

Masz prawo do terminowej wypłaty wynagrodzenia.

Dlaczego szef tak nieregularnie przelewa wynagrodzenie? Czy dlatego, że własni klienci płacą nieregularnie, czy po prostu dlatego, że szef przelewa wynagrodzenie tylko gdy znajdzie na to czas?

Może pomóc stałe zlecenie przelewu, a jeśli wysokość wynagrodzenia jest zmienna, można np. przelać 80% za pomocą stałego zlecenia i resztę potem wraz z innymi wynagrodzeniami.

Napisany przez Charlotte500
To pytanie wydaje mi się dobre, bardzo interesujące. Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym. Z zasady na pewno by to działało, o ile pracodawca byłby na to gotowy. Ale sądzę, że pracodawca mógłby dokonać pewnej obniżki. Poproś swojego pracodawcę o to, czy byłby na to skłonny. Jeśli tak, masz naprawdę dobrą pracę. Ale czy to naprawdę tak wiele zmieni? Przecież wystarczy, że wynagrodzenie trafi na zwykłe konto bankowe. Możesz zaoszczędzić dzięki temu może dwa dni czasu. Ja bym tego nie robił, gdyby wiązało się to z potencjalną obniżką wynagrodzenia o 7%.

Napisany przez 2Escorpio

Pytanie uważam za dobre, bardzo interesujące. Jeszcze nad tym nie myślałem. Zasadniczo na pewno to by działało, o ile pracodawca byłby do tego gotów. Ale sądzę, że pracodawca także dokonałby potrącenia.
Po prostu zapytaj swojego pracodawcę, czy byłby do tego gotów. Jeśli tak, masz naprawdę dobrego pracodawcę. Czy to jednak naprawdę ma tak duże znaczenie? W końcu wystarczy, że wynagrodzenie trafia na zwykłe konto, nieprawdaż? Możesz zaoszczędzić może dwa dni czasu. Ja bym tego nie robił, gdyby miało to oznaczać potrącenie wynagrodzenia w wysokości 7%.

Chodzi o to, że pracodawca niczego nie potrąca, ale jeśli wysyła się pieniądze za pośrednictwem Paypal, trzeba zapłacić za to opłaty.

Pracodawca nie może potrącać wynagrodzenia ze względu na sposób płatności. I to, że pracodawca jest dobry jedynie z powodu elastycznego sposobu płatności, jest kompletną bzdurą.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie jest naprawdę sensowne otrzymywać wynagrodzenie za pośrednictwem PayPal.

Napisany przez NinjaGree
Kiedy zastanawiasz się nad poświęceniem 7% opłaty, aby otrzymać wynagrodzenie jeden lub dwa dni wcześniej, powinieneś pilnie zająć się podstawowymi kwestiami finansowymi i zrobić to dopiero wtedy, gdy stwierdzisz absurdalność własnego pytania.

W przeciwnym razie nie dziwiłbym się, gdyby twoje konto zawsze balansowało wokół zera, a czasem również pojawiły się czerwone liczby.

To forum jest na przykład dobrym punktem wyjścia.

Aby codziennie o tym pamiętać, uważam, że >>darmowe codzienne porady sukcesu

Napisany przez Suxxess
Większość z nas jako kupujący nie zdaje sobie sprawy, że PayPal pobiera spore kwoty od sprzedawcy w tle. Dlatego nie polecałbym od razu wizyty u lekarza.

Napisany przez crs

Nie chodzi o to, że pracodawca coś odlicza, ale kiedy wysyłasz pieniądze przez PayPal, musisz za to zapłacić opłatę.

Pracodawca nie może potrącać wynagrodzenia z powodu sposobu płatności. I to, że pracodawca jest dobry tylko z powodu elastycznej metody płatności, jest kompletną bzdurą.

Döp, błąd. Opłaty płaci odbiorca, a nie nadawca.

Ponadto opłaty wynoszą 1,9% + 0,35 EUR za każde otrzymane płatności, a nie 7%.

Napisany przez 2Escorpio

Döp, błąd. Odbiorca płaci opłaty, a nie nadawca.

A tak swoją drogą, opłata za odbiór wynosi 1,9% + 0,35 EUR za każdą płatność, a nie 7%.

Döp, nie napisałem nadawca, ale wysyła

;-)

Napisany przez crs

Döp, napisałem nie Sender, ale sendet

;-)

Tak, i oczywiście to nie jest poprawne.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, i oczywiście to nie jest poprawne.

Jasne, że jest poprawne. Nie zawiera żadnych informacji na temat tego, kto musi zapłacić za wysłanie, a jedynie o tym, że to wiąże się z kosztami.

Napisany przez crs

Jasne, to jest poprawne. Nie zawiera informacji o tym, kto musi opłacić wysłanie, lecz jedynie, że wiąże się to z kosztami.

Nieprawda. Gdy przesyła się pieniądze za pośrednictwem PayPal, nie generuje to żadnych kosztów, jedynie otrzymywanie pieniędzy jest płatne.

Napisany przez 2Escorpio

Nie. Gdy przesyłasz pieniądze za pośrednictwem PayPal, nie kosztuje to ani grosza, jedynie otrzymywanie pieniędzy jest płatne.

oO... z wysyłaniem pieniędzy odnosi się do ogólnego użytkowania PayPal, dlatego wysyłanie jest w cudzysłowach, mają one swoje znaczenie.

Ponadto, wysyłanie pieniędzy kosztuje, a koszty ponosi odbiorca.

Podsumowując:

Zleceniodawca wysyła pieniądze odbiorcy. Odbiorca musi zapłacić za tę wysyłkę ;-)

Napisany przez NinjaGree
Pytanie, kto płaci opłaty, obojętnie w jakiej wysokości, może być w jakimś sensie interesujące.

Ale nawet bez sprawdzania czy któraś ze stron płaci 7%, 1.9% czy inny procent, należy zauważyć, że PayPal jest i pozostanie nie do przyjęcia jako sposób wypłacania wynagrodzeń (a tak naprawdę w ogóle!).

Po pierwsze, pieniądze nie trafiają na nasze konto oszczędnościowe szybciej, ponieważ musielibyśmy je przelać tam najpierw z PayPal. Nie można szybciej wypłacić gotówki z bankomatu ani opłacić czynszu. Jedyne, co potencjalnie mogłoby być szybsze, to zakupy online.

Ponadto trzeba stale obawiać się, że PayPal zamrozi konto z powodu nieprawidłowości bez podania powodu lub możliwości rozsądnej odwołania na kilka miesięcy. Wtedy z pewnością dostaniemy swoje pieniądze DUŻO później (Powtórzenie: www.paypalsucks.com), i początkowo zostaniemy z niczym.

Przechodząc do strony finansowej:

Jeśli zarabiasz niewiele, powiedzmy 400€, to 1.9% to wciąż 7.60€. Taką kwotę nikt nie zapłaci za używanie debetu przez 2 dni, więc nawet jeśli jesteś na minusie, nie warto tego robić.

Jeśli zarabiasz normalnie, powiedzmy 2500€, to będzie to 47.50€. Nikt nie powinien chcieć wydawać takiej sumy bez widocznego zysku?!

Jeśli zarabiasz dużo, .... cóż - jeśli to jest dla Ciebie poważny temat, to znaczy że nie zarabiasz aż tak dużo (zarówno dosłownie, jak i przenośnie ).

Podsumowując: Trzymajcie się z dala!

Napisany przez Talertreu
Tylko z ciekawości, jakie inne istotne wady Paypal mogą wystąpić w tym kontekście oprócz opłat?

Napisany przez NinjaGree
Kiedy otrzymuje się pieniądze za pośrednictwem PayPal, zdarza się, że PayPal nagle blokuje konto w celach kontrolnych. Nikt nie wie, co dokładnie oznacza, nawet pracownicy PP.

Telefon do PP jest drogi i bezcelowy z powodu numeru 0900, ponieważ pracownicy mogą tylko odczytać to, co można zobaczyć na stronie internetowej. Pracownicy, do których się dodzwonisz, nie mają żadnej decyzyjności. Grożenie sądem lub adwokatem jest ignorowane, ponieważ PP wie, że 99% osób tylko grozi. W przypadku ostatecznym musisz więc zdecydować: pozwać czy tańczyć według ich nut. Wszelkie inne próby kończą się na próżno.

Ponieważ nie jest to zwykły, pełnoprawny bank, praktycznie nie ma się prawnie możliwości sprzeciwić temu.

PayPal nagle wymaga złożenia niejasnego góru dokumentów, aby odblokować konto. Podczas zakładania konta nigdy nie dostarczylibyśmy tylu dokumentów. Teraz jednak, chcąc odzyskać pieniądze, jesteśmy zmuszeni tańczyć według ich nut.

Kiedy i czy to się zdarzy, oraz jak bardzo to będzie skomplikowane, jest zupełnie nieprzewidywalne.

Szczegółowe relacje doświadczeń znajdują się na stronie www.paypalsucks.com.

Ja osobiście korzystam z PayPala wyłącznie do płacenia innym, gdy żadna inna forma płatności nie jest dostępna. Często tak jest w przypadku chińskich sklepów sprzedających przez EBay. Jednakże w tym celu korzystam teraz głównie z AliExpress.com - Sklep internetowy z elektroniką, modą, domem i ogrodem, zabawkami i sportem, samochodami z Chin. Mam szczęście, że moje konto PayPal od dłuższego czasu nie miało już zastosowania.

Napisany przez MarcelJ
To zasadniczo jest możliwe, lecz żaden normalny pracodawca tego nie zrobi. Ponadto Paypal pobiera opłaty, czego na pewno nie chcesz.

Napisany przez marco31
Cześć,

Kiedy otrzymuje się pieniądze za pośrednictwem PayPal, może zdarzyć się, że konto zostaje nagle zablokowane przez PayPal do celów kontrolnych. Nikt dokładnie nie wie, co to oznacza, nawet pracownicy PayPal.

PayPal nie popiera żadnych nielegalnych działań, dlatego może to być jedynym powodem. Być może sprawdzane jest skąd pochodzą te pieniądze i wiele innych kwestii. Nie skłaniałbym się do otrzymywania wynagrodzenia za pośrednictwem PayPal.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nawet nie jestem pewien, czy to jest zgodne z prawem pracy, aby wypłacać wynagrodzenie na konto PayPal.
Bo co się stanie, jeśli konto PayPal zostanie zhakowane, a wynagrodzenie zniknie?
To należy ustalić z wyprzedzeniem, co wtedy zrobić.
Ale to jest raczej utopia, ponieważ żaden normalny pracodawca tego nie zrobi.

Napisany przez Hopper
Nawet jeśli przekazuje się pieniądze z własnego konta osobistego na własne konto PayPal, czasami trwa to 3 dni, zanim będziesz mógł cokolwiek zrobić z pieniędzmi na PayPal, chociaż bank już dawno przesłał pieniądze na PayPal.

Co więcej, jeśli ludzie spoza platformy eBay chcą, abyś przyjął od nich płatność za pośrednictwem PayPal, bo wierzą, że w razie oszustwa (lub gdy przesyłka się zgubi) odzyskają pieniądze. Wygląda na to, że nikt nie czyta regulaminu, w którym jasno napisano, że PayPal zwraca pieniądze tylko w przypadku transakcji przeprowadzonych za pośrednictwem eBay. Jeśli spotykasz się z kimś na ogłoszeniu na forum i używasz PayPal do przesłania płatności, to w ogóle nie pomaga.

Kiedy mówisz ludziom o tym, oni myślą, że knujesz coś złego.

Napisany przez MrRob
To byłoby dla mnie zbyt ryzykowne, trzymaj się z dala! Nawet w sprzedaży online PayPal nie jest już tak bezpieczny, ze względu na możliwość anulowania transakcji przez kupującego.

Napisany przez 2Escorpio

to byłby dla mnie zbyt ryzykowny, trzymaj się z dala! Nawet w sprzedaży internetowej PayPal nie jest już taki bezpieczny, ze względu na możliwość obciążenia zwrotnego przez kupującego.

Ale to przecież PayPal ponosi konsekwencje obciążeń zwrotnych, a nie sprzedawca, prawda?

Napisany przez Suxxess
Przypadek 1) Paypal do Paypal (klient do sprzedawcy) => Paypal zwraca transakcję, a sprzedawca zostaje z czarnym Piotrusiem

Przypadek 2) Klient płaci przez Paypal, Paypal ściąga kwotę od klienta.
Klient zwraca obciążenie => Paypal ściąga pieniądze z powrotem od sprzedawcy i to sprzedawca zostaje z czarnym Piotrusiem

Napisany przez 2Escorpio

Przypadek 1) Paypal do Paypal ( Klient do handlowca ) => Paypal anuluje transakcję, a handlowiec ma czarną kartę

Przypadek 2) Klient płaci za coś przez Paypal, Paypal ściąga pieniądze z konta klienta.
Klient niewystarczających środków na koncie => Paypal ponownie ściąga pieniądze od handlowca i handlowiec ma czarną kartę

W przypadku 1 nie mogę nic powiedzieć... w przypadku 2 kiedyś nie było tak. PayPal udzielił handlowcowi gwarancji płatności i pozostał z kosztami w przypadku zwrotu przelewu.

Napisany przez Suxxess
Dobrze, na drugie pytanie powiem, że nie mam pewności. Może być również tak, że Paypal pozwala sprzedawcy zachować pieniądze, jednocześnie wprowadzając ujemne saldo na koncie klienta i próbując ponownie pobierać pieniądze. Jeśli wtedy nadal nie zostaną zapłacone, konto prawdopodobnie zostanie zamrożone i nie będzie można go już używać, dopóki nie zostanie uregulowane ujemne saldo.

Ktoś może to wiedzieć dokładniej?

Problem z Paypalem polega na tym, że w sieci, bez możliwości korzystania z Paypala i karty kredytowej, można być praktycznie bezradnym. Nie każdy dostawca oferuje alternatywy... (Oznacza to, że zamrożone konto Paypal ma niestety negatywny wpływ na dostępne opcje płatności w internecie.)

Napisany przez 2Escorpio

Co do tego drugiego, muszę powiedzieć, że nie mam na to definitywnej odpowiedzi. Oczywiście możliwe jest, że Paypal pozwala sprzedawcy zatrzymać pieniądze i tylko konto klienta zostaje na minusie, próbuje ponownie ściągnąć pieniądze. Jeśli i wtedy nie zostaną opłacone, konto najprawdopodobniej zostanie zablokowane i nie będzie można go używać, dopóki nie zostanie zrównoważony ujemny stan konta.

Ktoś może znać to dokładniej?

Problem z Paypalem polega na tym, że w sieci praktycznie jesteś stracony bez Paypal i karty kredytowej. Nie każdy dostawca oferuje alternatywy... (Inaczej mówiąc, zamrożone konto Paypala ma niestety negatywny wpływ na dostępne opcje płatności w sieci.)

Wcześniej Paypal domagał się ujemnej kwoty poprzez windykację i cały ten proces. Widziałem również kilka zajęć komorniczych z powodu Paypalu, ale czy ta właśnie sytuacja była przyczyną, tego nie wiem.

Wcześniej = Nie wiem, jak to jest obecnie praktykowane.

Jeśli chodzi o płatności... Ja w ogóle nie mam konta w PayPalu i nigdy nie miałem potrzeby go koniecznie mieć. Oczywiście, płatności są dokonywane kartą kredytową, ale dla mnie to nie problem.

Napisany przez EngelMarco
PayPal to konto powiernicze, które jest rzeczywiście używane do przetwarzania płatności internetowych i w ten sposób chroni kupującego i sprzedającego. Ogólnie rzecz biorąc, rozliczenie pieniędzy przez PayPal trwa dłużej, ponieważ najpierw są one przesyłane na konto PayPal. Aby wypłacić środki, musisz jednak przelać pieniądze na wcześniej powiązane konto bieżące - co zajmuje dodatkowe dni. Możesz więc otrzymać wynagrodzenie na konto PayPal. W tym celu PayPal pobiera jednak opłatę w wysokości 2 procent. Dlatego zaleca się korzystanie z PayPal tylko wtedy, gdy opłacasz niemal wszystkie rachunki za pośrednictwem PayPal i potrzebujesz tylko niewielkiej ilości gotówki.

Napisany przez Hopper
Formułowanie brzmi jak u pracownika obsługi klienta w firmie PayPal ;-)

Jeśli jednak chodzi o konto zabezpieczone, dlaczego można skorzystać z ochrony kupującego (w przypadku braku dostawy przez sprzedawcę) TYLKO wtedy, gdy przedmiot został opłacony i zrealizowany za pośrednictwem portalu eBay?

Wszystkie transakcje, które odbywają się prosto z PayPala na PayPala pomiędzy osobami (poza eBaya), nie podlegają ochronie kupującego. (patrz aktualne warunki korzystania.) Gdzie więc sens korzystania z PayPal? Gdy można szybciej dokonać przelewu online z konta bankowego na konto bankowe lub za pomocą karty kredytowej? Przy karcie kredytowej można też częściowo anulować płatność (jeśli przedmiot nie dotarł do chwili rozliczenia rachunku kredytowego).

Co do sposobu działania PayPala na eBayu, jak omawiali Escorpio i Suxxes. PayPal wymaga potwierdzenia wysyłki (jeśli nie popełniło się wcześniej żadnych błędów, czasami akceptowany jest nawet paragon pocztowy bez numeru przesyłki, zwłaszcza przy wysyłce nieubezpieczonej, jak list/paczka ekonomiczna, ale to jest jak łaskawość i dobrodziejstwo). Następnie PayPal na podstawie statusu śledzenia przesyłki przez DHL/Hermes itp. decyduje, czy przedmiot został dostarczony.

Jeśli przedmiot dotarł i jest uszkodzony, kupujący musi udokumentować zewnętrzne szkody za pomocą zdjęć (jeśli opakowanie już jest uszkodzone, musi się skontaktować z DHL i PayPal może odmówić refundacji). Jeśli chodzi o uszkodzenia wewnętrzne (np. dysk twardy, który przestał działać), można to ewentualnie udowodnić za pomocą zrzutu ekranu.

Generalnie sprzedawca i kupujący powinni starać się uprzejmie rozwiązać sprawę między sobą, co przeważnie się udaje. Miałam jednak już do czynienia z sytuacją, gdy wysłałam działający dysk twardy z protokołem testów. Kupujący stwierdził, że u niego nie działał, co może zdarzyć się w zależności od wersji systemu operacyjnego czy kontrolera płyty głównej. Oczywiście odpowiedziałam, że dobrze, jasne, to proszę odesłać, działa przecież, ale jeśli nie działa. (Muszę go sprzedać ponownie z informacją nie jest rozpoznawany przez płytę główną xyz). Dysk wrócił, cienka dysk laptopa miała zagięcie na środku. Miałam zdjęcie dowodowe z aukcji, ale ponieważ kupujący nie zgłosił reklamacji do PayPal, moje zdjęcie uszkodzonego zewnętrznie dysku nie zostało uznane. Kupujący twierdził, że tak przyszedł. Oczywiście wątpliwe jest, jak można zgnieść paczkę (nie mogąc tego zobaczyć z zewnątrz) w taki sposób, że dysk ulegnie zagięciu. Oczywiście, kupujący prawdopodobnie sam zainstalował dysk, a potem położył na nim inne urządzenie lub się na nim oprzeł, gdy prawdopodobnie chciał zdjąć górną pokrywę laptopa.

Następnie mogłam tylko zgłosić szkodę transportową w DHL, ale ponieważ przesyłka była listem z potwierdzeniem odbioru i dodatkowym ubezpieczeniem (a nie paczką), otrzymałam tylko 30 EUR, ponieważ w małym druku DHL napisano, że w razie wątpliwości należy zwrócić tylko do 30 EUR, chociaż maksymalna kwota odszkodowania wynosi 50 EUR. Cała procedura trwała 4 miesiące, ponieważ zawsze zajmowała się tym inna jednostka.

Co by było, gdyby reklamacja została złożona, a kupujący powiedział po prostu, że jest uszkodzony. A ja mam pozytywny protokół testów. PayPal mógłby powiedzieć, że to musi być szkoda transportowa, i nas to nie dotyczy. Albo mogłoby powiedzieć, że mam go zwrócić. Mimo to zaskoczenie z zagięciem miałbym i tak, uszkodzony dysk i brak pieniędzy.

Jednak miałam również dobre doświadczenia, tylko dla pełnej wiedzy. Na przykład sprzedałam coś, a kupujący nalegał na nieubezpieczoną wysyłkę. Zaznaczyłam w aukcji, że w przypadku nieubezpieczonej wysyłki ryzyko zaginienia itp. spoczywa na kupującym. Ponieważ miałam paragon, na którym dokładnie była wskazana wysokość odpowiedniej opłaty pocztowej, oraz zaznaczyłam to w aukcji, zdecydowano chyba na moją korzyść. Już nie pamiętam dokładnie. Kupujący twierdził, że nic nie dotarło. Rok później dostałam informację od PayPal, że negatywna uwaga w związku z tą sprawą została usunięta z mojego aktu, ponieważ zauważono powtarzający się schemat u tego kupującego (zawsze zamawiał nieubezpieczone przesyłki i twierdził, że nic nie dotarło). W innym przypadku, kiedy coś kupiłam, ale produkt znacząco różnił się od opisu, otrzymałam zwrot pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata