Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie dotyczące oszczędzania dla mojego wnuka.

Napisany przez pilatius
Cześć, drogie forum,
jestem tu zupełnie nowy i nie mam pojęcia o oszczędzaniu.
Mój wnuk właśnie się urodził i chcę regularnie odkładać niewielką kwotę na jego imię, powiedzmy 15 euro miesięcznie. Kiedy skończy 18 lat, chcę, żeby otrzymał te pieniądze. Mam teraz 64 lata, za 18 lat będę mieć 82 lata, kto wie, czy w ogóle wtedy będę jeszcze żył...
Być może istnieje ubezpieczenie, które wypłaci dalej w przypadku mojej śmierci, czy coś w tym stylu?
Jak już wspomniałem, nie mam pojęcia o finansach...
Czy jest tam coś takiego? Ale niczego niepewnego jak akcje czy coś - po prostu normalne oszczędzanie z 100% pewnością, że przynajmniej wpłacone kwoty zostaną zwrócone razem z odsetkami. Po 18 latach kwota wyniesie z pewnością, że wpłacona przez 15 euro rocznie 180 euro razy 18 lat = 3 240 euro, to na przykład na prawo jazdy.

Z poważaniem

Eberhard

Napisany przez Suxxess
Zajrzyj tu:
Porady dotyczące inwestowania pieniędzy: Jak dziadkowie mogą odkładać pieniądze dla wnuków - Informacje finansowe - Konsumenci - DIE WELT

Można to zacząć już od 15 euro miesięcznie, to tylko 0,75% odsetek, ale jeśli wytrzymasz co najmniej 5 lat, otrzymasz bonus w wysokości 0,5%, co daje łącznie 1,25%. Oszczędzanie na przyszłość - elastyczne oszczędzanie z bonusem

Na pewno eksperci tutaj dadzą ci jeszcze kilka wskazówek.
Aktualnie stopy procentowe są dość niskie.

Na twoim miejscu włączyłbym już rodziców do tej inwestycji, a następnie założyłoby się to konto na imię dziecka. Po prostu z myślą, że może się zdarzyć, że w przyszłości będziesz musiał trafić do drogiego domu opieki, a państwo będzie żądać sprzedaży wszystkich posiadanych przedmiotów, zanim pokryje resztę kosztów. (Jeśli konto nie będzie twoje, nie powinno się nic stać)

Z drugiej strony oczywiście może się zdarzyć, że rodzice będą z tego korzystać. (Na przykład w przypadku rozwodu lub problemów finansowych) W innym przypadku założyć konto na własne imię, regularnie wpłacać pieniądze i w testamencie zagwarantować, że twoje dziecko odziedziczy to oszczędnościowe konto na przyszłość.

Napisany przez pilatius
Dziękuję za odpowiedź.
To już bardzo interesujące.

Pozdrowienia

Eberhard

Napisany przez Lapiro
Hej pilatius,

następujący oszczędnościowy program dla młodzieży w SchwäbischHall jest bardzo dobry (mój mama założyła go dla mojej córki).

W skrócie najważniejsze punkty:
- program oszczędnościowy dla młodzieży
- początkowo opłata za zamknięcie wynosząca 1% od kwoty oszczędnościowej
- opłata za zamknięcie zostanie zwrócona po 7 latach (patrz wyjaśnienie premii lojalnościowej)
- miesięczna kwota oszczędności może być zmieniana w dowolnym momencie, nie ma także minimalnej kwoty oszczędności
- oprocentowanie: 0,5% + 1% premia lojalnościowa = 1,5%
- możesz wpłacać pieniądze w dowolnym momencie (np. z okazji Pierwszej Komunii, urodzin)
- jeśli umowa stanie się nieatrakcyjna lub będziesz potrzebować pieniędzy, możesz ją wypowiedzieć z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia

Jednak najlepiej jest, jeśli skontaktujesz się telefonicznie z infolinią lub porozmawiasz z przedstawicielem kasy oszczędnościowo-budowlanej.

Wyjaśnienie premii lojalnościowej:
W programie oszczędnościowym zawsze możesz decydować, czy chcesz wziąć pożyczkę, zostawić pieniądze czy wypłacić je po alokacji. Dla otrzymania premii lojalnościowej musisz trzymać pieniądze co najmniej 7 lat, wówczas dostaniesz 1% oprocentowanie za przeszłość + przyszłość, czyli razem 1,5%. Jeśli spełnisz warunki premii lojalnościowej, pierwotna opłata za zamknięcie zostanie zwrócona (do maksymalnie 300 EUR na umowę).

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało pytaj :-)

Pozdrowienia, Lapiro

Napisany przez pilatius
Cześć,
to z Schwäbisch Hall jest super. Poprosiłem o umówienie spotkania doradczego, zobaczymy co dalej.
DZIĘKUJĘ za informację.

Pozdrowienia

Eberhard

Napisany przez Cici

Czy istnieje coś takiego? Ale nic niepewnego jak akcje czy coś - po prostu zwykłe oszczędzanie z 100% pewnością, że przynajmniej wpłacone kwoty zostaną wypłacone wraz z kilkoma odsetkami.

Myślę, że warto jeszcze raz przemyśleć ten punkt. 18 lat to długi okres i nikt nie wie, jak będą wyglądały stopy procentowe wtedy. Według mnie zobowiązanie się teraz do planu oszczędzania oprocentowanego w absolutnie niskim środowisku przez taki długi okres nie jest sensowne.

Można na przykład założyć plan regularnego oszczędzania w fundusze akcji/ETF. Wypłacane dywidendy odpowiadają oprocentowaniu, które zazwyczaj jest wyższe niż na kontach oszczędnościowych. Regularne zakupy sprawiają, że przeceny lub przeceny cen są wyrównywane. Nawet większe krachy na rynku akcji nie powinny stanowić problemu, szczególnie ze względu na długi horyzont inwestycyjny.

Uważam, że prawdopodobieństwo otrzymania wpłaconych sum po uwzględnieniu inflacji w ramach planu oszczędzania w akcje jest znacznie wyższe niż w ramach planu oszczędzania oprocentowanego, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje się on bardziej ryzykowny. Nie należy lekceważyć tutaj składnika czasowego.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

oto przegląd różnych ofert dotyczących inwestycji w fundusz na dzieci:
Formy inwestowania w fundusz na dzieci. Stopa zwrotu, ryzyko, elastyczność | finanzdeutsch

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Mike Spezi

Cześć pilatius,

ten plan oszczędnościowy młodzieżowy w SchwäbischHall jest bardzo dobry (moja mama założyła go dla mojej córki).

Krótko najważniejsze punkty:
- Plan oszczędnościowy dla młodzieży
- początkowo 1% od kwoty oszczędności na koszty zakupu
- Koszty zakupu zostaną zwrócone po 7 latach (patrz wyjaśnienie odnośnie premii lojalnościowej)
- Co miesiąc możesz zmieniać wysokość oszczędności, nie ma też minimalnej kwoty do oszczędzania
- Oprocentowanie: 0,5% + 1% premia lojalnościowa = 1,5%
- Możesz wpłacać pieniądze w dowolnym momencie (np. z okazji Pierwszej Komunii, urodzin)
- Jeśli umowa stanie się nieatrakcyjna lub potrzebujesz pieniędzy, możesz ją wypowiedzieć z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia

Co w tym jest teraz bardzo dobre?
Jest wiele innych towarzystw oszczędnościowo-budowlanych oferujących lepsze warunki.

Umowa oszczędnościowo-budowlana Debeka:
Początkowa opłata za zakup wynosi 1% kwoty oszczędności
Opłata za zakup zostaje anulowana po 24 miesiącach regularnego oszczędzania (3 ‰ kwoty oszczędności) (Łącznie) dla osób w wieku od 3 do 27 lat.

Oprocentowanie 1,25% od pierwszego dnia. Bonus odsetkowy do 3% wstecznie / rocznie przy rezygnacji z kredytu oraz minimalny okres trwania umowy wynoszący co najmniej 7 lat (okres obowiązywania) i minimalny roszczenie kredytowe wynoszące co najmniej 1000 euro.

Ten, kto potrafi liczyć, jest wyraźnie w przewadze!

Niestety, obecnie ogólna stopa procentowa jest niska i niestety trwa już zbyt długo w jaskini płaczu. Zniszczenie wartości oszczędności nie jest już powstrzymywane. Alternatywy bez ryzyka dla zwykłego konsumenta są trudne do znalezienia!

Napisany przez pilatius
Dziękuję wszystkim za wskazówki. Mam teraz wystarczająco materiałów do przeanalizowania.
Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrowienia

Eberhard

Napisany przez Torsten Breitag
Cześć Panie Niedermayer.

Dlaczego tylko połowa informacji? Na przykład, że w BS3 minimalna suma oszczędnościowa wynosząca co najmniej 12 tys. euro (zamiast 15 euro z TO) musi zostać zadeklarowana, mogłaby być tutaj wspomniana.

Można również wspomnieć o zależności tej premii od oprocentowania obrotowego na dzień 30.11. Zwłaszcza przy obecnym oprocentowaniu obrotowym wynoszącym 1,07%.

Jestem naprawdę ciekawy, skąd ma się wziąć ta premia procentowa.

Obliczenia: Oprocentowanie obrotowe - 0,25% = premia procentowa

I 1,07% - 0,25% to dla mnie w jakimś stopniu mniej niż 1,25% ...

I zwrot sumy oszczędnościowej (zostanie anulowany) to czysta kłamstwo. Z nadwyżek z kasy oszczędnościowej mogą powstać bonusy edukacyjne sięgające nawet 160 euro. Chyba nie wierzę, że świeżo narodzone wnuki TO uczęszczają na kursy ...

---

Zawsze podziwiam kreatywność przedstawicieli Debeki, szacunek!

---

Co oczywiście jest prawdą: Istnieją kasy oszczędnościowe z atrakcyjniejszym oprocentowaniem, na przykład Signal Iduna z 3,5% (problem z oceną liczbową z minimalnym okresem trwania 10,x lat) lub Alte Leipziger z 2,5%.

Warto również zwrócić uwagę na koszty wysyłki magazynów i możliwe opłaty za prowadzenie konta w Schwäbisch Hall, w celu sprawdzenia, tylko tak na marginesie.

Ach so, rozwiązania brakuje, kompletnie zapomniałem:

Najbardziej elastyczna opcja na początek np.:

- Otwórz konto Audi Bank Top Zins Plus na Quipu.de z Cashbackiem dla dziecka, otrzymasz 45 euro Cashbacku. Możesz regularnie wpłacać na to konto niewielkie kwoty, jeśli coś zostanie.

Alternatywy oszczędnościowe z zobowiązaniem:

- Założ plan oszczędnościowy Arero (darmowy np. przez ING Diba i wielu innych dostawców), np. z kwartalnym wykonaniem, jeśli inna rata oszczędności nie pasuje.

- Albo jeśli powinno to być z gwarancją odsetek, załóż kontrakt oszczędnościowy Bausparvertrag w Signal Iduna, aby otrzymać bonus, minimalny okres 10,6 roku w konfiguracji

Witam, Panie Niedermayer.

Dlaczego tylko połowa informacji? Na przykład można powiedzieć, że w BS3 minimalna suma budowy wynosi co najmniej 12 000 euro (co najmniej 36 miesięcznych wpłat zamiast 15 euro od TO).

Można również zauważyć zależność tego bonusu od oprocentowania obrotowego na dzień 30.11. Zwłaszcza przy obecnym oprocentowaniu wynoszącym 1,07%.

Teraz byłbym naprawdę ciekawy, w jaki sposób ma być przydzielony ten bonus odsetkowy.

Obliczenie: Oprocentowanie obrotowe - 0,25% = bonus odsetkowy

A 1,07% - 0,25% wynosi u mnie jakoś mniej niż 1,25% ...

A zwrot sumy budowy (będzie umorzony) jest po prostu kłamstwem. Z nadwyżek kasy budowlanej mogą wyniknąć bonusy szkoleniowe do 160 euro. Chyba nie wierzę, że nowo narodzony wnuk TO uczęszcza do szkoły ...

Zanim zacznie się pisać jakiekolwiek bzdury, należy najpierw uważnie czytać! Zaczyna się to od poprawnej pisowni nazwiska.
Kto czyta, jest w wyraźnej przewadze!

Prawdą jest, że minimalna suma budowlana wynosi 12 000 euro!
Informacja o systematycznym oszczędzaniu przez 24 miesiące została udzielona. Jeśli są pożądane bliższe informacje, będą udzielone bardziej szczegółowe informacje. Dotyczy to jednak pytającego, a nie Pana!
Gdzie napisałem cokolwiek o zwrocie sumy budowlanej??????
To musiało wynikać z Pana bujnej wyobraźni albo szybkiego sposobu czytania!
Napisałem, że opłata z tytułu zawarcia umowy w wysokości 1% do sumy budowlanej w wysokości do 16 000 euro, czyli 120-160 euro, zostaje zwrócona jako kredyt do umowy! W ten sposób można by rzeczywiście uzyskać bezpłatne konto oszczędnościowe! Również podałem jasno określoną wymaganą grupę wiekową! 3-27 lat!! W przypadku potencjalnego bonusu odsetkowego, napisano DO 3 %! To, w co Pan wierzy, jest mi osobiście obojętne. Wierzyć można w kościele!
Miałem na myśli aspekt oszczędzania tutaj, - dlatego też nie wybierano wysokich sum budowlanych, które rzeczywiście miałyby prowadzić do uzyskania kredytu budowlanego, jako pomysł! Zaznaczyłem również, że są jeszcze lepsze oferty i odnosiłem się do BARDZO DOBREJ umowy w Schwäb.-Hall!
Tak więc lepiej zdziw się czymś innym!

Tutaj jeszcze raz do przeczytania!

https://www.debeka.de/service/bedingungen/bs/BS9062.pdf

https://www.debeka.de/service/bedingungen/bs/BS1118.pdf

Nawet 2 wykrzykniki i 6 znaków zapytania nie zmieniają faktu, że dokładnie przestrzegałem już wspomnianych i zlinkowanych warunków taryfowych BS3.

Cześć Panie NiedermAyer!!111einseins

Być może powinien pan sam przeczytać warunki swojego pracodawcy. Znajdziesz tam dokładnie to, co już wyżej wymieniłem.

Sam napisałeś, że opłata za zakończenie zostanie ...darowana. Problemy z krótkotrwałą pamięcią? To się zdarza, gdy wąski pojemnik jest napełniony dużą ilością jesteśmy najlepsi ...

Twoje 3-27 nie tylko nie zawierają warunków (tam faktycznie jest tylko 27), świeżo urodzone (Formułowanie TO: ... teraz urodzone) to wciąż < 3. W warunkach znajduje się jasne i w trakcie nauki ...

Wspomniałem o możliwości oraz nadwyżkach BSK ...

Choć sam nie podzielam twojej miłości do produktów mlecznych, ale jeśli ktoś produkuje ser, to nie ja.

---

Co do premii odsetkowej. Z do dajesz wrażenie, że w Debeka w BS3 stopa procentowa jest odpowiednio wyższa niż w propozycji Lapiro. To po prostu nie jest prawdą, biorąc pod uwagę powiązanie z rentownością obrotową, co również wynika z warunków twojego pracodawcy.

Zanim znowu powiesz nie powiedziałem tego ...

Twoje sformułowanie: Istnieje mnóstwo innych kas oszczędności budowlanych oferujących lepsze warunki. A następnie twój debet Debeka ...

Jak już wspomniałem, istnieją rzeczywiście kasy oszczędności budowlane z lepszymi warunkami, ale Debeka z BS3 do nich nie należy.

---

Nie bądź smutny, jeśli nie uda ci się sprzedać umów oszczędnościowych w kasie Debeka. Roznoszenie gazet na pewno może być zabawne.

Cześć Panie Niedermayer.

I zwrot kwoty oszczędności związanej z budową (zostanie umorzony) jest po prostu kłamstwem. Z nadwyżek kasy oszczędnościowej mogą ...............

Czy cierpisz na dysleksję?? Czy nie potrafisz przeczytać własnego zamieszania?

Być może skorzystaj z funkcji cytowania. Wtedy nie można innym zarzucać napisania rzeczy, których nie napisali.

Napisałeś ZWROT KWOTY OSZCZĘDNOŚCI ZWIĄZANEJ Z BUDOWĄ!
Jaki to cudowny produkt finansowy? Czy otrzymam wtedy całą kwotę oszczędnościową z powrotu?? A może po prostu pomylisz opłatę za otwarcie konta z kwotą oszczędności?

1,25% oprocentowanie salda równają Państwo z 0,5% oprocentowaniem i + 1% premią lojalnościową ? Doradzasz w finansach. Tylko na samą myśl robi mi się niedobrze.
Bonus edukacyjny był zawsze wypłacany. W czym tutaj jest kłamstwo???
Jeśli uiściłem opłatę za otwarcie konta w wysokości 160 euro i otrzymam ją po 24 miesiącach regularnego oszczędzania, to czy nie jest to świetna sprawa? Czyż nie?

I nie martw się. Gazet na pewno nie będę roznosił.

Czy Twój tekst nie kończy się również osobistą reklamą?

Cierpisz na dysleksję?? Czy nie możesz odczytać swojego własnego sera?

Napisałeś ZWRÓCENE KWOTY ZE ZDOBYCIA kredytu BUDOWLANEGO!
Co to za cudowny produkt finansowy? Czy dostanę wtedy całą kwotę kredytu budowlanego z powrotem?? A może po prostu mylisz opłatę za założenie z kwotą kredytu budowlanego?

Dokładnie tak jak Ty *** po prostu zrobiłem literówkę, nikt tego nie kwestionuje. Oczywiście chodzi o opłatę za założenie i oczywiście wynika to z kontekstu i oczywiście zrobiłem literówkę.

W przeciwieństwie do Ciebie, chodzi mi o treści mianowane, w przeciwnym razie mogłemby się zachować jak Ty brakując argumentów *** zwrot KWOTY.

Zwłaszcza Ty z upodobaniem do nadmiernych znaków interpunkcyjnych powinieneś dobrze przemyśleć, czy warto szwendaczanie się wokół takich błahych błędów. Zamiast tego, argumenty - przekonujące - sprawiłyby, że nie wydajesz się tak mało wiarygodny.

Dysleksja została zaakceptowana i udokumentowana jako obraza.

1,25% oprocentowanie zysków traktujesz tak samo jak 0,5% oprocentowanie i + 1% premia lojalnościowa ? Doradzasz w finansach. Sam fakt tego mnie już przyprawia o mdłości.

W przeciwieństwie do regulacji możliwości i powiązania z rentownością obrotową, warunki poruszonego przez Ciebie pomysłu Lapiro są realistyczne do spełnienia.

Wartość SH vs. Debeka została przedstawiona przez Ciebie (nie przez mnie) i to z bezpośrednim interesem pośrednictwa. Znajdujemy się więc wyraźnie w obszarze nieuczciwej konkurencji.

Twoje deprecjonowanie teoretycznego konkurenta znajduje się w sferze oszczerstwa i nieuczciwej konkurencji.

Poza tym, żaden z nas nie doradza w sprawach finansowych, chyba że masz gdzieś dodatkowe 34e i / lub f w zapasie ... my pośredniczymy w umowach ...

Co prawda ja doradzam także (za opłatą), jednak zgodnie z przepisami handlowymi zasadniczo nie w dziedzinie finansów, ale na podstawie zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie ubezpieczeń.

Ciekawe jestem, jak chciałby doradzać pośrednik związany ...

Bonus szkoleniowy był zawsze wypłacany. Co w tym kłamstwa?
Jeśli zapłaciłem 160 euro opłaty za założenie i otrzymuję je z powrotem po 24 miesiącach regularnego oszczędzania, czy to nie jest piękna rzecz? Czyż nie?

Sprawdź warunki umowy. Tylko to, co tam jest napisane, jest istotne.

Decyduj dalej między swoją wersją 3-27, formułowaniem warunków oraz chociaż tam nie jest napisane, ale zawsze tak robiliśmy. W drugim przypadku, od razu dostajesz kijem z obowiązkiem przejrzystości i po drugi raz nieuczciwą konkurencję ... (po obrazie, nieuczciwej konkurencji i oszczerstwach)

Czy Twój tekst nie kończy się również osobistą reklamą?

Być może to dla Ciebie nieznane. Jako zarejestrowany pośrednik / makler mamy pewne obowiązki do spełnienia, w tym oznakowanie dostawcy.

Istotna różnica polega jednak na tym, że w przeciwieństwie do Ciebie nie zamieściłem żadnego wezwania do kontaktu ani propozycji, na której mogłemby zarobić.

Twoje dzisiejsze posty (między innymi dotyczące odpowiedzialności maklerów) rysują wyraźny obraz twojego zachowania jako pośrednika.

Pozostaje potencjalnie obraza, nieuczciwa konkurencja i oszczerstwa, a nie jedna pomocna odpowiedź dla TO.

Napisany przez pilatius
Cześć, Wy dwaj koguty do niezgody,
naprawdę interesujące, jak sobie tu zaglądacie.
Ale mam pytanie:
Co to jest Lapiro i czy możecie polecić mi jakąś kasę oszczędnościowo-budowlaną?
Potrzebuję dokładnej nazwy, żebym mógł to znaleźć.
Więc jeszcze raz:
Dziecko (moje wnuczka) ma 2 dni, dopiero co się urodziło. Chciałbym przez 18 lat miesięcznie oszczędzać 15 euro, najlepiej na okres lokaty, na imię dziecka, a wypłata miałaby nastąpić w dniu 18. urodzin. Mam 64 lata, za 18 lat miałbym 82, czyli w przypadku mojej prawdopodobnej wcześniejszej śmierci, pozostałą płatność przejęliby rodzice dziecka.

Z poważaniem

Eberhard

Przestań zakładać rzeczy, które nie mają nic wspólnego z tematem. Od dłuższego czasu piszę na tym forum i widziałem przychodzić i odchodzić wielu protagonistów. Zawsze staram się być obiektywny, ale reaguję wrażliwie, gdy ktoś próbuje mnie oszukać.

Nikt tutaj nie wydawał ocen, i chodzi mi zawsze głównie o treści! Jeśli już, to kwestionowałem twoje wypowiedzi. Były one błędne merytorycznie. Często przekręcałeś moje teksty. Stąd pytanie, czy czytasz poprawnie, czy robisz to celowo?

Chętnie przyznaję błąd! Faktycznie, na początku przeoczyłem odniesienie do nowego narodzenia! Trzy lata faktycznie się zgadzają i to też dla mnie było nowe. Dotychczas rzeczywiście było tak, że aby otrzymać premię edukacyjną, trzeba było być w trakcie nauki, czyli od początku szkoły.

Przez to forum na pewno nie będę podejmować żadnych decyzji. Tak było dotychczas i tak zostanie. Nie nakłaniałem też do kontaktu! To również jest oskarżenie. Sugerowanie, że lepiej byłoby roznosić gazety, jest równie obrazoburcze i prowokacyjne jak moje uwagi.

Ciekawy jest twój odniesienie do odpowiedzialności maklera i pokazuje tło twojego pisania. Chciałem zapobiec naiwności w myśleniu, że podleganie odpowiedzialności maklerskiej gwarantuje lepszą jakość doradztwa. Niestety, czarne owce występują w każdej dziedzinie usług finansowych. Żadna grupa zawodowa nie jest od nich wolna.

I nie, nikt nie zmusza cię do umieszczania logo w takim forum. Oznaczenie dostawcy i strona internetowa to dwie różne rzeczy!

Cześć Eberhardie,

nie musi to koniecznie być umowa oszczędnościowo-budowlana. Plan oszczędnościowy z zmiennym oprocentowaniem może być również interesujący. Można liczyć na lepsze stopy procentowe w odległej przyszłości. W krótkim okresie niewiele prawdopodobnie zmieni się w niskich stopach procentowych.

Możliwością jest również ubezpieczenie edukacyjne. Kto do tej pory udzielał Ci rad w sprawach finansowych? Czy masz w tej kwestii zaufaną osobę na miejscu?
Być może możesz tam uzyskać kilka informacji.

Tutaj znajdziesz Schw.-Hall :

https://www.schwaebisch-hall.de/bsh/...unge-leute.php

https://www.schwaebisch-hall.de/bsh/...uer-kinder.php

Z poważaniem
Mike

Napisany przez pilatius
Cześć, Panie Niedermeyer,
nigdy jeszcze nie korzystałem z doradztwa finansowego, ponieważ nie jestem bogatym człowiekiem, po prostu zwykłym obywatelem.
Ale poprosiłem już o termin konsultacji w Schw.-Hall (Fuchs Junge Leute) - zalecił to inny użytkownik.

Pozdrowienia

Eberhard

Hören Sie doch einfach auf, Dinge zu unterstellen, die in keinen Zusammenhang zur Sache stehen.

@Eberhard: SIGNAL IDUNA Bauspar AG 250 % Zinsbonus

---

Wszelkie moje wyjaśnienia można znaleźć w pełni w warunkach taryfy BS3, które już zamieściłem w początkowym poście z linkiem.

Cytat Mikea Speziego

Nikt tutaj nie wyraził ocen, a dla mnie zawsze chodzi przede wszystkim o treść! Jeśli już, to zakwestionowałem Pana wypowiedzi. Były one niepoprawne merytorycznie.

Wszelkie moje wyjaśnienia można znaleźć w pełni w warunkach taryfy BS3, które już zamieściłem w początkowym poście z linkiem.

Pańskie wyjaśnienia nie (3-27 na przykład) ...

Cytat Mikea Speziego

Powoływał się Pan na moje teksty nieprawidłowo.

Wszystkie cytowane przez Pana teksty w formie ... zostały przez Pana przedstawione jako wypowiedzi i można je śmiało wyszukać w swoich własnych postach za pomocą Ctrl + F.

Cytat Mikea Speziego

Nie składałem także żadnego wezwania do kontaktu!

Patrz tutaj ...

Cytat Mikea Spezi

W razie potrzeby udzielenia bliższych informacji, udzielane są bardziej szczegółowe informacje. Dotyczy to jednak pytającego, a nie Pana!

Cytat Mikea Spezi

Wezwanie do roznoszenia gazet nie jest mniej obraźliwe i prowokujące niż moje uwagi.

Takie wezwanie nie padło. Nie spodziewam się jednak, że ktoś z takimi deficytami w interpunkcji to zrozumie.

Cytat Mikea Spezi

Chciałem zapobiec naiwności w wierzeniu, że podleganie odpowiedzialności maklera oznacza zapewnienie lepszej jakości doradztwa.

Pańskie wyjaśnienia na ten temat lepiej pasowałyby do Stupipedia i poszły o wiele dalej, niż sugerują tutaj. Proszę najpierw zapoznać się podstawowo z pojęciami zmiana ciężaru dowodu, odpowiedzialność osobista i z Ustawą Handlową, zanim wypowiadają się Państwo na tematy takie jak te bzdury i ogólne oceny.

Cytat Mikea Spezi

I nie, nikt nie zmusza Państwa do umieszczania swojego logo w tym forum. Oznaczenie dostawcy a strona internetowa to dwie różne rzeczy! :wink:

Po pierwsze, nie używam logo w sygnaturze. Logo i rysunek ode mnie z pewnością nie są konieczne, to zdecydowanie prawda.

Jeśli chodzi o oznaczanie dostawcy, sytuacja prawna wcale nie jest tak jednoznaczna.

Ani ustawa TMG ani prawo konkurencji nie są tak ściśle określone, że na przykład fora byłyby wyłączone. Z kolei ostrzeżenia prawne z powodu braku oznakowania dostawcy na portalach społecznościowych i w społecznościach są niestety już dobrze znane w branży.

Problem ten jest teraz poruszany z kilkuletnim opóźnieniem również przez izby handlowe.

Udostępnianie z użyciem pseudonimu jest jednak nadal dość skutecznym sposobem omijania tego problemu. Jednak tylko wtedy, gdy głównym celem jest prywatne korzystanie z danej społeczności, platformy itp.

Napisany przez Matthew Pryor
Jestem, Schwäbisch Hall jest całkowicie świetne. Jednakże wystarczyłby krótki rzut oka na warunki taryfowe, aby stwierdzić, że minimalna stawka oszczędzania wynosi 5 na tysiąc, a minimalna suma oszczędności wynosi 10 000 €. Zatem minimalna stawka oszczędzania wynosi 50 € miesięcznie, co doskonale pokrywa się z planowaną płatnością 15 € miesięcznie....
Należy więc najpierw ustalić, czy możliwe jest oszczędzanie z niższą stawką i jak wpłynie to na wartość oceny, która z kolei jest kluczowa dla rozpoczęcia okresu lojalności i otrzymania bonusu lojalnościowego.
Bardziej atrakcyjne alternatywy zostały już im podane w nadmiarze.

Napisany przez pilatius
Więc zdecydowałem - po co mam tu się jeszcze dużo liczyć, itp.
Zadzwoniłem do Schwäbisch - Hall - 15 euro miesięcznie jest ok. Cała sprawa trwa 18 lat i na 18. urodziny dziecko dostaje całą gotówkę do dowolnego wykorzystania.
Dla mnie odsetki, bonusy itp. nie są istotne - na pewno coś tam będzie. Więc przez te 18 lat wpłacę 15 EUR x 12 miesięcy x 18 lat = 3.240 EUR, a dziecko dostanie na pewno około 3.500 EUR.
Ale przedstawiciel przy zawieraniu umowy na pewno mi to dokładnie obliczy.
Ani ja, ani rodzice nie dostaną do ręki tej gotówki w ciągu tych 18 lat - tylko dziecko na 18. urodziny i to jest dla mnie najważniejsze!
Więc DZIĘKUJĘ za Wasze pomocne komentarze!

Z poważaniem

Eberhard

Auch, DZIĘKUJĘ za Wasze pomocne wpisy!

Z mojej strony: chętnie. Nawet jeśli to oczywiste, że były to już wielokrotnie wykorzystywane wartościowe przestrogi.

Dla mnie oprocentowanie, dodatki itp. nie są istotne - na pewno coś tam będzie.

Z całym szacunkiem, powinni sobie darować tę prezentację tutaj i raczej poświęcić czas na zrozumienie wpływu odsetek i kapitalizacji odsetek. Wasze wnuczki z pewnością byłyby wdzięczne. A ci panowie Breitag i Niedermeyer od których bardzo cenię sobie opinie też z pewnością drastycznie by obniżyli swoje ciśnienie.

Napisany przez Peter Wolnitza

I ani ja, ani rodzice nie mają dostępu do pieniędzy przez te 18 lat - tylko dziecko dostaje je z okazji 18. urodzin i to jest dla mnie najważniejsze!
Eberhard

.. i właśnie to jest z mojego punktu widzenia najczęstszy błąd ..

Nie pozwoliłbym sobie na to jako rodzic/dziadek, aby w razie wątpliwości jeszcze raz mieć nad tym kontrolę...
Tylko tak dla przykładu: Dziewczyna/chłopak mający 18 lat jest w trudnym okresie..bunt przeciwko rodzinie, złe towarzystwo...
Gdy ma już 18 lat i pół, to wszystko przeminęło...ale kasa?
Czyli nie znika ona...tylko ktoś inny ją dostaje...

Zastanawiające pozdrowienia z Hesji

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

muszę całkowicie zgodzić się z Peterem Wolnitzą.
Inwestycja na imię dziecka jest mało sensowna z wymienionych powodów.
Szczególnie dlatego, że istnieje ryzyko, że w ciągu następnych 18 lat na takim kontrakcie zgromadzi się znacznie więcej pieniędzy. Prezenty urodzinowe i świąteczne itp......

Alternatywą jest:
Zawarcie umowy na jednego z rodziców lub na siebie i dysponowanie majątkiem na wypadek śmierci według testamencie.

Jeszcze jedno słowo na temat BSV.
Być może to przeszło niezauważone w dyskusji:
Niezależnie od dostawcy, obecnie zobowiązujemy się na cały okres trwania umowy o oszczędzaniu na cele mieszkaniowe do obowiązujących obecnie warunków. Dotyczy to również oprocentowania depozytu.
Jeśli w ciągu następnych lat stopy procentowe wzrosną, może być sensowne poszukiwanie alternatywy dla zgromadzonego kapitału i kwoty oszczędzanej.
Nie wiem, czy coś takiego jest dostępne, ale z tego powodu wolałbym BSV, który pozwala na częściowe wypłaty depozytu bez częściowej rezygnacji z umowy.
Nie chciałbym rezygnować, bo wnuk może kiedyś zechcieć zbudować lub kupić nieruchomość i prawdopodobnie ucieszyłby się z (choćby niewielkiego) prawa do pożyczki na obecnie korzystnych warunkach.

Pozdrowienia, Paule

Jeszcze jedno słowo na temat BSV.
Może to zostało pominięte w dyskusji:
Bez względu na dostawcę, dzisiaj ustala się warunki umowy o Bausparvertrage na cały okres życia umowy. Dotyczy to również oprocentowania kapitału zgromadzonego.

Nie, to nie było pominięte, po prostu nie było wspomniane, ponieważ jest to po prostu błędne. W zależności od dostawcy i już wybranego zakresu oferty, aktualne warunki opierają się na prawie do zmiany oferty.

Napisany przez Yakfreak
Albo po prostu VTB Flex od pierwszego dnia 2,5%, a potem zobaczymy po 10 latach, co można zrobić z zaoszczędzonymi pieniędzmi.

Napisany przez EuroPaule

Aktualne warunki zakładają prawo do zmiany taryfy w zależności od dostawcy i już wybranej taryfy.

Dziękuję za tę cenną wskazówkę:

Wygląda na to, że nie każdy dostawca i/lub nie dla każdej taryfy. Takie wnioski płyną z artykułu opublikowanego w Die Welt 5.5.13:

W niektórych kasach mieszkaniowych istnieje możliwość zmiany taryfy, aby skorzystać z atrakcyjniejszych oprocentowań kredytów. W zamian, oprocentowanie oszczędności również jest dostosowywane.
Większość jednak kas mieszkaniowych nie oferuje takiej możliwości. Wyjaśnienie jest następujące: dla wszystkich klientów, którzy zawarli umowę w tym samym czasie, powinny obowiązywać te same warunki.

Oto link do artykułu:
Zinstief : Wer einen Bausparvertrag hat, schaut in die Röhre - Nachrichten Geld - Geldanlage - DIE WELT

Nawet wspomniana wyżej taryfa Schwäbisch Hall nie przewiduje tej opcji. W regulaminie w § 15c przewidziano tylko jeden przypadek:

Jeśli nie spełniono warunków przydziału najpóźniej 15 lat po rozpoczęciu umowy i nie złożono oświadczenia o przyjęciu przydziału, kasa mieszkaniowa ma prawo wypowiedzieć umowę na oszczędności mieszkaniowe z miesięcznym wyprzedzeniem. Jeśli umowa została zwiększona, decydującą datą jest data ostatniego zwiększenia. Kasa mieszkaniowa musi powiadomić oszczędzającego co najmniej sześć miesięcy przed wypowiedzeniem swoją zamiar wypowiedzenia.
Kasa mieszkaniowa może w tym czasie przedstawić oszczędzającemu ofertę zmiany umowy oszczędnościowej na inną taryfę.

Trudno byłoby wydedukować prawo do zmiany taryfy przez klienta. Oto regulamin do przeczytania:
https://www.schwaebisch-hall.de/bsh/...ngeleute02.pdf

Podsumowanie:
Poprawiam moje oświadczenie, że klient posiadający oszczędności mieszkaniowe z Banku Baosheng może znaleźć się w sytuacji, w której musi zdecydować o oprocentowaniu na cały okres trwania umowy. Powinien dokładnie zbadać to na podstawie regulaminu, nie sugerując się ogólnymi stwierdzeniami sprzedawców (którzy są także pracownikami banku).

Pozdrowienia, Paule

Podsumowanie:
Poprawiam moje stwierdzenie, że klient mający kontrakt building society ryzykuje uwięzienie się na okres trwania umowy w określonym poziomie oprocentowania.
Powinien on dokładnie to zbadać na podstawie regulaminu i nie polegać na ogólnikowych wypowiedziach sprzedawców (w tym pracowników banku).

I tak też może to bez wahania pozostać. Podpisuję .

Napisany przez EuroPaule
Cóż za szczęście, że mogę to jeszcze przeżyć!!!

Napisany przez verschaukelt
Krytykuję stworzenie całego, ale bez możliwości dostępu dla rodziców pod imieniem wnuka, tego nie podzielam. W przypadku upadłości lub otrzymywania zasiłku algorytmicznego, gdyby rodzice mieli dostęp, to majątek dziecka już nie byłby chroniony i zostałby zaliczony do majątku rodziców. Co może prowadzić do wykorzystania tego kapitału. To, czy ubezpieczenie wypłacane na wypadek choroby zawodowej (BSV) jest właściwym wyborem, jest dyskusyjne, ale lepsze niż nic nie robić lub trzymać pieniądze pod poduszką.

Napisany przez pilatius
Cześć,
podzielam Twoje zdanie. W międzyczasie miałem do czynienia z firmą Schwäbisch-Hall - to nie jest normalne, jeden przedstawiciel oferuje stopę zwrotu 2,13%, kolejny 2,25%, a trzeci tylko 1,75%. W czym tkwi problem? Czy oni wszyscy nie mają pojęcia. Teraz otrzymałem ofertę od mojego lokalnego banku oszczędnościowego: wpłacasz 25 euro przez 15 lat i wychodzi 5.200 euro (czyli 700 więcej). To jest gwarantowane w 100%. W umowach oszczędnościowo-budowlanych jest tyle różnych rzeczy, jak ulgi budowlane, krajowe dopłaty itp. - wszystko dla mnie zbędne - przecież nie chcemy budować mieszkania, tylko oszczędzać, a tam zawsze wszystko pisze "może" - czyli te umowy oszczędnościowo-budowlane są dla mnie całkowicie nieatrakcyjne!
Czy ktoś może tutaj ma jeszcze jakiś pomysł, być może zupełnie inny?

Pozdrowienia

Eberhard

Napisany przez Reinsch
Mh, nadal rozmawiamy tutaj o 25€/miesiąc, czyli całkowite 300€ rocznie. Nawet jeśli dzięki długiemu okresowi widoczny staje się efekt składany, próbowanie wyciągnąć każdy ułamek procenta przypomina tuning skutera.

Myślę, że należy to trzymać tak prosto, jak to możliwe. Z takich środków nie uzbiera się majątku, a każda opłata, którą się płaci doradcy, pożera zyski z odsetek na lata.

Prawie każdy bank oferuje długoterminowe plany oszczędnościowe, które po jakimś czasie oferują całkiem niezłe premie odsetkowe. To byłoby moje rozwiązanie. A może jednak zainwestować w mały fundusz akcji...

Napisany przez bluewave
Hurra ... to naprawdę miło usłyszeć. Wreszcie rozmowa zboczyła na historycznie i obecnie najlepsze rozwiązanie: fundusze akcji! (ewentualnie również ETF) Nikt jednak w Niemczech tego nie chce słyszeć, ale po 18 latach okresu lokacyjnego muszę inwestować w akcje. Najlepiej globalny fundusz, a być może również europejski lub nawet niemiecki. Najlepiej przeczytać to na przykładzie trójkąta zwrotów DAI (Google: Renditedreieck DAI).

Napisany przez leasophielene
Więc z całej dyskusji wyciągam teraz następujące wnioski:

Opcja 1: konto oszczędnościowe
w Schwäbisch Hall, Debeka, Signal Iduna lub Alte Leipziger.
Z tego, co teraz widzę, Signal Iduna wypada najlepiej, czytuję to dobrze?

Opcja 2: Plan oszczędnościowy w fundusze akcji lub ETF
W jakim instytucie najlepiej założyć taki plan i jak dokładnie to działa?
Czy plan oszczędzania Arero także wpada w tę kategorię?

Opcja 3: VTB-Flex
Jak wypada ten produkt w porównaniu do innych opcji?

Szukam dochodowej inwestycji finansowej dla naszego syna i nie chcę podejmować żadnych nonsensów...

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez EuroPaule

W którym instytucie najlepiej zakończyć coś takiego i jak to dokładnie działa?

Cześć,

Sprawdź w Google Fondsdiscount. Znajdziesz tam dostawców, za pośrednictwem których możesz otworzyć konto funduszu inwestycyjnego w ebase lub Frankfurter Fondsbank i zakupić fundusz bez prowizji.

Cytat od leasophielene

Czy plan oszczędnościowy Arero również podlega tej kategorii?

W zasadzie tak. Arero dąży do udziału akcji na poziomie 60%. Do tego dochodzi 25% obligacji i 15% surowców.

25% obligacji trochę ogranicza efekt kosztów średnich. Dlatego przy długim okresie trwania lepszym wyborem byłby czysty fundusz akcji, np. BlackRock Index Selection Fund Developed World Index Sub EUR Flex Acc lub inne o krótszej nazwie .

Należy pamiętać, że w miarę upływu czasu, np. po pierwszych dziesięciu latach, lepiej zabezpieczyć do tej pory zgromadzony kapitał, gdy giełdy znowu szaleją na rekordy.
Względnie ważne jest unikanie wysokich strat z gromadzonym kapitałem!

Dla ostatnich pięciu lat byłoby mądre, aby ogólnie zjechać z gazu i np. inwestować w fundusz zarządzający majątkiem.

Pozdrowienia Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata