Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana warunków przy udzieleniu kredytu przez Commerzbank.

Napisany przez JoshyJS
Cześć,

właśnie dokonujemy refinansowania.
Interhyp pośredniczył nam w uzyskaniu kredytu w Commerzbanku.
Warunki były korzystne.
Commerzbank przesłał nam wniosek o kredyt z odpowiednimi oprocentowaniami.
Jednakże w drobnym druku znaleźliśmy informację, że zostaną naliczone nam opłaty za udostępnienie środków przez 5 miesięcy.

Po telefonicznej rozmowie z Interhyp i Commerzbankiem, miało to zostać zmienione.
Mieliśmy otrzymać nowe wnioski z dostosowanymi warunkami.
Aby zachować terminowość, należało ręcznie dostosować obecne egzemplarze i odesłać podpisane.

Teraz otrzymaliśmy ofertę kredytu od Commerzbanku.
Czas wolny od opłat za udostępnienie środków został dostosowany.
Teraz niespodzianka.
Stopa procentowa w ofercie kredytu jest o 0,7% ( zero przecinek siedem! ) wyższa niż w dokumentach, które podpisaliśmy.
Warunki zostały zmienione o 25%.
Kwota miesięcznej raty wzrosła o 65€. Przez okres kredytu mamy zapłacić dodatkowo aż 8000€.
Całe to zamieszanie bez informacji o zmienionych warunkach.
Po prostu wymieniono pierwszą stronę warunków, dodano nasz podpis i gotowe.

Czy banki mogą tak postępować?

W celu zabezpieczenia terminów, odwołaliśmy umowę.
Aby nikt potem nie mówił, że mogliśmy przecież przeczytać.

Nasze zaufanie do praktyk biznesowych Commerzbanku jest teraz poważnie zachwiane.

Czy obecnie występują podobne przypadki? Jak należy zareagować?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chwila, ważne jest tylko jedno:
Partnerem bankowym jest Commerzbank, a nie Interhyp.
W związku z tym oferta umowy kredytowej Commerzbank jest pierwszą wiążącą ofertą, jeśli została ona uwzględniona w umowie kredytowej.
Nie sądzę, żeby coś takiego jak 5 miesięcy Bezi było napisane drobnym drukiem.
Dlatego możesz zaakceptować pierwszą ofertę Coba albo nie.
Jeśli chcesz zmienić prowizję za udostępnienie, to w porządku. Ale wtedy zmieniają się również odpowiednie warunki.

W związku z tym coś poszło nie tak na wstępie.
Ale wiążące jest tylko to, co napisane jest w umowie kredytowej.

Napisany przez JoshyJS
Super, po tym, jak zwróciliśmy uwagę, że w ofercie okres ważności wynosił 6 miesięcy, obiecano nam telefonicznie, że zostanie to poprawione. W nowych umowach wymaga się jednak ostatecznie o 8000 € więcej w ciągu trwania umowy.

Wierzcie lub nie, opłaty manipulacyjne znajdują się w drobnym druku. W jednej transzy kredytu okres wynosi zgodnie 6 miesięcy. W drugiej transzy, cicho szumiąc, 61 dni po zatwierdzeniu. kredyt ma zostać spłacony pod koniec września. Zatwierdzenie pochodzi z połowy maja. Wyraźnie chciano więc wyciągnąć pieniądze z kieszeni naiwnych klientów.

Oczywiście pośrednik powinien też być przestrzegany w ofercie. W przeciwnym razie po co go brać, skoro można udać się od razu do banku? Jak to wygląda? Pośrednik oferuje 2%. Gdy wszystko idzie do banku, obiecują 3%. Co to za cyrk?

Jak wspomniano, w Commerzbanku standardowo udzielane są 2 miesiące bezodsetkowego okresu karencji.
Jednak nie jest to eleganckie posunięcie pośrednika, że nie sprostano od samego początku.
Ponieważ w przypadku refinansowania jest to jasne.

Napisany przez JoshyJS
Czas trwania umowy nie został pominięty. Został ustalony w ofercie na 6 miesięcy.

I przedstawianie czegoś innego przez bank niż w ofercie, nie jest w porządku.

Nie, nie rozumiesz.
Coba automatycznie daje 2 miesiące jako standardowy termin płatności.
Następnie ktoś zasnął, kto przekierował ofertę do Coby.

Napisany przez obelix
... kiedy rolnik nie potrafi pływać ...!?

Raczej widzę to jak bankier; coś poszło nie tak z góry lub w komunikacji.

Napisany przez NaTwoim13
Bankier ma całkowitą rację, co Commerzbank może zrobić, jeśli Interhyp oferuje warunki, których Commerzbank nie akceptuje lub nie może / nie chce spełnić. Oferta nie jest warta papieru, ponieważ nie spełnia ich potrzeb lub nie odnosi się do nich. Jaką wartość ma nieruchomość, jaka jest suma refinansowania i jaką ofertę otrzymali w jakim terminie spłaty?

Napisany przez JoshyJS
Wartość 300 000 €.

150 000 € pożyczki.

1,89 efektywna mieszanina 50k pełny spłata na 8 lat, 100k pozostałych około 13 lat.
Następnie pożyczka zostanie spłacona.
30.9.

Dla tych 50 zamiast 6 miesięcy, do 31.12., zostanie wpłacona kwota.
Dla tych 100, 61 dni. Od samego początku było jasne, że spłata nastąpi do 30.9.
To jest moim zdaniem mydlenie oczu.

I po podpisaniu warunków daje zgodę na nową zawartość i warunki, które nagle zawierają mieszaninę 2,6, co graniczy z czymś, co jest nieuczciwe.

Przy 0,25 procenta i 100k przez 5 miesięcy płacę 1250 €.
Przeskok z 1,89 na 2,6 skutkuje około 8000 €.
I czy to nie jest oszustwo wobec klientów?

Przepraszam, ale źle to rozumiesz. To po prostu wynika z problemów komunikacyjnych między Interhyp a bankiem. To nie ma nic wspólnego z oszustwem.

Napisany przez NaTwoim13
To coś nowego: składają wniosek o kredyt w Commerzbanku za pośrednictwem Interhyp, podpisują tam coś, a w decyzji znajduje się coś innego? Co właściwie podpisali?

Commerzbank przesyła umowy kredytowe do podpisania, albo muszą je Państwo podpisać w oddziale banku. Z tych umów wszystko powinno być jasne.

Co dokładnie podpisali i co chcą odwołać? Nie mogę zrozumieć procedury wnioskowania.

Mimochodem, 2,1% oprocentowanie rzeczywiste w mieszanym oprocentowaniu jest realistyczne! Dlaczego podział na 8 i 13 lat, też nie jest dla mnie zrozumiały!

Czy w przypadku podpisania wniosku warunkowego Interhyp nie powinny być również uwzględnione 2 miesiące bezprowizyjnego okresu dostępności?

Napisany przez NaTwoim13
Nadal nie pasuje na przód ani tył, przedłużenie czasu bez BZ nie kosztuje tak dużo. Innymi słowy, warunki nie obniżą się o 0,7% w ciągu 3-4 miesięcy w przypadku natychmiastowej wypłaty.

Raczej Commerzbank po otrzymaniu wszystkich dokumentów i ich weryfikacji nie mogła/nie chciała utrzymać warunków, które oferowała Interhyp, niezależnie od tego, czy były one na 3 miesiące bez BZ czy nie.

W szczególności w bankach, które kształtują warunki pod wpływem wszystkich parametrów (dochód nie ma wpływu na warunki w wielu bankach) lub warunki zależne od zdolności kredytowej, ostateczne warunki są ustalane dopiero po kompletnym sprawdzeniu.

Jak już wspomniano, nawet w przypadku błędu komunikacyjnego dotyczącego czasu bez BZ, 3 miesiące nie stanowią 0,7%.

Oczywiście, kondycja może ulec zmianie nawet po sprawdzeniu w Schufa.

Napisany przez JoshyJS

hMal co innego: Składają wniosek o pożyczkę w Commerzbanku za pośrednictwem Interhyp, podpisują coś tam, a w ofercie jest coś innego? Co właściwie podpisali?

Commerzbank przesyła umowy kredytowe lub muszą one zostać podpisane w oddziale. Z tych umów wszystko byłoby jasne.

Co dokładnie podpisali i co chcą odwołać? Nie mogę nadążyć za procedurą zgłoszeniową.

Apropo, 2,1% efektywnego oprocentowania w mieszanej stopie procentowej wydaje się realistyczne! Jednak nie rozumiem podziału na 8 i 13 lat!

Powoli ktoś tu zaczyna rozumieć, na co zmierzam.

Aby odpowiedzieć wszystkim.
1. W ofercie Interhyp dla obu pożyczek jest 6 miesięcy bez spłat.
2. 100 tys. pożyczki miało 61 dni odstępstwa, które po rozmowie telefonicznej miały zostać poprawione.
3. Podział wynika z pożyczki spłacanej w całości i drugiej pożyczki.
pożyczka spłacana w całości zostanie spłacona po 8 latach. Druga będzie jeszcze aktywna po 10 latach.
Podział miał na celu zmniejszenie efektywnej stopy procentowej.
4. Podpisaliśmy/wnioskowaliśmy o 1,89% mieszanej stopy procentowej.
Warunki na pierwszej stronie Coby były takie same jak oferta Interhyp.
Tylko 61 dni dla 100 tys. miały zostać zmienione.
Według rozmowy telefonicznej nic się nie miało zmienić.
5. Odwołaliśmy zgodę na pożyczkę z nowymi warunkami.

Otrzymaliśmy warunki, ponieważ mamy dobrze ustabilizowaną sytuację finansową.
Posiadamy również inne aktywa i banki o nas zabiegają.
I znów będą zabiegać. Rywalizowali między sobą.

Uważamy za niestosowne to ciche zmienianie warunków poprzez wymianę pierwszej strony.
Sprawdzimy teraz, czy to błąd czy z premedytacją.
Osoba widząca zgodę na pożyczkę twierdzi, że tak podpisaliśmy.
Warunki zostały zmienione, a strona z naszym podpisem i pieczątką została dołączona.

Mam dosyć takich sytuacji.

Napisany przez NaTwoim13
OK, ale nadal nie do końca rozumiem przebieg sytuacji. Jakie oświadczenie o kredycie zostało odwołane? Dostają Państwo umowy kredytowe od CoBa do podpisania, jeśli ich nie podpiszą - czego nie powinni, ponieważ warunki nie pasowały - nie muszą odwoływać nic, a jedynie wycofać wniosek.

Jak wysoka jest rata kredytu w wysokości 100 000 euro? Okres karencji na 10 lat?

Jaka jest łączna obciążenie odsetkami i spłatą z obu kredytów razem?

Napisany przez obelix

Powoli ktoś tu zaczyna rozumieć, o co mi chodzi

edycja: ... usunięte ...

Zobacz na przykładzie noelmaxim.

Nie sądzę, żebyś coś podpisał, a potem Commerzbank zapisywałoby to w umowie. Czy o to ci chodzi?

Napisany przez NaTwoim13
@Obelix

O co dokładnie pytasz w swoim poście?

Napisany przez obelix

@Obelix

Co autor miał na myśli pisząc swój post?

Główny tekst został usunięty. Sprawa nadal nie jest dla mnie jasna, albo nie mam wystarczających szczegółów i ram czasowych do wyjaśnienia.

Mogę także napisać, że nie rozumiem go (autora posta).

To nie ma w ogóle nic wspólnego z tobą.

Być może jasność nadejdzie!?

Napisany przez JoshyJS

Okej, ale wciąż nie do końca rozumiem przebieg sytuacji. Jakie zobowiązanie kredytowe zostało odwołane? W końcu otrzymują Państwo umowy kredytowe od CoBa do podpisania, jeżeli nie podpiszą Państwo tych umów - czego nie powinni uczynić, gdyż warunki nie pasowały - nie muszą Państwo odwoływać nic i jedynie muszą cofnąć wniosek.

Jaka jest stopa spłaty dla pożyczki w wysokości 100 000 euro? Okres stałego oprocentowania 10 lat?

Jaka jest łączna obciążenie odsetkami i spłatą z obu pożyczek razem?

Jeszcze raz. Podpisaliśmy 50k na 1,75 efektywnie przy 11 początkowej spłacie.
Po 8 latach spłacone.
100k na 2,0 efektywnie przy 6 początkowej spłacie.
Po 8 latach odłożymy odpadającą ratę na bok.
Po wygaśnięciu po 10 latach pozostanie około 45k zadłużenia.
Aktualnie nie mam przy sobie dokładnych danych, ponieważ jestem w drodze.

Podpisaliśmy umowy kredytowe na tych warunkach z zapewnieniem, że krótka notka zostanie zmieniona i już.

Następnie nadeszło zobowiązanie kredytowe z zupełnie innymi warunkami.
Strona z warunkami została po prostu wymieniona.
Strona z naszym podpisem została po prostu przyczepiona z tyłu.
Ponownie opieczętowane. Gotowe.

Mam coraz większe wrażenie, że nikt tu nie chce wierzyć w takie zachowanie.
Mam kopię mojego wniosku kredytowego w domu.
I kopię zobowiązania kredytowego, które teraz się różni.
W ramach zabezpieczenia dowodów nie odsyłam tego teraz,
ponieważ obawiam się obecnie sporu sądowego, jeśli
CoBa uzna, że termin odwołania minął.

W ramach prewencji odwołaliśmy cały proces zgodnie z kończącym się terminem.
Z zaznaczeniem, że jeśli to jest błąd, proszę wyślijcie nam poprawione zobowiązanie.

@Josha

Tu jest chyba sedno nieporozumienia.

Piszesz:

Umowy kredytowe podpisaliśmy na określonych warunkach

Linijkę niżej

Następnie nadeszła zgoda kredytowa na inne warunki

Interpretuję, że najpierw dokładnie nie podpisaliście umowy kredytowej, ale wniosek o warunki i wniosek o finansowanie.

To byłby przypadek dla Bafin, jeśli podpisalibyście wiążącą umowę kredytową w banku - nie u pośrednika - a później kopia tej umowy różniłaby się warunkami, gdy otrzymalibyście ją pocztą do swoich dokumentów.

Wtedy to, co najpierw podpisaliście, rzeczywiście nie byłoby umową kredytową.

Czy pamiętasz, ile stron według Ciebie miała umowa kredytowa w pierwszej kolejności? Czy były do niej dołączone warunki kredytu?

Nie sądzę, że Commerzbank wymienia strony i znowu pieczętuje i przywiązuje Twoje podpisy pod nimi.

Teraz możemy ocenić tylko to, co dokładnie widzimy. Byłoby dobrze, gdybyś mógł wysłać wszystko drogą mailową, aby można było to przeanalizować.

Napisany przez NaTwoim13
Po podpisaniu umów kredytowych w przypadku CoBa okres wypowiedzenia nie musi rozpoczynać się od razu, bardziej prawdopodobne jest, że rozpocznie się później, a mianowicie po otrzymaniu potwierdzenia kredytu lub zatwierdzenia. Powodem może być to, że w momencie sporządzenia umów kredytowych jeszcze nie było ostatecznego potwierdzenia, oznacza to, że dopiero po podpisaniu przez Pana/Panią zostanie to ostatecznie sprawdzone. Jest to wtedy równoznaczne z złożeniem wniosku, co oznacza, że postępuje się zgodnie z procedurą składania wniosków.

Jednak faktem jest, że Pan/Pani podpisał(a) klauzulę dotyczącą odstąpienia od umowy i tam dokładnie określony jest okres na odstąpienie. Przypuszczam, że okres odstąpienia rozpoczął się od otrzymanego przez Pana/Panią potwierdzenia, o którym mówi.

Jednak jest to dość dziwne, jeśli po prostu wymienia się strony, i nie chcę tego zasadniczo kwestionować, taka procedura jest możliwa, chociaż nie jest codzienna i nie jest powszechną praktyką w Commerzbanku, ani żadnym innym banku. No cóż, na to właśnie jest okres na odstąpienie od umowy i Pan/Pani to zrobił(a), więc Commerzbank i Interhyp nie są już partnerami zaufania.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

JoshyJS opisuje, że podpisał umowy kredytowe z CoBa, myślę, że wie, co oznacza umowa kredytowa z CoBa i rezerwacja warunków Interhyp.

Stało się także powszechne w przypadku CoBa, że umowy kredytowe są podpisywane przez klientów, następnie CoBa je sprawdza i wydaje klientowi podpisane przez bank umowy. doradca bankowy CoBa na miejscu nie może już decydować o wszystkich przypadkach, coraz więcej spraw - z różnych powodów - musi być decydowane w odpowiedniej centrali (u nas w Hamburgu w Dolnej Saksonii). Coraz więcej spraw wypada poza kompetencje oddziału lub doradcy.

Oczywiście, jeśli doszło do takiej sytuacji, jak opisano, jest to nie do przyjęcia i należy to zgłosić odpowiednim organom.

Być może Interhyp miała swoje palce w grze za pośrednictwem doradcy, ponieważ możliwe jest - jak to zazwyczaj bywa - że CoBa skonsultowała zmianę z Interhyp, której z kolei nie przekazał klientowi lub zrobił to niewystarczająco, a to spowodowało, że klient tego nie zauważył i zaakceptował ofertę po upływie terminu albo nie przeczytał potwierdzenia i warunków. Jednak nie jest to typowe postępowanie dla Interhyp, wszystko jest czystą spekulacją, klient musi to wyjaśnić sam, nie podpisując umowy lub odwołując potwierdzenie, jak w tym przypadku.

Istotne jest teraz to, że warunki inne niż uzgodnione nie wejdą w życie, aby klient nie był pokrzywdzony, oraz że otrzyma nową ofertę - od innego zaufanego partnera. Następnie oczywiście w interesie wszystkich należy wyjaśnić, kto ewentualnie grał nieuczciwie, ponieważ takie działania są niedopuszczalne, jeśli rzeczywiście tak się stało, jak na razie musimy wierzyć JoshyJS.

Napisany przez JoshyJS
Obecnie wygląda to na błąd administracyjny. Będę informować forum na bieżąco.
Prawdopodobnie sprawa się załatwi z naszą satysfakcją.

To brzmi dobrze, jeśli się to ułoży.

Napisany przez JoshyJS
Söööö....

Wczoraj przyszedł nowy kontrakt pocztą, stare warunki, Bezi do 31.12. wolne.
Co i tak nam nie jest potrzebne, bo będzie spłacone do 30.09.

Zamiast tego teraz znowu mamy warunki kredytowe, w których
mamy podpisać, że poniesiemy koszty ewentualnej wyceny wartości, która następnie
ma być własnością banku.
Już wcześniej negocjowaliśmy, że tego rodzaju rzeczy powinny być dla nas bezpłatne.

Nie jest łatwo z tymi umowami. Zawsze coś jest nie tak.
Teraz podpisaliśmy to z odniesieniem do oryginalnej umowy.
W ten sposób sprzeciwiliśmy się tej klauzuli. Jeśli pojawią się jakiekolwiek problemy, zgłoszę to
mojemu ubezpieczeniu prawnej pomocy. W przeciwnym razie teraz wygląda to dobrze.

Ta klauzula dotycząca wyceny wartości, którą CoBa ma w warunkach
jest górnym oburzeniem.
Otrzymujesz dobre warunki, ale jednocześnie masz płacić za wartościowanie
które staje się własnością banku.
Nie ma informacji ile to ma kosztować.
Po zapytaniu otrzymujesz informację, że może to nawet kosztować 1000 €.

Ponadto ma się podpisać zgodę na robienie zdjęć wnętrza.
To przechodzi granice naszej prywatności.
Puste mieszkanie można tak traktować.
Ale na pewno nie zrobi się zdjęć prywatnych pomieszczeń zamieszkałego mieszkania.
Na zewnątrz każdy może robić zdjęcia, nie ma z tym problemu.
Zwiedzać też można, ale nikt nie będzie latał z aparatem po moim domu.
To niewiarygodne.

Jeśli ktoś chce mnie jako klienta, ale wątpi w wartość mojej nieruchomości
lub chce wiedzieć, co w najgorszym przypadku będzie mógł przejąć, niech oszacuje.
Czemu nie. Wtedy jednak musi sam zapłacić za wycenę.
Jeśli kupuję samochód używany, jadę do rzeczoznawcy i sprawdzam
nie mogę później podjechać do sprzedawcy i powiedzieć, że daj mi za to pieniądze.
Jeśli jakimś cudem jednak to się zdarzy, to towar, który płacę jako sprzedawca
musi być moją własnością. Nie kupującego.
Może otrzymać kopię.
Jednak wycena należy do tego, kto ją opłacił.

Chciałbym również zajrzeć za kulisy i zobaczyć, komu należy
firma, która ma przeprowadzić tę wycenę.

W końcu historia sprowadza się do tego, że ktoś w biurze podczas wystawiania
Zobowiązania kredytowego popełnił błąd. Co najmniej tak to jest tłumaczone.
Pozostaje niesmak.

Zobaczymy, czy pojawią się dalsze komplikacje.

Napisany przez NaTwoim13
Naprawdę nie mogę zrozumieć, dlaczego jeszcze się na to wszystko godzą. Proszę mi nie złościć, ale mam wrażenie, że właśnie tego stresu pragną, i ostatecznie sami się mu poddają. Warunki oferowane przez Commerzbank oferują również inne banki, kompletnie mi się nie rozumie, dlaczego nadal trzymają się umowy. Błędy się zdarzają, ale tak poważne (przypinanie nieprawidłowych warunków lub części umowy) od razu na początku umowy? Czy nie omawiali tego osobiście, aby obie strony mówiły tym samym językiem i mogły dojść do porozumienia w umowie? Czy to dla nich konieczne? Czy powoli nie staje im się to uciążliwe, a jeśli tak, to dlaczego nadal na to pozwalają?

Dlaczego nie można mieć zdjęć wnętrz? Sądzę, że tu coś źle rozumiesz.
Co do skreślenia klauzuli, jestem ciekawy. Ponieważ zgodnie z ustawą o ochronie konsumenta, jest to umowa zawieszona. W związku z tym, zgodnie z Twoim stanowiskiem, nie jest ona wiążąca. To stanie się dopiero wtedy, gdy bank zgodzi się zrezygnować z opinii rzeczoznawcy. Jeśli nie, to jeszcze nic nie masz.

Pytanie: Jak się komunikujesz z Coba? Poprzez pośrednika czy bezpośrednio?

Napisany przez JoshyJS
Oczywiście, irytuje mnie to. Najchętniej otrzymałbym po prostu rozsądne warunki i nie natknąłbym się ciągle na jakieś haczyki w umowach.

Posiadamy ogółem trzy nieruchomości. To jest pierwsza, którą przedłużamy. W ciągu naszego życia nauczyliśmy się bardzo dokładnie czytać, oceniać i w razie potrzeby dostosowywać regulaminy, umowy i drobny druk.

Po prostu dostajemy dreszczy, gdy po jednej stronie otrzymujemy dobrą ofertę, a potem w drobnym druku znajdujemy pułapki kosztów, na które nie zostaliśmy poinformowani. W USA zauważyłem, że dla handlowców jest sportem narodowym wyciąganie klientom trochę więcej dolara z kieszeni poprzez zatajenie lub niejasne wskazywanie warunków. Zauważam, że w ciągu ostatnich 10-15 lat wydaje się, że stało się to normą także w Niemczech.

Dlaczego kontynuujemy? Ponieważ do tej pory Coba oferowała najlepsze warunki. Do tej pory przy każdym finansowaniu pojawiły się niejasności. Czasami brakuje tego papieru, innym razem tamtego, nagle okazuje się, że potrzebne jest coś dodatkowego. Albo po omówieniu warunków Teraz musi Pan/Pani tylko jeszcze wykupić ubezpieczenie na wypadek niespłacenia kredytu i... Poważnie? Wszystko to już przeżyliśmy.

Po prostu nie wierzymy już, że istnieją proste finansowania w najlepszych warunkach, które nie mają żadnych haczyków w drobnym druku.

Ponadto pracujemy nad tą sprawą od połowy kwietnia. Dobrych dwóch miesięcy. Anulowanie tego i ponowne rozpoczęcie zajmie z pewnością tak samo długo. A kiedyś trzeba będzie położyć kres tej sprawie.

Oczywiście teraz można pójść do kolejnego pośrednika finansowego z uwagi na obniżoną stawkę lombardową i wynegocjować nowe warunki. Przyjaciel z pracy otrzymał na przykład 1,59% na 7 lat dla kwoty 250k. Jestem pewien, że aktualnie mogę negocjować jeszcze lepszą stawkę 1,89 efektywnie. Ale znowu będzie trzeba uważnie przyjrzeć się drobnemu drukowi. Opłata tutaj, opłata tam, koszty za..., opłata za..., prowizja, itd. I wówczas sprawdzimy, czy to naprawdę jest korzystniejsze. Często wątpliwe. A ja, z mojej strony, trzymam się słowa. Słowo się liczy. A jeśli ktoś łamie swoje zobowiązania, najpierw pytam, co się stało. Dlatego pytam tutaj, czy ktoś miał podobne doświadczenia.

Nasza obecna oferta pozostaje całkowicie bezpłatna oprócz odsetek. Tak ustaliliśmy. Zobaczymy, czy tak pozostanie. Jeśli nie: do końca września jeszcze daleko. W ostateczności spłacę gotówką. To też jest możliwe.

@Pracownik banku Obecnie wszyscy są zaangażowani. Pośrednik, oddział Coba oraz dział zajmujący się finansowaniami. Błąd wystąpił w Coba. Może po prostu zbyt wiele osób dokłada swoich trzech groszy.

Coba już podpisała dostosowanie warunków budowlanych dla naszego przypadku. Zdjęcia wnętrz są zbyt osobiste. Jeśli inni ludzie akceptują takie rzeczy, to ich sprawa. Nikt nie zagląda mi do sypialni. W międzyczasie mamy także dostosowaną wersję, w której rezygnujemy z zdjęć wnętrz. Wierzę, że mam to zrobione właściwie.

Złożyliśmy także sprzeciw wobec wszelkiego przechowywania danych i reklam. Nie bierzemy w tym udziału. Nie mamy też Facebooka, Twittera i innych takich. Numery telefonów nie są dostępne w książkach. Bardzo dbamy o naszą prywatność.

Napisany przez NaTwoim13
Interesujące, jak to wszystko postrzegasz.

Zastanawiam się tylko dlaczego wszystko to - nawet jeśli anonimowo - ujawniasz tutaj.

W końcu wszystko powinno działać zgodnie z twoimi oczekiwaniami.

Napisany przez JoshyJS
Forum służy do wymiany doświadczeń.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, ale - nie mam na myśli nic złego - u Was czyta się raczej tak, jakby Commerzbanka była zbyt głupia, a za podstawą tkwił podstęp lub próba oszukania, wszędzie dosłownie czai się diabeł kosztów.

Opłat nie mają Państwo w żadnym rozważanym banku, prowizje (które muszą mieć swoje uzasadnienie) bank zwykle pokrywa z marży odsetkowej, która może być niższa z powodu gotowych do wdrożenia transakcji. Ponadto uważam, że Państwa konstrukcja (8 lat spłaty kredytu i 10 lat) jest zbędna w celu osiągnięcia mieszanego oprocentowania (które się relatywizuje z uwagi na 8-letnią warunkowść) i ekonomicznie raczej nie ma sensu spłacać wyższego oprocentowania niż tańszego.

Napisany przez JoshyJS
O.K. Wydajesz się być ekspertem. Jest mi jasne, że ekonomicznie korzystniejszy jest mniejszy oprocentowanie. Jednakże w ofercie chodziło mi tylko o uzyskanie najlepszego z możliwych warunków.

Co więc proponujesz przy wartości 300k, z 150k pożyczki, oprocentowanie na 10 lat, rata 1050€?

Po całej historii wygląda na to, że niektórzy nie wiedzą, co inni robią. Doświadczyłem całego cyrku z ukrytymi opłatami w drobnym druku. Nie raz. Nie tylko u Coba. Nie lubię być roztargniony.

@Joshy, tutaj można obliczyć warunki bez sprawdzania historii kredytowej jedynie do osiągnięcia warunku, który realnie odpowiada temu, co jest w rzeczywistości. Istnieją jednak banki oferujące oprocentowanie stałe, które są gwarantowane przy czystej historii kredytowej. W przypadku, w którym się znajdujesz, możemy rzeczywiście diskutować dopiero po przeprowadzeniu pełnej analizy przypadku ze wszystkimi dokumentami.

Napisany przez JoshyJS
Ekscytujące, że dokładnie takie odpowiedzi się spodziewałem.
Ktoś może najpierw ocenić, że pożyczka w ogóle nie ma sensu.
Kilka odpowiedzi wcześniej niskie oprocentowanie było nawet uważane za nierealistyczne.

Kiedy pyta się o warunki, otrzymuje się odpowiedź, że bez dodatkowych danych
jest kompletnie niemożliwe dokonanie oceny. No właśnie?

Przepraszam, ale w tej chwili odpowiadają tu tylko ludzie sprzedający kredyty.
Spodziewałem się odpowiedzi również od osób mających ten sam problem.
Jeśli ich nie ma, to jestem wyjątkiem.
Co w sumie dobrze, bo wskazuje to na to, że ktoś po prostu
zasnął i nie chciał nas oszukiwać.

I stwierdzenie Opłat nie ma również nie jest takie prawdziwe.
Mam tu warunki od Coba, według których bank
może żądać od klienta nawet 5 różnych opłat.
2 z nich nazywają się opłatami, inne premią lub prowizją.
Jak dziecko zostanie nazwane, to dla mnie ostatecznie nieistotne.
Mnie martwi, gdy z jednej strony przyciąga się warunkami, a z drugiej strony żąda się pieniędzy przez tylną drzwi.

Odpowiadają tutaj osoby, które od wielu lat nie sprzedają kredytów hipotecznych, ale pośredniczą i udzielają pouczających porad. Wydaje mi się, że szukają Państwo tylko tego, dlatego potem nie mogą skorzystać z pożyczki u partnera bankowego. Oczywiście, że w bankach oferujących zmienny oprocentowanie nikt wcześniej NIE może Państwu zagwarantować 100% pewności, że otrzymają Państwo takie oprocentowanie. Jeśli historia Państwa w Biurze Informacji Kredytowej nie jest dobra, automatycznie zostanie Państwu naliczona dopłata do oprocentowania. Jednak ostatecznie, jak już wspomniano wcześniej: tylko bank może sporządzić wiążącą umowę pożyczki. Możecie Państwo ją wtedy zaakceptować albo nie.

Napisany przez JoshyJS

Wygląda na to, że szukasz tylko tego, co sprawia, że nie możesz skorzystać z pożyczki u partnera bankowego.

Przepraszam, nie rozumiem tego zdania. Ani pod względem treści, ani gramatycznie.

Szukałem informacji wskazujących, że coś tu nie gra z powagą.
To, że dziecko wpadło w mój przypadek, jest poza dyskusją.
Pytanie brzmiało, czy to jest przypadek jednostkowy, czy też praktyka powszechna w banku.

Wygląda na to, że to jest przypadek jednostkowy.
Dlatego mogę spokojnie kontynuować negocjacje w tej sprawie.
I naprawić to, co zostało skomplikowane.

Gdyby odpowiedź brzmiała: Ja też to znam... Też miałem... Nic nowego...
już zapukałbym do drzwi innego dostawcy.

Napisany przez JoshyJS
Jak obiecałem wcześniej, chciałbym teraz przekazać informacje zwrotne odnośnie postępowania.

Ostatecznie otrzymaliśmy warunki, które początkowo zostały nam obiecane.
Chociaż w tym forum wątpiono w ich realizm.
Oczywiście znowu zdarzyło się kilka nieprawidłowości.

Sprawa oprocentowania: zakończona zgodnie z ofertą
Sprawa Bezi: zakończona, nie było konieczności płacenia
Sprawa wyceny wartości: zakończona, nikt z nas już nie chciał
Sprawa zdjęć wnętrza: zakończona, nie było nikogo na miejscu

Co wprowadziło jednak zamieszanie, to żądanie banku płatności przelewem.
Dla nas było to nowe, dotychczas wszystkie kredyty hipoteczne realizowane były przez obciążenie rachunku.
Zatem zrealizowaliśmy przelewy.
Po spłacie kredytu nagle przyszło wezwanie do podpisania umowy SEPA.
Bez problemu. Przelewy zostały anulowane, umowa SEPA została podpisana.

Pod koniec miesiąca pierwsze obciążenie. I znowu coś poszło nie tak...
Jeden kredyt został prawidłowo obciążony.
Drugi był obciążany tylko odsetkami.
Jednak nie przypominam sobie, żebym zawarł kredyt bezzwrotny.

Aktualnie sprawdza się, dlaczego nie dokonano spłaty kapitału.
Przypuszczam, że ktoś ponownie zapomniał oznaczyć odpowiednie pole w formularzu.
Na pewno zostanie to wyjaśnione.

Następnym razem chętnie skorzystam z tych samych warunków.
Ale chciałbym uniknąć tego rodzaju kłopotów.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata