Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Bank zamknie konto z powodu błędnego wpisu w rejestrze dłużników WHEN Schufa).

Napisany przez Momoko88
Cześć,

Mam duży problem i nie wiem, czy jestem tutaj w odpowiednim miejscu.
Dzisiaj otrzymałam telefon od mojej doradczyni bankowej, która poinformowała mnie, że musi natychmiast anulować moje konto (skorzystałam z debetu, ponieważ niedawno się przeprowadziłam), ponieważ otrzymała uzupełnienie z Schufa, że jestem niewypłacalna. Oczywiście byłam zszokowana, ponieważ moja sytuacja finansowa ani się nie pogorszyła, ani nie zmieniła. Powiedziała mi potem, że wpis do Schufa został spowodowany zaległą kwotą 65 euro.
Teraz chciałabym zapytać, czy ktoś mógłby mi dać radę, co mogę zrobić, aby uniknąć anulowania konta. Oczywiście natychmiast zamówiłam informację z Schufa i poprosiłam bank, aby nie usuwał konta, póki nie rozwiążę tej sprawy ze Schufa, ale nie jestem pewna, czy zgodzą się na to.
Nie mogę zrozumieć tego wpisu, ponieważ nie otrzymałam ani upomnienia, ani niczego podobnego, a żądanie/donoszenie nadeszło nagle.

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Pozdrowienia, Momoko

Re: Bank zamknie konto z powodu błędnego wpisu w rejestrze dłużników WHEN Schufa).

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

wpis negatywny w Schufie uprawnia bankę do zerwania debetu (do czasu wyjaśnienia), natomiast konto bieżące nie może być w związku z tym zamykane.

Jedyna wyjątek to sytuacja, gdy nie spłacisz debetu w odpowiednim terminie.

Nie rozumiem też dlaczego bank robi taki dramat o 65 euro, zwłaszcza że wygląda na to, że jesteś zatrudniony i masz dochód.

Ja bym po prostu wyjaśnił to z Schufą i jeśli wszystko jest w porządku, zmieniłbym bank... twojemu obecnemu bankowi wyraźnie nie można ufać.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Momoko88
Masz więc problemy z kwotą 65 EUR i w ogóle nie wiesz dlaczego?
Zazwyczaj w każdej kwocie kryje się trochę prawdy (niezapłacony rachunek za telefon czy coś w tym stylu....)
Ale jeśli powiesz pani z twojego banku, że w ogóle nie wiesz, o co chodzi, musisz tak to zostawić.
Oczywiście natychmiast musisz uzyskać raport z biura informacji kredytowej, aby dokładnie zobaczyć, o co chodzi.
Mniej zgodnie z §34 ustawy o ochronie danych osobowych, raczej pełny raport. Pełny raport za pośrednictwem mojeSchufa.de lub również za pośrednictwem mojej strony internetowej za jedyne 12,50 EUR...

Napisany przez Momoko88
Czyli masz problemy z kwotą 65 EUR i w ogóle nie wiesz dlaczego?

Ja na pewno nic o tym nie wiem, ponieważ nie otrzymałem żadnej faktury, upomnienia ani czegokolwiek innego...
Moje rachunki są regulowane przez automatyczne pobieranie z konta bankowego i nie ma żadnych luk do udowodnienia.
Jeśli roszczenie jest uzasadnione, oczywiście jestem gotów je uregulować - jednak moim największym zmartwieniem jest teraz to, że bank może zamknąć moje konto i w ten sposób 1. nie będę mógł dostać się do moich pieniędzy.
Zgodnie z Regulaminem Banku mają do tego prawo, ale tylko w przypadku pogorszenia się mojej sytuacji finansowej i zagrożenia, że nie będę w stanie uregulować ewentualnych roszczeń wobec nich... ale to nie jest przypadkiem.
Dlaczego jestem tak zdezorientowany: według Schufa jestem niewypłacalny... a ja zupełnie nic o tym nie wiem.
Każdy musiałby wiedzieć, gdyby złożył oświadczenie upadłości - zwłaszcza uważam to za oburzające przy tej kwocie....

Zażądalem informacji natychmiast wczoraj - pracownik banku nie potrafił mi jednak powiedzieć, czy dadzą mi wystarczająco czasu na wyjaśnienie sprawy czy też przekręcą kurek tak, jak to ładnie sama powiedziała.

Upadłość, niewypłacalność.
Ale to nie dzieje się w 5 minut. Wcześniej kilkakrotnie wysyłane są do Pana/Pani listy przez instytut prowadzący sprawę.
Nic Pan/Pani nie otrzymał?

Napisany przez Momoko88
Nie, właśnie nie. Ani list, ani komornik nie przyszedł, ani nie złożyłem oświadczenia o stanie majątkowym.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
powinieneś poczekać na własne sprawozdanie z Schufa i ewentualnie wyjaśnić odpowiedni wpis. Schufa może pomóc Ci w przypadku, gdy dane zostały wprowadzone błędnie.
Jeśli chodzi o Twoje konto osobiste, zalecamy pozostanie w obszarze pozytywnym do czasu wyjaśnienia sytuacji, ponieważ limit debetowy został anulowany lub może być anulowany. Należy poinformować swoją główną bankową instytucję pisemnie o nieprawidłowym wpisie i podejmowanych przez Ciebie działaniach.

Napisany przez Doso
Zrobiłbym bankowi przysługę, szukając nowego konta...

Powinieneś uzyskać informację o swojej sytuacji w Schufa za 12,50 EUR, aby przekonać się, jaki jest stan Twojej obecnej sytuacji w Schufa.

Napisany przez Zasterheld
Co wielu osób nie wie: Możesz w każdej chwili poprawić swój wpis w Schufa! Poproś o samoopinię - moim najnowszym informacjom, można to zrobić także za pomocą skanu e-mail - a następnie skontaktuj się z Schufa, aby zmienić dane.

Nikt nie musi cierpieć z powodu błędnego wpisu! Chętnie udostępniłbym link do formularza na stronie Schufa, ale mogę to zrobić dopiero po osiągnięciu minimalnej liczby postów. Przepraszam!

Napisany przez Zasterheld
No dobrze: Coroczne sprawdzenie w Schufa jest darmowe!!!! Nie płac za to. Link można wysłać prywatnie.

@Zasterheld, w przypadku rocznej informacji Schufa zgodnie z §34BDSG, która jest w rzeczywistości darmowa, nie otrzymuje Pan jednak tak szczegółowych danych jak w przypadku własnej informacji Schufa.
Przy dostępie do własnej informacji Schufa masz również możliwość skontestowania każdej pozycji we własnej informacji Schufa za pomocą pola sprzeciwu.
Oznacza to, że wtedy Schufa kontaktuje się z Tobą i wyjaśnia, dlaczego jest wpis do twojej Schufy.
I to wszystko za opłatą jednorazową w wysokości 12,50 EUR

Napisany przez TimFranz
Weź najpierw kopię swoich informacji kredytowych i dokładnie sprawdź wpis. Porozmawiaj z bankiem o problemie i powiedz im, że zajmiesz się tym problemem. Jeśli wpis jest nieprawidłowy, możesz poprosić o jego usunięcie. Jeśli jest poprawny, zapłać 65 euro i sprawa będzie załatwiona. Musisz działać w każdym przypadku!

Z powodu 65 EUR proszę nie niszczyć swojego własnego Schufa!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata