Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Darowizny rodziców są zwolnione od podatku?

Napisany przez ADMCI4
Moim rodzicom chcą mi podarować znaczną sumę pieniędzy, ponieważ uważają, że jest to tańsze niż dziedziczenie. Czy ktoś może mi pomóc bez konieczności natychmiastowego skonsultowania się z prawnikiem lub notariuszem? Już teraz dziękuję!

Napisany przez crs
O jakiej kwocie tutaj mówimy?

Zasadniczo Twoi rodzice mogą Ci podarować cokolwiek chcą. Niemniej jednak podarunki mogą być anulowane w ciągu 10 lat pod pewnymi warunkami (roszczenia osób trzecich itp.).

W przypadku spadku sytuacja jest dość podobna, ponieważ jako spadkobierca możesz również przejąć ewentualne długi. Możesz je albo spłacić, albo odrzucić spadek.

Jako dziecko masz kwotę wolną w wysokości 400 000 EUR zarówno w przypadku darowizny, jak i spadku.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Whistler,

crs ma rację.
Należy dodać, że każde z rodziców może bez podatku przekazać darowiznę w wysokości 400 000 euro co 10 lat!

Źródłem tego jest ustawa o podatku spadkowym §2 ust. 1 pkt 1 w połączeniu z ustawą o podatku spadkowym § 16 ust. 1 pkt 2 oraz z ustawami o podatku spadkowym §§ 8 i 9.

Darowizna powinna być notarialnie poświadczona, aby zapewnić klarowność prawną.

Pozdrowienia z okolic Karlsruhe przesyła

Mario Celic

Napisany przez RudesnWold
Zawsze zależy to od wysokości darowizny, ale doświadczenie mówi, że urząd skarbowy często przygląda się dokładniej większym darowiznom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata