Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa BHW

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,

nabrałem się na umowę oszczędnościową od tego typa z ubezpieczeń.

Na razie wszystko w porządku.

Umowa została podpisana około 8 tygodni temu.

Na razie nadal w porządku.

Ale teraz dostałem pismo od ubezpieczyciela, że najpierw muszę zapłacić opłatę za wydanie w wysokości 300 €, zanim zacznę oszczędzać choćby jednego €.

Czy to jest w ogóle zgodne z prawem?

Facet z ubezpieczeń nie wspomniał mi o tym podczas rozmowy.

Matrixx

Napisany przez Suxxess
Kwota oszczędności budowlanych w wysokości 30 000 €? Prowizja wynosząca 1% od sumy oszczędności budowlanych jest zazwyczaj standardowa. Jednakże koszty te powinny być uwzględnione w Twojej umowie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Opłata końcowa w wysokości 1% jest normalna, a pierwsze wpłaty są w całości przeznaczane na tę opłatę.
Internete konto budowlane jest ustawiane na minus 300 EUR.
W razie konieczności pobierana jest również opłata za prowadzenie konta.

Napisany przez crs

[..] zgodziłem się na firmowanie umowy oszczędności budowlanych przez takiego handlowca ubezpieczeniowego. [..]

Czyli pozwolił sobie Pan na zawarcie umowy, a sprzedawca jest teraz heinim? Interesujące.

Cytat od Matrixx

[..] Czy to faktycznie jest zgodne z prawem? [..]

Faktycznie. konto, jak już opisał bankowiec - jest na początku ustawione na minus. Opłaty za aktywację będą potem pobrane albo od razu, albo odliczane od bieżących składek. Można nawet wybrać.

Cytat od Matrixx

[..] W trakcie rozmowy ten pan od ubezpieczeń nie wspomniał mi o tym. [..]

Nawet jeśli człowiek od ubezpieczeń nie wspomniał Panu o tym (przypadają takie), opłata aktywacyjna mimo wszystko jest określona w umowie, zwykle bezpośrednio na pierwszej stronie, więc powinno to przyciągnąć Pańską uwagę podczas podpisywania. W końcu czytasz przed podpisaniem, prawda?

Jeśli pomimo przeczytania nie zwróciłeś na to uwagi, to jesteś co najmniej takim samym heinim jak sprzedawca.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy opłata za zamknięcie w wysokości 300 EUR jest wyszczególniona w kopii wniosku o uzyskanie kredytu budowlanego, czy też pole to jest puste?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata