Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu + remont

Napisany przez WolfCastle
Cześć wszystkim,

Po kilku dniach szukania informacji w internecie, dzwonienia, zbierania informacji itp., niestety nie udało mi się w moim przypadku posunąć ani kroku naprzód i mam nadzieję, że może ktoś mi pomoże w tym forum.

Chodzi o następującą sprawę:
Obecnie moja partnerka życiowa i ja mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Ze względu na przyjazd córki właściciela (właściciel + córka + 2 inne strony mieszkają wszystkie na tej samej posesji w 2 domach) otoczenie bardzo się pogorszyło ze względu na hałas, dlatego ja i moja partnerka postanowiliśmy poszukać domu.

Mamy teraz możliwość kupienia od znajomego naprawdę pięknego i zadbego domu. Cena to 150.000€ + koszty notarialne i wpis do księgi wieczystej, brak kosztów pośrednika.
Jednak w domu trzeba by zmienić ogrzewanie. Aktualnie jest tam piec na olej z 1991 roku, chcielibyśmy przejść na pellet. Koszty tego to około 15.000€.
Ponadto kuchnia oraz przynajmniej jedna łazienka muszą zostać zaktualizowane lub odnowione.
Tak więc wszystko razem wyszłoby nam na około 200.000 do 220.000€.

Jednak w chwili obecnej nie posiadamy kapitału własnego. Przeprowadzka do nowego mieszkania miała miejsce dopiero rok temu i pochłonęła wiele rezerw.
Ponadto finansowanie musiałoby odbywać się całkowicie na partnerkę, ponieważ niestety nadal znajduję się w fazie postępowania układowego w upadłości.
Dochód partnerki wynosi 1.800€ netto.
Poprzez jej działalność gospodarczą, którą zacznę opłacać od przyszłego miesiąca 1.000€, jej dochód ulegnie wzrostowi do 2.800€.

Niestety do tej pory dostaliśmy informację, że finansowanie zakupu domu + koszty notarialne i podatkowe jest możliwe. Jednak nie pozostanie nic na remont, podczas gdy przynajmniej trzeba wymienić ogrzewanie.

Z tego powodu bardzo bym się ucieszył, gdyby ktoś mógł podać mi wskazówki, a może nawet osoby kontaktowe, które mogłyby pomóc nam w finansowaniu całkowitej kwoty 200.000 do 220.000€.

Pozdrowienia
Rene

Napisany przez 6Bankkaufmann
Hej
EUR 150.000 Cena zakupu
EUR 10.000 Prowizja przy zakupie nieruchomości Notariusz z 7% stawką

EUR 150.000 kredyt z możliwością raty w wysokości prawie EUR 600
EUR 10.000 kredyt podporządkowany z ratą EUR 84 możliwy
Proszę nie zapomnieć o tym przy obliczeniach zdolności kredytowej, że banki zazwyczaj odliczają około 2 EUR za metr kwadratowy powierzchni użytkowej jako koszty zarządzania dochodami.
Dlatego finansowanie domu jest możliwe do zrealizowania.

Ponadto wszystko zależy od indywidualnego przypadku.
PS: Jeśli od przyszłego miesiąca zarobisz 1000 EUR, będzie to dla Ciebie świetnie. Jednak Twoja historia w Biurze Informacji Kredytowej jest zniszczona na przewidywalny okres czasu, więc dochód nie jest zaliczany.

Napisany przez WolfCastle
Cześć,

Powierzchnia mieszkalna wynosiłaby 200m2. Banki oczywiście szacują zbyt wysokie koszty eksploatacji, ale o tym można by dyskutować.

Przecież zarabiam już od jakiegoś czasu, więc to nie jest tak, że nic nie zyskuję. Jasne, muszę zapomnieć o swojej historii kredytowej, więc finansowanie mógłby przebiegać jedynie za pośrednictwem mojej partnerki życiowej. W ten sposób mielibyśmy co najmniej możliwość sfinansowania domu i dodatkowych kosztów. Brakuje nam jednak jeszcze 30 000 do 40 000€ na remont, zwłaszcza wymiana ogrzewania byłaby niezbędna. A właściwie chodzi o te koszty remontu i modernizacji, jak zdobyć na nie fundusze.

Chcielibyśmy skorzystać z kredytów kfw, czyli kfw 124 i efektywność energetyczną, ale tu również banki się już blokują.

Co do tych 1 000€:
Chodzi o to, że przekazuję tę kwotę mojej partnerce życiowej co miesiąc, a ta transakcja lub kwota jest oficjalnie zarejestrowana na jej numerze NIP. Ponieważ jest to jednoosobowa działalność gospodarcza, ta kwota może zostać uwzględniona jako część jej dochodu miesięcznego. Niestety, właśnie po rozmowie telefonicznej z Interhyp dowiedziałem się, że trzeba by to udokumentować wstecz za 3 lata. Więc też ta możliwość wydaje się odpadać.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie zapomnij o kwocie 1000 EUR. Przy dochodach z działalności samodzielnej liczy się tylko orzeczenie podatkowe ostateczne przy udzielaniu kredytu. Orzeczenia podatkowe z co najmniej 2 latowej stabilnej działalności. Tutaj również wspominasz, że działalność samodzielna rozpoczęła się niedawno. W przeciwnym razie banki nie blokują przy programie KfW 124, dlaczego mieliby. Program ten został stworzony specjalnie dla zakupu nieruchomości. Na koniec dodam, że banki na pewno nie będą spierać się o ogólne zasady (na przykład 2 EUR kosztów administrowania na metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej), po co mieliby. Przy powierzchni mieszkalnej 200 m2 cała sytuacja będzie bardzo kłopotliwa, zwłaszcza gdy system ogrzewania jeszcze nie jest uwzględniony.

Napisany przez sebastian-k
DLACZEGO TRZEBA zrobić grzejnik? Czy kiedykolwiek przeliczyłeś, czy opłaca się montować ogrzewanie pelletowe? W obecnych cenach na przykład w porównaniu do oleju, obliczenie to praktycznie już się nie opłaca. Ponadto, ceny pelletów ciągle rosną.
A 15 000 € za ogrzewanie pelletowe to zdecydowanie za mało. Samo ogrzewanie jest ok, ale dochodzi jeszcze składowanie, automatyczne uzupełnianie za pomocą ślimaka, a także większa potrzebna powierzchnia składowania w porównaniu z olejem, usuwanie zbiorników na olej, ewentualna renowacja komina (nawet całkiem pewna, ale również dotyczy oleju kondensacyjnego).

Nasz wynajmujący również przerzucił się z oleju na pellety. Kosztowało to niemal 25 000 € (było to 3 lata temu).

Dlaczego nie zdecydować się na olej kondensacyjny? Kosztuje od 4 000 do 8 000 €. Łazienka może kosztować nawet od 10 000 do 20 000 €, w zależności od jakości, wielkości i wyposażenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata