Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę sobie pozwolić na pełne finansowanie?

Napisany przez jochen
Cześć, jestem nowy na forum i proszę o pomoc, jeśli to możliwe. Jestem 34-letni. (rozwiedziony, bez dzieci) Obecnie mieszkam wynajmując mieszkanie za 330 zł + 80 zł kosztów dodatkowych. Moje zarobki to 1550 zł netto (umowa o pracę), nie mam kredytów, niczego. W najgorszym wypadku mam 5000 euro na wkład własny... najlepiej, żeby go nie było... rozumiem, że dzięki wkładowi własnemu można uzyskać lepsze warunki... ale to dla mnie w porządku...

Chciałbym zapytać, jaką kwotę mogę sobie pozwolić i czy mieszkanie o wartości około 140 000 euro (nowe budownictwo) wchodzi w grę? Ponieważ mieszkam w miejscu, gdzie pracuję, nie posiadam samochodu, poruszam się rowerem, a poza tym mamy tu świetne połączenia kolejowe i autobusowe. Oczywiście planuję kupić samochód, ale dopiero za około 4 lata. Mam także aktywną umowę oszczędnościową, która wygasa za 11 lat, na kwotę 60 000 euro w Schwäbisch Hall (oprocentowanie 0,4%). Moim pomysłem jest wzięcie kredytu na 10 lat, spłacałbym go w wysokości 1-1,5% z możliwością dodatkowej spłaty. Resztę kredytu spłaciłbym za pomocą umowy oszczędnościowej, ponieważ obecnie, pomimo wszystkich wydatków, jakie mam włącznie z umową oszczędnościową, mogę odkładać dodatkowe 300 euro miesięcznie bez problemu.

Pod względem oszczędzania nie mam problemów, bo chętnie rezygnuję z własnego mieszkania na rzecz wakacji i pewnych luksusowych dóbr...

Czy banki faktycznie sprawdzają, czy się ma auto... czy ma to jakiekolwiek znaczenie dla udzielenia kredytu?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@jochen chodzi przede wszystkim o stabilny dochód i kapitał własny. Przy 1550 EUR nie można zbyt wiele osiągnąć. Dobrze, że nie masz długów, tylko pewien kapitał własny. Im więcej aktywów w porównaniu do długów, tym lepiej. Tutaj raczej brałbym pod uwagę nieruchomość w przedziale od 80 000 EUR do 100 000 EUR, jeśli w ogóle.

Napisany przez jochen
Cześć. :)

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Teraz pytanie dotyczące samochodu... Czy bank ma na to wpływ, czy ktoś posiada samochód czy nie??? Na przykład, czy to ma znaczenie, że ktoś nie może sobie pozwolić na samochód???

Napisany przez Suxxess
Myślę raczej, że brak samochodu może mieć pozytywny lub nawet pozytywny wpływ. (Mniejsze koszty eksploatacji) Dlaczego kupować samochód, gdy jest się w sytuacji, w której nie jest się uzależnionym od niego?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, samochód generuje bieżące koszty.

Napisany przez jochen
Cześć, dzięki za pomoc. Do tych 5 tysięcy euro kapitału własnego, na pewno dojdzie jeszcze trochę, ponieważ chciałbym kupić mieszkanie dopiero w przyszłej wiośnie, myślę że stopa procentowa nadal będzie tak niska ....... dodatkowo, wydaje mi się, że doom ..... powoli zaczyna mówić, że sytuacja na rynku akcji nie jest specjalnie różowa ..... no cóż, mam nadzieję, że stopa procentowa będzie względnie niska, ale zobaczymy, wszystko może się jeszcze zmienić.... Na razie jednak dziękuję bardzo .... dla mnie ważne było zobaczyć, jak to widzą w kontekście samochodu....

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,

Jeśli chodzi o sumę finansowania budowy, sądzę, że około 100 000 euro przy niskiej spłacie jest możliwe.
Ponieważ każdy bank przeprowadza inne wewnętrzne obliczenia w celu porównania dochodów z wydatkami, samochód może być uwzględniony jako punkt kosztowy. Jednak zazwyczaj prowadzi się ogólne obliczenia (bez uwzględnienia samochodu), ponieważ można też kupić samochód w trakcie trwania kredytu. Dlatego samochód raczej nie powinien mieć dużego znaczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata