Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje możliwość uzyskania kredytu hipotecznego?

Napisany przez bibicun85
Cześć wszystkim,

po długim poszukiwaniu wreszcie znaleźliśmy bardzo fajną działkę. Całkowite koszty działki i domu zostały obliczone przez architekta:

Kalkulacja kosztów:

Działka: 163800+11466 koszty nabycia= 175266€
+Koszty budowy: 235470€
+Otoczenie: 27500€
-Praca własna: 38236€
-Kapitał własny: 60000€

Kwota finansowania: 340000€

Moja dziewczyna ma 28 lat, jest zatrudniona na czas nieokreślony w sektorze publicznym, zarabia około 1000€ netto, ma kredyt samochodowy w wysokości 300€ miesięcznie.
Ja mam 31 lat, jestem zatrudniony na czas nieokreślony, zarabiam około 2400€ netto, mam kredyt meblowy w wysokości 50€.

Niestety, otrzymaliśmy od banku Diba odmowę ze względu na niski wynik w bazowej ocenie Schufa - 87,5%.

Jesteśmy teraz w prawdziwej rozterce. Czy w ogóle możliwe jest dostanie kredytu na budowę w kontekście próbnej pracy mojej dziewczyny i wyniku 87,5% w Schufa?
Ponadto, teraz mam wpis w Schufa od Diba związany z zapytaniem.

Z góry dziękujemy

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,

W przypadku tej kwoty finansowania należy liczyć się z ratą w wysokości około 1.300,-- €, jeśli spodziewasz się niskiej spłaty. Do tego dochodzą koszty dodatkowe za mieszkanie w wysokości € 2,-- do € 3,-- za metr kwadratowy.

Ponieważ partnerka jest wciąż na okresie próbnym, nie wszystkie banki uwzględniają jej dochód. Wówczas porównanie dochodów i wydatków może być kłopotliwe.

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na wynik w Schufie. Czy istnieje uzasadnienie dla tego dość niskiego wyniku? W razie konieczności raport z Schufy, pytania lub usunięcia mogą pomóc poprawić wartość.

Moja rada: poczekaj, aż okres próbny minie, przemyśl planowanie rodziny, a w międzyczasie popracuj nad poprawą wyniku w Schufie.

Napisany przez bibicun85

Witaj,

Przy tej wysokości finansowania możesz się spodziewać rat w wysokości około 1.300,-- €, jeśli spłata ma być niska. Do tego dochodzą koszty dodatkowe za Dom w wysokości od 2,-- do 3,-- € za metr kwadratowy.

Ponieważ Twoja partnerka nadal jest na okresie próbnym, nie wszystkie banki uwzględniają jej dochód. Wtedy porównanie dochodów i wydatków może okazać się trudne.

Dodatkowo dochodzi wynik z Schufa. Czy istnieje uzasadnienie dla tej nieco niskiej wartości? W takim przypadku możliwa jest informacja zwrotna z Schufy oraz pytania lub usunięcia, aby poprawić wartość.

Moja rada: poczekaj, aż minie okres próbny, przemyśl planowanie rodziny i w międzyczasie popraw wynik z Schufy.

Witaj,
myślę, że wynika to stąd, że w ostatnim czasie zbyt często się przeprowadzaliśmy. Dwa razy w ciągu 2 lat. Czy istnieje w ogóle jakaś szansa teraz? Moja dziewczyna miała również umowę na czas nieokreślony u swojego ostatniego pracodawcy i pracowała tam przez około rok.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Uzyskaj raport z Schufa o własnych danych w Schufie lub chętnie przez moją stronę internetową, gdzie zawsze jest to tańsze. Następnie zapytaj o finansowanie przy wyniku powyżej 90%. Poniżej tego nie ma sensu. Co do samego finansowania, nie radziłbym nawet tego ruszać w trakcie okresu próbnego. Zakładam również, że nawet przy dobrej ocenie kredytowej bank by odrzucił wniosek o finansowanie, ponieważ nie pasuje do dochodu gospodarstwa domowego. Po prostu poczekaj na koniec okresu próbnego.

Napisany przez bibicun85
Cześć,

Już mam informacje online z Schufa.
Czy to nie wystarcza?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

są kilka punktów, na które warto zwrócić uwagę:

1. Dochód = 3.400 EUR - 350 EUR raty kredytu =3050 EUR
340.000 EUR przy 2,5% efektywnie + 2% spłaty =1275 EUR + NK (300 EUR ??)
już więcej niż 50% dochodu zostaje przeznaczone.

2. 38.000 EUR wkład własny ? Czy to tylko koszt pracy, czy zawiera w sobie także materiały ?

Moim zdaniem całą sumę projektu jest o około 50 tys. EUR za wysoka.

Napisany przez bibicun85

Cześć,

jest kilka punktów, na które trzeba zwrócić uwagę:

1. Dochód = 3.400 EUR - 350 EUR raty kredytowe = 3050 EUR
340.000 EUR po 2,5% efektywnie + 2% spłaty = 1275 EUR + NK (300 EUR ??)
Już więcej niż 50% dochodu znika.

2. 38.000 EUR wkład własny ? Czy to tylko czysty czas pracy czy jest wliczony materiał?

Moim zdaniem cała suma projektu jest o około 50 tys. EUR za wysoka.

Cześć,
tam też są koszty materiałów.

Napisany przez bibicun85
Dziękuję za odpowiedzi. A jak jest z poręczycielami?
Obydwoje rodziców zgodzili się poręczyć za nas, słyszeliśmy też od znajomych, że jest to możliwe.

Poręczenie jest możliwe, jeśli osoba ma interes ekonomiczny. W przypadku rodziców jest to zazwyczaj spełnione. Tutaj można ogólnie powiedzieć tak. Jednak finansowanie jest sprawdzane na podstawie dochodów i wydatków rodziców. Ostatecznie rodzice muszą mieć również odpowiedni nadwyżkę budżetową.

Napisany przez crs

Cześć,

Mam już informacje online od Schufa.
Czy to nie wystarcza?

Zazwyczaj nie, ponieważ wartości prawdopodobieństwa nie są tam wymienione.

Tutaj masz więcej informacji. Zaznacz pole przy §34 BDSG i wartościach prawdopodobieństwa, a następnie przejdź dalej. To jest nawet za darmo.

@crs
- Link nie działa
- oraz w przypadku Online Informacji o Schufa, wynik można znaleźć jak opisano powyżej.
W §34BDSG nie znajdziesz własnego wyniku Schufa, tylko litery.
Przy wyniku poniżej 90% litera dla kredytów hipotecznych mogłaby być H lub I, to moje przypuszczenie.

Napisany przez crs
Czy teraz działa?

Czy na pewno próbowałeś samodzielnie?
Link nie działa.

Cześć,
zawiera to także koszty materiałów.

Jak wysoko jest wycenione wynagrodzenie za pracę w EUR?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
wkład własny w tej wielkości (10 - 15%) jest zaliczany. Oczywiście bank będzie chciał małe zestawienie oraz ewentualnie sprawdzi umiejętności i kalkulację.
Ważne jest, aby wynik w Schufie odpowiednio wzrósł. Można złożyć zapytanie o swoje dane w Schufie i zamówić odpowiedni wydruk. Należy usunąć nieistniejące już wpisy. Przeprowadzki oczywiście nie są zmienne, ale ewentualnie może znajdować się tam nieistniejące już konto bankowe lub karta kredytowa.

Napisany przez crs

Czy sam też próbowałeś?
Link nie działa.

Na mnie działa, inaczej bym się nie pytał.

Napisany przez bibicun85

Jak wysoka jest wycena pracy w EUR?

Nie jest to szczegółowo wylistowane.

Na górze jest napisane EUR 38.000 jako wkład własny. Czy to nie jest Pański wkład własny? Czy są to dodatkowe koszty materiałów?

To nie jest szczegółowo wylistowane.

Dlatego zwracam się o potwierdzenie.... 38.000 EUR - Koszty materiałów = Praca własna.

Wydaje mi się, że kwota pracy własnej jest nieco za wysoka.

Napisany przez bibicun85

Powyżej jest napisane, że 38 000 EUR to własny wkład. Czy to nie jest Państwa własny wkład? Czy są to dodatkowe koszty materiałów?

na przykład prace wykończeniowe, prace malarskie, garaż itp. To robimy my, rodzina i znajomi, którzy nam w tym pomagają.

Napisany przez bibicun85
Witajcie,

oto lista własnych wkładów:

Własne wkłady:

1.)
Prace murarsko-betonowe:
9.236,-€
2.)
Prace ciesielskie:
2.000,-€
3.)
Prace dekarskie:
3.000,-€
4.)
Prace hydrauliczne:
1.000,-€
5.)
Prace tynkarskie - ceglane - izolacyjne:
5.000,-€
6.)
Drzwi zewnętrzne i okna:
3.000,-€
7.)
Prace tynkarskie wewnętrzne:
4.000,-€
8.)
Prace kafelkarskie:
3.000,-€
9.)
Prace wylewkowe oraz posadzkowe:
2.000,-€
10.)
Drzwi wewnętrzne:
1.000,-€
11.)
Prace związane z roletami:
1.000,-€
12.)
Garaż:
2.000,-€
13.)
Prace elektryczne:
2.000,-€

Całkowita wartość wkładu własnego, w tym środki finansowe: 38.236,00€

Inwestor wnosi wkład własny w wysokości 38.236,00 euro. Ta część jest możliwa, ponieważ nasza rodzina z zagranicy i z Niemiec przyjeżdża tu pracować. Materiały są również kupowane z rabatem lub sprowadzane są z zagranicy.

Teraz lipiec dobiega końca, a Twój wynik w Schufa został zaktualizowany.
Czy znasz swój aktualny wynik w Schufa? Powinien być powyżej 90%, zanim zdecydujesz się złożyć kolejne zapytanie o finansowanie.

Napisany przez bibicun85

Teraz mamy początek lipca i został ponownie obliczony Twój wynik w Schufie.
Czy masz informację na temat swojego aktualnego wyniku w Schufie? Powinien on wynosić ponad 90%, zanim złożysz kolejne zapytanie o finansowanie.

Cześć,

Teraz wynosi on 88,2%.

Pozdrawiam

Dyrektor banku z Stuttgatru powiedział mi osobiście: Wszystko poniżej 90% to gówno... Oznacza to, że w przeciwieństwie do przeszłości, kiedy decyzje kredytowe można było podejmować ołówkiem, dzisiaj decyzje kredytowe są w większości podejmowane przez maszynę. Oprogramowanie maszyny jest jednak tak skonfigurowane, że przeważnie przy wyniku poniżej 90% następuje odrzucenie. Oczywiście są wyjątki, na przykład w przypadku banku macierzystego.

Napisany przez bibicun85
Teraz złożyłem wniosek w PSD Bank. Zobaczymy, czy przejdzie. Jeśli nie, spróbuję w moim banku oszczędnościowym Sparkasse.

Pozdrowienia

Byłbym zdziwiony, gdyby to się udało

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata