Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: możliwości rezygnacji

Napisany przez Galileo
Hej ludzie,

jako zarejestrowany użytkownik na forum, zadaję pytanie za dobrą znajomą.

W ubiegłym roku zawarła ona rentę funduszową w PrismaLife. Składki opłacała do lutego 2014 r. (łącznie 3-4 miesiące).
Zawarcie umowy poprzedziły zerwane stare umowy zainicjowane przez pośrednika. Wartości wykupu zostały również wpłacone jako specjalne wpłaty do umowy.
W międzyczasie zaczęła jednak wątpić, czy wszystko było właściwe. Wyraziłem jej swoje zdanie i chciałem zobaczyć polisę.
Jednak do tej pory nie otrzymała żadnej oryginalnej polisy!!!????
Poinformowała o tym ubezpieczyciela, ale ten zamyka temat....
Ostatecznie otrzymała tylko e-mail od pośrednika DALSZY, w którym w skrócie było napisane:
Szanowny Panie..... w załączeniu informacje o umowie oraz paragon za przekazanie klientowi w kopii dla Pana. Oryginał otrzyma Pan w ciągu najbliższych dni. Proszę potwierdzić przekazanie.....
Dlatego pytanie: czy przesłane dalej e-mailem potwierdzenie polisy w kopii wystarcza, czy ma Pani prawo do oryginalnej polisy??? Jak już wspomniałam, zaczyna jej zależeć na rezygnacji. Jeśli istnieje więc szansa, chciałaby jej skorzystać. Wypowiedzenie wiązałoby się z stratami, które musiała już ponieść poprzez zerwanie starych umów inicjowanych...

Dziękuję z góry

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
bez otrzymania certyfikatu ubezpieczenia przez NN (dobrą znajomą) nie rozpoczyna się okresu odstąpienia zgodnie z VVG. Bez rozpoczęcia nie ma jego zakończenia.

Napisany przez Galileo
Dobrze, teraz otrzymała Pani email (który nie był przeznaczony dla Pani, ale dla pośrednika), w którym znalazła się polisa, list przewodni oraz kwit z zabezpieczonym znakiem wodnym. VVG mówi, że forma tekstowa jest wystarczająca, dlatego pytanie brzmi, czy kopie w mailu są ważne??? Ponieważ w praktyce wystarczyłoby, gdyby ubezpieczyciel przesłał oryginał emailem, wtedy forma tekstowa byłaby zachowana...
ale wydaje mi się, że email musiałby być przesłany bezpośrednio do klienta? Czy?

Napisany przez Matthew Pryor
Czym dokładnie jest? Czy otrzymała e-mail z INFORMACJAMI O UMOWIE (→nie to samo co polisa) czy kopię polisy?
Może ta dobra znajoma powinna najpierw uporządkować tę kwestię w sobie.

Napisany przez Galileo
Dobra znajoma nie jest teraz prawniczką ani notariuszem, lecz zwykłą pielęgniarką, dlatego uważam, że pomyłka pewnych pojęć z Ustawy o odpowiedzialności cywilnej jest pomijalna i przetwarzalna!

Chodzi o załączniki, w których znajdowała się kopia polisy, kopia listu do klienta i kopia protokołu przekazania. Ten e-mail miał być zrozumiany jako wstępna informacja dla pośrednika, w której jasno wynikało, że otrzyma on oryginalne dokumenty pocztą i będzie musiał je przekazać klientce. Protokół przekazania należy podpisać.

Dlatego pytanie: czy kopia w mailu wystarczy, czy musi to być oryginalna polisa, aby móc odstąpić?

Napisany przez crs

Cześć,
bez otrzymania potwierdzenia przez ubezpieczającego (dobrze znanego) nie rozpocznie się okresu odstąpienia zgodnie z Ustawą o działalności ubezpieczeniowej. Bez początku nie ma końca.

Przy braku otrzymania polisy, nie zostaje też zawarte prawne stosunek umowny, chociaż ciężar dowodu spoczywa na ubezpieczającym.

Brak informacji o okresie odstąpienia daje prawo do odstąpienia w dowolnym momencie.

Napisany przez Galileo
Ale zgodnie z VVG ciężar udowodnienia otrzymania polisy spoczywa na ubezpieczycielu, prawda? Teraz poleciłem jej poprosić o podpisan protokół przekazania. Jeśli nie będzie go można dostarczyć, czy ubezpieczyciel ma prawo domagać się dalszych opłat? Prawda?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ja nie pisałbym do pośrednika, ale bezpośrednio do Prismalife, żądając protokołu przekazania i wszystkich otwartych pytań, włączając je również w piśmie skierowanym do zarządu za pośrednictwem listu poleconego.

Napisany przez Galileo

Nie pisałbym do pośrednika, lecz bezpośrednio do Prismalife, by poprosić o protokół przekazania i zawrzeć wszystkie otwarte pytania, wraz z prośbą do przewodu w liście wysłanym za pośrednictwem listu poleconego.

Tak właśnie teraz również zalecam.

Dzięki, pozdrawiam

Napisany przez Galileo

Cześć ludzie,

ponieważ jestem zarejestrowany na tym forum, zadam pytanie w imieniu dobrej znajomej.

W zeszłym roku założyła rentę funduszową w PrismaLife. Płaciła składki do lutego 2014 roku (łącznie 3-4 miesiące).
Przed zawarciem umowy pośrednik poprzednio zainicjował rozwiązania starych umów. Wartości wykupu zostały również wpłacone jako dodatkowe wpłaty do umowy.
Jednak teraz zaczęła się zastanawiać, czy to wszystko było właściwe. Udzieliłem jej swojej opinii i chciałem zobaczyć polisę.
Jednak do tej pory nie otrzymała żadnej oryginalnej polisy!!!????
Zgłosiła to firmie ubezpieczeniowej, ale oni unikają tematu...
Ostatecznie otrzymała jedynie e-mail od pośrednika, PRZESŁANY dalej, w którym w skrócie było napisane:
Szanowny Panie..... w załączniku informacje o umowie oraz pokwitowanie odbioru dla klienta w kopii dla Pana. Oryginał otrzyma Pan w najbliższych dniach. Proszę o potwierdzenie odbioru.....
Dlatego pytanie: czy przesłany dalej e-mail z kopią polisy wystarczy, czy czy ma prawo do oryginalnej polisy??? Jak wspomniałem, teraz zastanawia się nad rezygnacją. Jeśli istnieje możliwość odstąpienia od umowy, chciałaby z niej skorzystać. Rozwiązanie umowy wiązałoby się z stratami, które w nią również ponosi poprzez wcześniejsze rozwiązanie starych umów...

Dziękuję z góry

Cześć ludzie,

opisana sprawa wciąż nie została załatwiona...
Potrzebuję oceny od Was, ponieważ sam prawnik nie jest do końca zdecydowany...
Jak wspomniałem, polisa nigdy nie dotarła do niej. PrismaLife jednak nie reaguje na prośbę o przesłanie podpisanego potwierdzenia odbioru. Prawnik twierdzi, że jeśli umówiono, że polisa będzie wysłana do pośrednika, a on ma ją dalej przekazać, to własne ubezpieczyciel jest poza sprawą. Chociaż według Ustawy o działalności ubezpieczeniowej jasno stwierdza, że obowiązek udowodnienia otrzymania leży po stronie ubezpieczyciela...

Nie wiem już, co jej doradzić. W międzyczasie dowiedzieliśmy się, że w przypadku rezygnacji powstanie strata w wysokości około 700€. Ponadto poprzez wcześniejsze rozwiązanie starych umów poniosła już ogromne straty, więc zupełnie nie do przyjęcia byłoby połykanie również tych 700€. Zwłaszcza że polisa nie została dostarczona.

Podsumowując: Czy ubezpieczyciel jest wykluczony, jeśli pośrednik został wskazany jako dostawca polisy?

Dziękuję, Galileo

Napisany przez EasyD
Nie jestem prawnikiem, dlatego mogę tylko wyrazić przypuszczenie.

Moim zdaniem ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność, jeśli nie jest w stanie udokumentować dostarczenia tego dowodu. Jeśli ma dowód na to, że polisa została dostarczona pośrednikowi, to pośrednik powinien ponosić odpowiedzialność. Nie mogę sobie wyobrazić innej regulacji przy logikalnym rozumowaniu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata