Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie własne

Napisany przez Roadrunner
Hej
jestem tutaj nowy i pochodzę z Austrii, zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam pytanie dotyczące samoubezpieczenia w Niemczech - czy coś takiego istnieje? Jeśli tak, czy ta kwota jest dostosowywana w zależności od dochodu? Czy istnieje obniżka, jeśli ktoś zarabia mniej, czy jak to działa w Niemczech?

dzięki!

Napisany przez EasyD
Jeśli dobrze zrozumiałem na szybko z Google, to austriackie ubezpieczenie własne wydaje się być podobne do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech. W przypadku tego rodzaju ubezpieczenia składki nie są obliczane na podstawie dochodu, ale głównie na podstawie zakresu świadczeń, które są objęte ubezpieczeniem.

Jednakże zmiana na takie ubezpieczenie jest również uzależniona od spełnienia określonych warunków.

Napisany przez Roadrunner
Dziękuję za informację - czy to oznacza, że na przykład muszę dodatkowo ubezpieczyć się na stomatologię, a dla ogólnej opieki zdrowotnej wymagany jest pewien stopień własnego udziału, w zalezności od zakresu świadczeń, których potrzebuję?

Napisany przez verschaukelt
Na rynku istnieje prywatne ubezpieczenie zdrowotne - wiele dostawców.

W zależności od tego, jakie masz życzenia i jakie masz pieniądze, możesz ubezpieczyć się podobnie jak w przypadku obowiązkowego ubezpieczenia tutaj w Niemczech (medycznie konieczne, proste leczenie ambulatoryjne, stacjonarne i protetyka dentystyczna - wszystkie dodatkowe życzenia należy opłacić samodzielnie) lub nawet lepiej. Aż do leczenia przez ordynatora, pojedynczego pokoju w szpitalu, braku ograniczeń w leczeniu ambulatoryjnym i 90% świadczeń w zakresie protetyki dentystycznej, z wliczonymi w to 100% kosztów laboratoryjnych.

Składka jest uzależniona od wieku i stanu zdrowia.

Jeśli zarabiasz mniej, niestety nie ma zniżki. Część składki można odzyskać po roku bezszkodowym. Alternatywnie można uzyskać niższą składkę, ustalając udział własny. Na ogół 600 euro udziału własnego oznacza o 50 euro mniejszą składkę do ubezpieczenia.

Być może dla Ciebie możliwe jest również dobrowolne ubezpieczenie w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym - tutaj istotny jest dochód. Może to być dla Ciebie tańsze, ale także znacznie droższe. W zależności od dochodu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata