Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Samodzielność poprzez franczyzę

Napisany przez Roadrunner
Mam pytanie dotyczące franczyzy - z tego co wiem, koncepcja ta jest dość powszechna w Europie, co oznacza, że działa. Czy opłaca się zatem otworzyć własny biznes w gastronomii poprzez franczyzę?

Myślę, że ryzyko niepowodzenia jako franczyzobiorca jest niższe niż w przypadku próby znalezienia niszy na rynku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Roadrunner, czy masz już doświadczenie w branży gastronomicznej?

Napisany przez verschaukelt
Trochę do czytania
Franchising - IHK Frankfurt nad Menem

Napisany przez Talertreu
Przede wszystkim zależy to od rodzaju franczyzy.
Filie McDonalds działają inaczej niż filie Subway.

@Roadrunner, haben Sie schon Erfahrungen im Bereich der Gastronomie?

Ja sam osobiście nie, ale nie mam zamiaru iść tą drogą. Jednak osoba, która pytała, pracuje już od ponad 20 lat w gastronomii!

@verschaukelt: dziękuję za link, jest tam wiele informacji. Wydaje mi się, że w tym przypadku chodzi o wariant 1 formy franchisingu.

Przede wszystkim zależy to od rodzaju franczyzy.
Filie MC Donalda działają inaczej niż filie Subwaya.

W jaki sposób??

Napisany przez DNkRockzzzzZ
Tak, na przykład słyszałem, że franczyzobiorcy muszą dużo oddać i mają ledwo wystarczająco na życie.

Tak więc słyszałem, że franczyzobiorcy muszą dużo płacić i ledwo mają wystarczająco na życie.

Gdzie to usłyszałeś?? Nie jestem pewien/a, jak Subway działa inaczej niż McDonalds. Myślałem/ałam, że są one bardzo podobne. Widzę tylko na portalu franczyzowym w Niemczech, że Subway wymaga znacznie mniejszej opłaty licencyjnej i kapitału własnego, być może chodziło o to?

Napisany przez Cashflowclub MD

Myślę po prostu, że ryzyko niepowodzenia jako franczyzobiorca jest mniejsze niż myślenie o znalezieniu niszy na rynku.

Właśnie nie widzę teraz łączności między nimi?!? Idealne byłoby jednak połączenie franczyzy w niszy rynkowej, prawda?

Ogólnie rzecz biorąc, franczyza nie jest złym pomysłem, jednak warunki umów często są dość opresyjne (w przypadku McD na przykład finansujesz w ten sposób grunt i ziemię - McD nieprzypadkowo jest największym właścicielem nieruchomości na świecie i posiada więcej ziemi niż Kościół katolicki! Głównym zajęciem McD jest NIE gastronomia, jak często błędnie sądzi się, ale nabywanie nieruchomości!). Poza tym potrzebujesz często odpowiedniego kapitału początkowego (w przypadku McD około 1,5 mln euro), odpowiedniej zdolności kredytowej, kwalifikacji (zarządzanie przedsiębiorstwem) i musisz także konkurować z innymi kandydatami.

Tańszą wersją franczyzy jest zresztą marketing sieciowy - tutaj można zacząć nawet przy bardzo niskim kapitale początkowym (od 0 do kilkuset euro) i dlatego też znacznie szybciej wejść na zysk. MS jest praktycznie franczyzą dla "małego człowieka".

Napisany przez mikaela
Zawsze istnieją ryzyka, ale czasem trzeba odważyć się i podjąć ryzyko. Nic gorszego niż niepowodzenie się nie stanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata