Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zgłosić wcześniejszą spłatę kredytu TA

Napisany przez sigint
Cześć,

W celu sfinansowania domu zaciągnąłem pożyczkę TA, którą po upływie 15 lat ma spłacić równocześnie oszczędnościowy kontrakt budowlany. W 2006 roku, gdy stopy procentowe były historycznie niskie, pomysł na długi okres wiązania oprocentowania wydawał się być dobrym rozwiązaniem. Jednakże w kontekście późniejszego wzrostu stóp procentowych, sytuacja nie wygląda już tak różowo.

Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość wcześniejszego wyjścia z tego umowy (kluczowe hasło: 10 lat w umowach kredytowych).

Najważniejsze fragmenty umowy to:

1. Prawo do wypowiedzenia przez pożyczkobiorcę jest wyłączone na czas wiązania oprocentowania. Nie dotyczy to jednak praw do wypowiedzenia przysługujących pożyczkobiorcy wynikających z prawa lub orzecznictwa.

2. Kwota oszczędnościowa przypisana do kontraktu budowlanego spłaca pożyczkę z góry w całości lub częściowo. Przypisanie (do kontraktu budowlanego) nie nastąpi przed upływem okresu wiązania oprocentowania.

3. pożyczka z góry: Oprocentowanie ustalone do: Przypisanie do kontraktu budowlanego.

4. Warunki: ... Przypisanie do kontraktu budowlanego jest wyłączone na okres 15 lat.

Jeśli dobrze to rozumiem, ostatni warunek uniemożliwia wcześniejsze przydzielanie kontraktu budowlanego (przed upływem 15 lat). Czy mam inne możliwości?

Pozdrowienia,
sigi

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możesz wypowiedzieć pośredni kredyt od kasy oszczędnościowej, zgodnie z § 489 BGB, po 10 latach, z sześciomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Czyli na przykład w 2016 roku, jeśli wypłata nastąpiła w 2006 roku.
Wtedy pośredni kredyt zostanie spłacony, a Ty będziesz mógł swobodnie korzystać z umowy oszczędnościowej na cele budowlane oraz z salda oszczędnościowego. Wtedy będziesz mógł dostosować umowę oszczędnościową według własnych potrzeb. To jednak nie jest możliwe podczas trwania istniejącego kredytu pośredniego. Wtedy prawa z umowy oszczędnościowej są przenoszone na umowę pożyczki.

Napisany przez sigint

To jednak nie jest możliwe podczas trwania fazy istniejącego kredytu pośredniego. Wówczas prawa z umowy pożyczki zostały przeniesione z umowy oszczędnościowej.

Dziękuję. Pierwsze zdanie brzmi dla mnie bardzo dobrze.

Jednakże nie do końca rozumiem ostatnie dwa zdania.

Czy §489 BGB ma zastosowanie, czy nie?

Pozdrowienia
sigi

Jednak można na przykład zrezygnować z pośredniego kredytu na 2016 rok za pomocą kredytu z góry.
Ale teraz - w 2014 roku - nie możesz jeszcze korzystać z oszczędności budowlanych.
§ 489 BGB jest już obowiązujący.
Jednak 6-miesięczny okres wypowiedzenia liczy się dopiero od momentu całkowitej wypłaty pośredniego kredytu.

Napisany przez sigint
Aktualizacja statusu:

Bausparkasse potwierdziła mi możliwość wypowiedzenia umowy zgodnie z § 489 BGB.

Teraz mam do wyboru dwie warianty:

1. Saldo zostanie zastosowane do spłaty pożyczki w terminie spłaty. W tym celu saldo kredytu budowlanego zostanie wypowiedziane przez nas

2. Z dostępnego salda budowlanego zostanie utworzona kwota częściowo podatna na przydział sumy budowlanej (Proszę pamiętać, że przydział kwoty częściowo podatnej na przydział stanie się możliwy najwcześniej po czterech miesiącach - na koniec miesiąca - po podziale). W tej wysokości zostanie spłacona twoja pożyczka. Pozostałą kwotę pożyczki można spłacić według własnego uznania.

Rozumiem wariant 1 następująco:

Saldo kredytu budowlanego wynosi dzisiaj kwotę X€
Do daty spłaty w 2017 r. dodawane są miesięczne raty oszczędnościowe w wysokości X euro.
W dniu spłaty różnicy między kredytem a saldem kredytu budowlanego

Ale co oznacza wariant 2?

Pozdrowienia
sig

Z wariantem 2 chcemy dać Państwu możliwość korzystania z pożyczki hipotecznej.

Najlepiej na przykładzie:
Suma kredytu hipotecznego 100 000 EUR
Saldo 18 000 EUR
Umowa nie jest przydzielona.

Teraz z sumy kredytu hipotecznego 60 000 EUR odchodzi pełne saldo 18 000 EUR. Pozostaje więc suma kredytu hipotecznego 40 000 EUR z saldem 0 EUR.
Suma kredytu hipotecznego 60 000 EUR ma wtedy minimalne saldo w wysokości 30%, a ta umowa mogłaby być przydzielona. Wtedy można skorzystać z kredytu hipotecznego w wysokości 42 000 EUR.
I w ten sposób spłacić zaliczkę w wysokości 60 000 EUR.
Tak to było myślane...

Napisany przez sigint
Cześć Bankierze,

Bardzo mi pomogłeś w całej tej sprawie! Dziękuję za to.

Pozdrowienia
sig

Oczywiście! :-)

Napisany przez 3ducnici
Sprawdź informację o odstąpieniu od umowy! Może to da Ci możliwość odwołania umowy.

Napisany przez Hanomag
1. Saldo zostanie zaliczony w dniu zwrotu pożyczki. W tym celu saldo budowlane zostanie przez nas anulowane

2. Z dostępnego salda budowlanego zostanie utworzona kwota częściowej sumy kredytu budowlanego. (Proszę zauważyć, że przyznanie częściowej sumy kredytu budowlanego będzie możliwe najwcześniej po upływie czterech miesięcy - do końca miesiąca - po przeprowadzeniu podziału). W tej kwocie zostanie spłacona Twoja pożyczka. Pozostałą pożyczkę można spłacić według Twoich życzeń.

Obydwie opcje są bardzo korzystne dla kasy oszczędności budowlanej. Być może oprocentowanie salda przyniesie wyższy zysk niż koszty odsetek aktualnej pożyczki zabezpieczonej hipoteką. Jeśli tak jest, wtedy zalecam anulowanie pożyczki zgodnie z § 489, ale nie anulowanie umowy o oszczędności budowlane. W dobrej instytucji bankowej możesz otrzymać pożyczkę hipoteczną oprocentowaną poniżej 2%, a swoje oszczędności budowlane, które są przypuszczalnie dobrze oprocentowane, możesz wprowadzić jako dodatkowe zabezpieczenie. Po prostu pozostaw umowę o oszczędności budowlanej, nawet jeśli konieczne będzie to bez wpłat oszczędnościowych. Lepszego sposobu na ulokowanie pieniędzy niż stara umowa o oszczędności budowlanej praktycznie nie ma.

Dodatkowo, możesz rozważyć alternatywę (hasło: Widerrufjoker) przedstawioną przez ducnici.

Napisany przez RonMcDon
Hallöchen!!
Czy informacja od Schwäbisch Hall może być poprawna, od kwietnia 2015 roku nie akceptują Państwo już dodatkowych wpłat na plan oszczędnościowy (dla szybszej alokacji...). Mam do czynienia z odsetkami... Mój kontrakt z Schwäbisch Hall jest zgromadzony na około 42%. Chciałbym wpłacić kilka tysięcy wcześniej, skorzystać z kredytu mieszkaniowego i spłacić kredyt TA. Choć związany kredytem TA do 2017 roku, Sparda pozwala mi wyjść bez kar umownych!! (Uprzejmość > błędna informacja o odstąpieniu). Kwota kredytu 30 000,- euro. Czy ktoś mógłby powiedzieć coś na temat odpowiedniego postępowania. Muszę teraz pozyskać resztę... Mam czas do 30.08.
Bardzo dziękuję za Waszą pomoc i życzę Wam słodkiego pocenia się!!!
Pozdrowienia
Ron

Czy dokonałeś wpłaty i pieniądze zostały zwrócone?

Napisany przez RonMcDon
W tym przypadku, w przypadku dodatkowej płatności do kasy oszczędnościowej, telefonicznie zapowiedziano mi, że te kwoty zostaną niezwłocznie odesłane i nieuznane. Mogę tylko zrezygnować, zapłacić karę (około 310,00 euro = przyzwoite), ale nie otrzymam pożyczki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata