Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenie pogrzebowe jest sensowne?

Napisany przez SHenry
Cześć ludzie,

moja mama bardzo chciałaby mieć ubezpieczenie pogrzebowe, aby jej dzieci/mąż nie musieli ponosić kosztów pogrzebu. Ma 59 lat i właściwie nie ma oszczędności ani innych aktywów.

Czy taka polisa jest sensowna, czy istnieją odpowiednie alternatywy?

Dziękuję za krótką informację!

Pozdrawiam Henry

Napisany przez brainy
Te ubezpieczenia są zazwyczaj dość drogie.

Szuflada kuchenna może przynieść wyższe zwroty.

Napisany przez verschaukelt
Jak zdrowa jest matka?

Jeśli jest całkowicie zdrowa, oszczędzanie jest lepszą opcją.

W takim przypadku powinna raczej pomyśleć o tym, aby mieć dobrą ochronę na wypadek opieki, ponieważ koszty te są znacznie wyższe niż jednorazowy pogrzeb. A także koszty opieki mogą być w ostateczności ponoszone przez dzieci. Pogrzeb można załatwić za około 1000 euro. Płacenie 1000 euro każdego miesiąca w przypadku konieczności opieki jest bardziej bolesne...

Napisany przez uwehaensch
Cześć, ubezpieczenie pogrzebowe to nic innego jak mała polisa kapitałowa z lub bez pytań dotyczących stanu zdrowia (w zależności od dostawcy), z lub bez okresu karencji (w zależności od oferty), z czasem opłacania składek na całe życie lub przynajmniej bardzo długi (zazwyczaj do 85. roku życia). Stopa zwrotu jest bardzo skromna (około 1 - 1,5% rocznie) i zdecydowanie warto zastanowić się nad po prostu oszczędzaniem pieniędzy. W przypadku oszczędzania trzeba jednak liczyć się z tym, że przy takiej samej kwocie początkowej zajmie to kilka lat, zanim uzbiera się odpowiednią sumę.

Co do oszukiwania: pytanie nie dotyczyło opieki zdrowotnej, a 1000 euro na pogrzeb to żart!

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć SHenry,

Istnieje wiele zalet ubezpieczenia pogrzebowego. Jedną z zalet jest to, że przy zawieraniu umowy nie zadaje się pytań dotyczących zdrowia. Jeśli Twoja matka ma problemy zdrowotne, nie ma to znaczenia dla świadczenia ubezpieczeniowego. Oczywiście można również zaoszczędzić na koszty pogrzebu. Godny pochówek kosztuje średnio więcej niż 5000 euro. W przypadku ubezpieczenia pogrzebowego suma ubezpieczenia jest natychmiast dostępna po okresie wyczekiwania. Alternatywą jest także ubezpieczenie na życie z oszczędnościami, ale zwykle w przypadku tego rodzaju ubezpieczenia pozostali zmarłego nie otrzymują bezpośredniego dodatkowego świadczenia. W przypadku ubezpieczenia na życie kapitałowe, w razie śmierci wypłacana jest suma ubezpieczenia plus dotychczas zgromadzone zyski. Jak widać, zabezpieczenie ma wiele zalet, ale jak w przypadku większości ubezpieczeń, konieczność takiego zabezpieczenia zależy od wielu indywidualnych czynników.

Pozdrowienia z Norymbergi.
ERGO Direkt Versicherungen

Napisany przez Charlotte500
Uważam, że w tym wieku ubezpieczenie może być niesamowicie drogie. Czy twoja mama nie ma ubezpieczenia na życie? Zazwyczaj są one wypłacane w razie śmierci i przeznaczone na pogrzeb. Zazwyczaj nie jestem zwolennikiem ubezpieczenia śmierci, ponieważ zawsze uważam, że jest to zbędne ubezpieczenie. Już i tak ma się dość ubezpieczeń na głowie. Pieniądze, które twoja mama tam inwestuje, można również ulokować na koncie oszczędnościowym.

Napisany przez General Monroe

Witam wszystkich,

moja mama bardzo chciałaby mieć ubezpieczenie pogrzebowe, aby jej dzieci/mąż nie musieli ponosić kosztów pogrzebu. Ma 59 lat i właściwie nie ma oszczędności ani niczego innego.

Czy takie ubezpieczenie jest sensowne, czy może istnieją odpowiednie alternatywy?

Dziękuję za krótką informację!

Pozdrowienia, Henry

Odkładanie pieniędzy byłoby tutaj również alternatywą. Można je również ulokować w funduszu lub planie oszczędnościowym w banku.

Napisany przez Optimus
Więc odkładanie pieniędzy byłoby tutaj również alternatywą. Można je ulokować na przykład w funduszu inwestycyjnym lub planie oszczędnościowym w banku.

A co jeśli osoba umrze po 5 latach, a na koncie funduszu inwestycyjnego będzie 550 euro? Ci, którzy będą musieli opłacić pogrzeb, będą narzekać: Dlaczego nie zostawiła pieniędzy na pogrzeb, itp.. ubezpieczenie pogrzebowe nie jest obiektem inwestycyjnym, ale formą zabezpieczenia. Należy również unikać bycia wszechwładnym nad dorosłymi ludźmi. Osoba decydująca się na coś takiego, na pewno ma ku temu powody. W każdym razie warto porównać różnych dostawców, ponieważ istnieją różnice w składkach. Przykładowy kalkulator można znaleźć tutaj.

Napisany przez uwehaensch
I co wtedy, jeśli osoba umrze po 5 latach, a w planie oszczędnościowym na fundusz jest 550 euro? Ci, którzy będą musieli zapłacić za pogrzeb, będą zapytywać: dlaczego nie zostawiła ona pieniędzy na pogrzeb, itd.. ubezpieczenie pogrzebowe nie jest obiektem inwestycyjnym, lecz służy zabezpieczeniu. Nie powinniśmy też zawsze grać rolą opiekuna dla dorosłych ludzi. Ten, kto decyduje się na coś takiego, na pewno wie, dlaczego. Niemniej jednak warto porównać różnych dostawców, ponieważ istnieją różnice w składkach.

Zachowaj spokój - pytano o sensowność i alternatywy. Sens z pewnością istnieje, wraz z oczywistymi zaletami i wadami. Alternatywy istnieją również, zostały już wymienione, i oczywiście mają swoje zalety i wady, które należy podać i rozważyć.
Jednak zgadzam się z Państwem, gdy zauważają Państwo, że czasem zbyt wiele jest własnych, nieprzemyślanych opinii (czasem połączonych z brakiem wiedzy fachowej) i zbyt mało obiektywnych informacji.
Ale - po prostu nie można poznać z pytania, czy matka już się zastanowiła nad wszystkimi zaletami i wadami oraz alternatywami, czy też nie. I wtedy córka również zadaje pytanie, więc wszystko wydaje się w porządku.

Pozdrowienia,

Napisany przez msm1971
Wielu starszych ludzi zastanawia się nad ubezpieczeniem pogrzebowym i chce uzyskać obiektywne informacje oraz poradę. Istnieje wiele ofert, które są proste i łatwe w obsłudze, co sprawia, że stanowią one interesujący produkt ubezpieczeniowy/kredytowy dla banków i pośredników. Niemniej jednak, jak wielu moich poprzedników, mogę powiedzieć, że rentowność jest dość niska i zazwyczaj lepiej jest samemu stworzyć rezerwę na takie wydatki.

Napisany przez slim shady
Tworzenie własnych rezerw poprzez regularne oszczędzanie jest zdecydowanie dobre i piękne, ale śmierć nie zawsze przychodzi planowo.

Jeśli dzisiaj zaczynam oszczędzać 50 euro miesięcznie, to po roku będę miał 600 euro.

Niezbyt dobrze, jeśli wtedy śmierć wystąpi na przykład w wyniku wypadku.

Ponadto:

Jeśli osoba, która kiedyś ma umrzeć, stanie się potrzebująca opieki, to pomoc społeczna sięgnie po wszystko, co leży na kontach, włącznie z książeczką oszczędnościową przeznaczoną na pogrzeb.

Nie dotyczy to jednak kapitału zdeponowanego w ubezpieczeniu pogrzebowym.

Napisany przez Manuel83
Myślę, że to jest naprawdę trudne pytanie, na które nie da się tak po prostu odpowiedzieć. Być może warto najpierw zasięgnąć informacji u poszczególnych ubezpieczycieli śmierci. Istnieje wiele różnych ofert i nie zawsze jest łatwo się w nich połapać.

W mojej opinii, dużą zaletą ubezpieczenia pogrzebowego jest zwolnienie z podatku wypłacanej kwoty. W przeciwieństwie do spadku (gdy pieniądze są trzymane w szufladzie), ubezpieczenie pogrzebowe nie jest opodatkowane po raz kolejny, a pieniądze mogą być użyte w całości na cel przeznaczony na pogrzeb. Kolejną dużą zaletą, moim zdaniem, jest komponent psychiczny. Podczas zawarcia ubezpieczenia pogrzebowego, ubezpieczony ma pewność, że jego przyjaciele i krewni nie będą dodatkowo obciążeni finansowo po jego śmierci, ponieważ jego oszczędności mogą okazać się niewystarczające na pokrycie kosztów pogrzebu (często przekraczających 6000 €). To nigdy nie powinno być zapomniane.

Jednak każdy powinien sam zastanowić się, czy takie ubezpieczenie ma sens w jego konkretnym przypadku. Myślę, że szczególnie w młodym wieku inne inwestycje, takie jak fundusze itp., są bardziej opłacalne.

Napisany przez Couponschneider
ubezpieczenie pogrzebowe to nonsens. Jeśli jesteś młody, możesz wykupić ubezpieczenie na życie z systemem degresji. Jeśli jesteś starszy i masz pieniądze na ubezpieczenie pogrzebowe, równie dobrze możesz budować majątek. ubezpieczenie pogrzebowe to zakład, że w określonym czasie umrzesz. Ten kto umrze zbyt wcześnie, nic nie zyska, a ten kto żyje zbyt długo, równie dobrze mógłby lepiej oszczędzać.

Moja babcia miała zasobność, aby wykupić takie ubezpieczenie i zostawić kilka tysięcy marek jako spadek. Jeśli masz spadek kilku tysięcy euro, nie potrzebujesz ubezpieczenia pogrzebowego.

I tak 1000 euro to żart. Musiałem sfinansować pogrzeb dwa lata temu. Kosztował prawie 5000 euro za pochówek urnowy. Z trumną byłoby jeszcze drożej.

Ubezpieczenie pogrzebowe regularnie znajduje się w pierwszej dziesiątce najmniej potrzebnych ubezpieczeń, obok ubezpieczenia na podróż i ubezpieczenia na telefon komórkowy.

@Manual83: Pogrzeb jest opłacany ze spadku. Spadek - koszty pogrzebu mają znaczenie podatkowe. Nie istnieje zasadność tego, co Pan mówi o korzyściach z ubezpieczenia na śmierć.

A jakie podatki więc trzeba płacić? Czy znasz wysokości wolnych kwot?

Napisany przez dieter meyer
Osobiście uważam, że tego rodzaju ubezpieczenie pogrzebowe jest bardzo sensowne. Można to ubezpieczenie postrzegać jako alternatywną formę inwestycji, zwłaszcza w czasach gospodarczego niepokoju, i nie zawsze powinno się patrzeć jedynie na koszty. Tak naprawdę dba się o czas po własnej śmierci i znacznie odciąża się w ten sposób bliskich i rodzinę, szczególnie emocjonalnie. To nie może zostać zapomniane.

Oczywiście istnieją również inne możliwości lokowania swoich pieniędzy, myślę, że każdy powinien sam decydować, jak i na co chce je wydać.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tym tematem: Znalazłem, moim zdaniem, dość dobry (https://www.monuta.de/sterbegeld), który oprócz samego ubezpieczenia oferuje wiele dodatkowych usług i ofert. Na pewno uważam, że dobrze, że istnieją ludzie, którzy zajmują się takimi sprawami. To nie jest oczywiste, zwłaszcza w Niemczech.

Napisany przez Macca
Interesujący temat. Ostatnio rozmawiałem z rodzicami na ten temat. Podobnie jak w przypadku wszystkich ubezpieczeń, także w przypadku ubezpieczenia pogrzebowego istnieją mało wiarygodni dostawcy. Sądzę, że zanim zostanie zawarte ubezpieczenie pogrzebowe, należy wcześniej dowiedzieć się, co dokładnie chce się ubezpieczyć, a co nie. Należy również porównać wszystkie ubezpieczenia pogrzebowe między sobą, aby uzyskać najlepszy stosunek jakości do ceny (patrz: https://www.sterbegeldversicherung.org/).

W zasadzie ubezpieczenie pogrzebowe oferuje różne świadczenia w zależności od taryfy: ubezpieczenie pogrzebowe bez okresu oczekiwania / badania zdrowotnego, wypłata określonej kwoty w razie śmierci, wypłata nadwyżek, podwójna wypłata w przypadku śmierci w wyniku wypadku, swobodny wybór pogrzebowego, opłacenie opieki nad grobem, transport zwłok za granicę, itp.

Jak widać, trzeba wziąć pod uwagę wiele rzeczy. Ale jak już powiedziałem, zawsze należy indywidualnie ocenić sytuację i nie dać się przekonać nikomu. To również nie zawsze jest opłacalne ekonomicznie, co jest zrozumiałe. Jednak dla wielu osób to nie jest istotne. Chcą po prostu być ubezpieczeni w tej kwestii i nie obciążać bliskich finansowym ciężarem. Również to rozumiem!

Napisany przez Matthew Pryor
Ta, kto jest stosunkowo dobrze poinformowany i działa zręcznie, a także odpowiednio dostosowuje umowy, z dużym prawdopodobieństwem będzie miał lepsze rezultaty, łącząc ubezpieczenie na życie i plan oszczędnościowy. Ubezpieczenia pogrzebowe są w dzisiejszych czasach bardziej niż zbędne odmiany ubezpieczeń na życie. Chciałbym również przedstawić przykład, w którym tego rodzaju zabezpieczenie miałoby sens w porównaniu do alternatywy.

Napisany przez maestro
Temat pogrzebu po ostatniej śmierci w rodzinie bardzo nas zatrudnia. To nie brzmi zbyt delikatnie, ale pogrzeb jest droższy, niż się spodziewałem. Właśnie sprawdzałem ubezpieczenie pogrzebowe i obliczyłem składkę do zapłacenia. W moim przypadku wynosiłaby około 15 € miesięcznie. Co mnie interesuje, to jak wyglądają sprawy podatkowe? Według tego artykułu - Jednak wszystkie zawarte umowy ubezpieczenia pogrzebowego podlegają opodatkowaniu. Obecna stawka podatku wynosząca 19 procent jest już zawarta w składkach do zapłacenia. Myślałem, że świadczenia pogrzebowe są zazwyczaj wypłacane po potrąceniu podatku dochodowego, prawda?
Więc czy powinienem otrzymać zaświadczenie o podatku dochodowym (której klasy)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata