Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Ojciec pożycza swoje pieniądze.

Napisany przez bautechniker453
Witajcie,

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc, bo nie jestem pewien, czy jestem tutaj we właściwym miejscu. Chodzi mniej o mnie, a bardziej o mojego ojca. Od wielu lat jest on leczony psychiatrycznie, a jego stan zdrowia pogarsza się coraz bardziej.

Prawie można powiedzieć, że cofa się umysłowo. Objawia się to tym, że stracił poczucie pieniędzy. W ciągu ostatnich 8 tygodni pożyczył znanym osobom ponad 7000€. Jest bardzo łagodnym człowiekiem, co wielu wie, ale nie zauważa, gdy jest wykorzystywany.

Pieniądze pochodziły z jego książeczki oszczędnościowej. Chodzi mi bardziej o jego lokatę, która była przeznaczona na emeryturę. Czy istnieje dla mnie jakaś możliwość ochrony jego finansów? Czy istnieje sposób, aby nie mógł dotknąć swojej lokaty bez mojego podpisu? Myślałem o pełnomocnictwie, ale to nie powstrzymałoby go przed wypłacaniem pieniędzy.

Dziękuję za poświęcony czas.

Napisany przez Suxxess
Jak rozumny jest twój ojciec? Czy jest skłonny porozmawiać na ten temat? Prawdopodobnie otrzymasz reakcję opartą na uporze: Robię co chcę ze swoimi pieniędzmi i pożyczam je komu chcę.
Co powiesz na rentę jednorazową w zamian za jednorazową wpłatę? (Zwróć uwagę na warunki, aby nie mógł jej od razu rozwiązać). Inną opcją byłoby przekazanie kontroli nad kontem tobie, a twój ojciec otrzymywałby miesięczne przekazy pieniężne za pośrednictwem stałego zlecenia?
Kolejny pomysł:
Być może warto umówić wspólną wizytę u psychoterapeuty z twoim ojcem, aby omówić następne kroki.
Na przykład można spróbować mianować opiekuna lub zaangażować się samodzielnie: Opiekun Sądu Rejonowego Opiekun Sądu Opiekuńczego Jeśli lekarz zgodzi się na to, to mogłaby to być jedna z możliwości. Wtedy ty lub dany opiekun moglibyście zajmować się finansami twojego ojca.

Napisany przez MoneyWomand-NDS
To trudny problem, współczuję Ci bardzo. Pochwalam Cię za to, że stajesz w obronie interesów swojego ojca, lub próbujesz to zrobić.

W tej sytuacji sugeruję skontaktowanie się z odpowiednim bankiem, aby dowiedzieć się, jakie możliwości mają w celu ustanowienia rodzaju bariery dla wypłat. Prawdopodobnie zdołasz osiągnąć znacznie więcej (u banku), jeśli otrzymasz od lekarza zaświadczenie o pogarszającym się stanie zdrowia Twojego ojca. Czy jest możliwe, aby zdobyć takie zaświadczenie od ojca? Nie znamy charakteru Twojego taty, a starsze osoby często reagują nieco, powiedzmy dziwnie, na dobre intencje prośby w tym zakresie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata