Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Potrzebna pomoc w zakupie domu...

Napisany przez passuff4
Cześć wszystkim!
Oto sytuacja. Moi rodzice posiadają Dom z przybudówką. Chciałbym nabyć cały obiekt za około 5 lat i dopiero wtedy zamieszkać (w głównym budynku). Moi rodzice zamieszkają w przybudówce i będą płacić mi czynsz.
Mój plan polega na tym, że najpierw, jak najszybciej, chcę kupić przybudówkę. Tam mieszka moja siostra, co ma pozostać bez zmian przez kolejne 5 lat (płaci czynsz ode mnie od daty zakupu przybudówki). Chcę spłacić przybudówkę do końca tych 5 lat, aby w drugim kroku nabyć resztę obiektu. Tym razem z wkładem własnym w wysokości 30%, aby, mam nadzieję, uzyskać lepszą stopę procentową.
Dotychczas zleciłem tylko sporządzenie ekspertyzy dla przybudówki i głównego budynku. Teraz chodzi mi o sfinansowanie zakupu obiektu w kolejnym kroku. Czy moje rozważania dotyczące podziału zakupu mają sens?
Oto kilka danych.
Powierzchnie użytkowe:
Główny budynek: 175,28m²
Przybudówka: 62,17m²

Przewidywana cena obliczona na podstawie lokalnych cen za m²:
Główny budynek: 315.504€
Przybudówka: 111.906€

Złożyłem wniosek ofertowy dla przybudówki w firmie Check24. doradca polecił mi kredyt w Sparkasse (120t€ na 2.33%). Przy miesięcznej racie w wysokości 1700€ i dodatkowej spłacie w wysokości 5000€ rocznie, kredyt zostałby spłacony w ciągu 5 lat.
Co sądzicie o tej ofercie?

Pozdrowienia

Michael

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Moim zdaniem najważniejsze jest to: Czy budynek i główny Dom są podzielone na dwie działki? Czy - tak podejrzewam - główny Dom i przybudówka znajdują się na jednej działce?
Jeśli znajdują się na jednej działce, to kupując teraz, możesz kupić tylko cały obiekt (przybudówkę i główny Dom).
Jednak jeśli jest możliwe kupienie tylko przybudówki - czyli w tym przypadku na dwóch działkach - to teraz kup tylko jedną działkę, na której stoi przybudówka, z pełnym kredytem spłacanym w ciągu 5 lat.
kredyt spłacany w ciągu 5 lat na kwotę 120 000 euro powinien być dostępny z oprocentowaniem na poziomie około 2%.
Najpierw jednak trzeba ustalić, jak jest z tymi działkami.

Napisany przez passuff4
Dziękuję za odpowiedź. Obecnie budynki nie są jeszcze oddzielone, a działka jest w dalszym ciągu jednolita. Obecny plan zakłada jedynie oddzielenie budynków i zadeklarowanie dodatku jako mieszkania z prawem użytkowania na działce. Mam nadzieję, że w ten sposób uda się ograniczyć ogólne koszty (podatek od nabycia nieruchomości itp.), jak również koszty zakupu zaangażowane w pierwszym kroku.

Cześć
jeśli działka nie zostanie podzielona, widzę tutaj tylko możliwość zakupu całej posiadłości na raz.

Napisany przez passuff4

Cześć
jeśli działka nie zostanie podzielona, widzę tutaj tylko możliwość zakupu całej posiadłości na raz.

czy mógłbyś mi to może wytłuamaczyć?
Przykładem może być budynek wielorodzinny, gdzie widać, że działka nie musi być koniecznie dzielona...

W przypadku budynku wielorodzinnego mieszkania są podzielone na własność specjalną za pomocą oświadczenia o podziale.
Jeśli chcą Państwo utworzyć aneks jako lokalu Nr 1 i Dom główny jako lokal Nr 2 za pomocą oświadczenia o podziale, zostaną utworzone dwa oddzielne księgi wieczyste.
Wówczas będą Państwo mogli nabyć aneks oddzielnie.

Napisany przez Suxxess
Czy masz jakiś powód, dla którego chcesz sfinansować Dom przez bank?
Czy twoi rodzice potrzebują pieniędzy natychmiast? Podatek od nabycia nieruchomości również w przypadku darowizny nieruchomości? GeVestor

Powinny istnieć ciekawsze (podatkowe) alternatywy, nieprawdaż?
Zalecam spotkanie z doradcą podatkowym, aby omówić możliwe alternatywy. Osobiście wolałbym płacić odsetki rodzicom niż bancie, i tak lepiej zainwestują te pieniądze.

W ten sposób możesz uniknąć całego procesu podziału.

A czy chcesz odliczyć od podatku od dochodów i dzierżawy odsetki, które płacisz rodzicom? Raczej wątpię, że urząd skarbowy uznałby to za zasadne.

Napisany przez passuff4

Czy istnieje jakiś powód, dla którego chcesz finansować Dom przez bank?
Czy potrzebujesz podatku od nabycia nieruchomości również przy darowiznie nieruchomości? ? GeVestor[/URL]

Powinny istnieć interesujące (podatkowe) alternatywy?
Zalecam spotkanie się z doradcą podatkowym i przedyskutowanie możliwych opcji. Osobiście wolałbym płacić moim rodzicom odsetki niż bankowi, bo i tak mogliby je lepiej ulokować.

W ten sposób możesz uniknąć całej kwestii podziału.

Dobra uwaga. Na pewno poszukam dodatkowych informacji w tej kwestii.
Jak już wspomniałem, jestem na początku mojego pomysłu i z tego powodu każdy impuls myślowy jest dla mnie cenny!

Ale koniecznie skonsultuj się z doradcą podatkowym, czy urząd skarbowy uznaje odsetki do zapłacenia rodzicom.

Napisany przez passuff4

W przypadku budynku wielorodzinnego mieszkania są podzielone na odrębne własności za pomocą oświadczenia o podziale.
Jeśli chcesz również utworzyć aneks jako odrębny lokal nr 1 i główny budynek jako odrębny lokal nr 2 za pomocą oświadczenia o podziale, to będą utworzone dwa oddzielne księgi wieczyste.
Wówczas oczywiście będziesz mógł nabyć aneks oddzielnie.

Właśnie w ten sposób to sobie wyobraziłem. Ale możliwe, że są też inne rozwiązania? Chciałbym utrzymać koszty związane z biurokracją na niskim poziomie, zwłaszcza jeśli chodzi o transakcje rodzinne.

Deklaracja podziału jest jedynym sposobem, absolutnie nie jest to biurokracja, ale interesująca sprawa. Jeśli budynek przyziemia i Dom główny są połączone, a działka jest jedna, nie widzę innej możliwości niż deklaracja podziału.

Napisany przez Suxxess
Przez pewien czas zakładałem, że trzeba zapłacić podatek od nabycia nieruchomości. Tak nie jest jednak, gdy rodzice sprzedają Dom dziecku. Jeśli zaciągniesz kredyt i wynajmiesz dodatek swojej siostrze, możesz oczywiście odliczyć od podatku odsetki. Z drugiej strony jednak musisz opodatkować dochody z wynajmu.

Gdy za 5 lat kupisz Dom główny i będziesz potrzebował większego kredytu, którego odsetek nie będziesz mógł odliczyć (ponieważ mieszkasz w nim), będzie to wyglądać inaczej.

Za 5 lat:
Przykład: Twoi rodzice biorą kredyt na dzień w wysokości 330 000 €. To pieniądze, które pożyczają dla ciebie, powiedzmy po 2%. Tym pieniądzem spłacasz Dom główny. Odsetki na dzień spłaconej sumy rodziców będą od razu spłacone.

W zasadzie zalecałbym skontaktowanie się z bankowcem lub doradcą podatkowym, którzy z pewnością mają większą wiedzę na ten temat niż ja.

Napisany przez passuff4

Początkowo założyłem, że trzeba płacić podatek od nabycia nieruchomości. Wygląda na to, że nie jest to konieczne, jeśli rodzice sprzedają Dom dziecku. Jeśli bierzesz kredyt i wynajmujesz aneks swojej siostrze, to oczywiście możesz odliczyć od podatku odsetki. Ale z drugiej strony, musisz również opodatkować dochody z czynszu.

Jeśli za 5 lat kupisz główny Dom i będziesz potrzebować większego kredytu, którego odsetki nie można odliczyć (ponieważ sam w nim mieszkasz, to wygląda na to, że będzie inaczej).

Za 5 lat:
Przykład: Twoi rodzice biorą kredyt na dzień w wysokości 330 000 €. Pożyczają ci tę kwotę, powiedzmy po 2%. Z tych pieniędzy spłacasz główny Dom. I kwota spłacona zostaje natychmiast użyta do spłaty kredytu rodziców.

Ogólnie rzecz biorąc, lepiej zasięgnąć porady bankiera lub doradcy podatkowego, którzy na pewno mają więcej doświadczenia niż ja.

Już zauważyłem. Pilnie potrzebuję doradcy podatkowego. Jak go znaleźć i na co powinien się on specjalizować? W nieruchomościach czy spadkach?

Zwykły doradca podatkowy powinien to również wiedzieć

Napisany przez passuff4

Za 5 lat:
Przykład: Twoi rodzice biorą kredyt na jeden dzień w wysokości 330 000 €. Pożyczają Ci tę kwotę, powiedzmy, na 2%. Płacisz nią za główny Dom. A kwotą spłaconą spłacany jest natychmiastowy kredyt rodziców.

Przemyślałem to długo. Ale moim zdaniem to nie ma sensu. Koniec końców ani ty, ani ja nie mamy ani pieniędzy, ani domu? tylko kredyt został spłacony... Czy to mój błąd myślowy?
Mógłbym to jeszcze wyjaśnić w ten sposób:
Moi rodzice biorą kredyt w wysokości 330 000 €. Zatrzymują tę kwotę. Ja spłacam kredyt w banku. Ale też tutaj nie widzę żadnej realnej korzyści, chyba że moi rodzice dostaliby lepszy oprocentowanie. Czy tak jest?

@passuff4
Nie zapomnij, jakie masz cele?
Chcesz być właścicielem nieruchomości w księdze wieczystej, czy Twoi rodzice?
Jeśli chcesz być właścicielem nieruchomości w księdze wieczystej, to tylko poprzez umowę darowizny.
Jeśli Dom jest wolny od obciążeń, to możesz teraz zrobić to i być właścicielem nieruchomości w księdze wieczystej. Następnie możesz wziąć odpowiedni kredyt i spłacać go rodzicom w formie miesięcznej renty.
Czy to nie jest dobra droga?

Napisany przez passuff4

@passuff4
Proszę nie zapomnieć, jakie jest Państwa cel?
Czy chcą Państwo być właścicielem w księdze wieczystej czy też chcą Państwo przekazać to swoim rodzicom?
Jeśli chcą Państwo być właścicielem w księdze wieczystej, to jedyną możliwością jest zawarcie umowy darowizny.
Jeśli Dom jest wolny od obciążeń, to można teraz to zorganizować i stać się właścicielem w księdze wieczystej. Następnie można wziąć odpowiedni kredyt i spłacać go rodzicom jako miesięczną rentę.
Czyż nie można tego dokonać w ten sposób?

Tak, chciałbym być właścicielem w księdze wieczystej.
Jaka korzyść wynika z darowizny w porównaniu do sprzedaży? Skoro w przypadku sprzedaży wewnątrz rodziny nie ma podatku.

W przypadku umowy darowizny zostajesz właścicielem nawet bez konieczności zapłacenia czegokolwiek.
W przypadku zakupu płacisz notarialną cenę zakupu rodzicom.
A następnie zaciągasz kredyt bankowy na zakup.
W przypadku umowy darowizny - przy obiekcie bez obciążeń - masz większą swobodę, ponieważ możesz stać się właścicielem ZANIM zapłacisz cokolwiek rodzicom.
W przypadku zakupu stajesz się właścicielem dopiero wtedy, gdy zapłacona jest notarialna cena zakupu.
Ogromna różnica, prawda?

Napisany przez passuff4

W przypadku umowy darowizny stajesz się właścicielem nawet bez konieczności płacenia.
W przypadku zakupu płacisz notarialną cenę zakupu rodzicom.
A następnie bierzesz kredyt bankowy na zakup.
W przypadku umowy darowizny - o ile obiekt jest wolny od obciążeń - masz większą swobodę, ponieważ możesz stać się właścicielem ZANIM cokolwiek zapłacisz rodzicom.
W przypadku zakupu stajesz się właścicielem dopiero, gdy notarialna cena zakupu zostanie zapłacona.
Ogromna różnica, prawda?

Różnica jest, ale w jaki sposób to przekłada się na moją korzyść? Moja zdolność kredytowa wzrasta, co poprawia moją stopę procentową. To już samo w sobie jest korzyścią. Ale czy są jeszcze inne powody?

DLACZEGO STOPA PROCENTOWA MA SIĘ POPRAWIĆ?
STOPA PROCENTOWA JEST JUŻ OBECNIE BARDZO DOBRA.
WYDZAJE SIĘ, ŻE NIE ROZUMIE PAN RÓŻNIC.
DAROWIZNA: TUTAJ, PO PRZEPISANIU W KWIKU MIEJSCOWYM Z RODZICAMI, MOŻNA WOLNIE NEGOCJOWAĆ WARUNKI PŁATNOŚCI I OTRZYMAJĄC NIERUCHOMOŚĆ BEZ OBCIĄŻEŃ, ZACZĄĆ PROCES POŻYCZANIA PIENIĘDZY W BANKU.
PRZY ZAKUPIE TRZEBA ZAPEWNIĆ PEŁNĄ KWOTĘ KUPIECKĄ W FORMIE NOTARIALNEJ. PO DOKONANIU PŁATNOŚCI STAJEMY SIĘ WŁAŚCICIELEM NIERUCHOMOŚCI W KWIKU.
W OBU MODELU Z TEJ JEDNEJ PRZYCZYNY STOPA PROCENTOWA JEST PRAWDOPODOBNIE PODOBNA. ALE W PRZYPADKU DAROWIZNY MAMY ZDECYDOWANIE WIĘCEJ MOŻLIWOŚCI.

JEŚLI CHODZI O BONITACJĘ, PONOWNIE. TYLKO DLA WYNAJMU NIERUCHOMOŚCI I WIĘKSZEGO PRZYCHODU STOPA PROCENTOWA SIĘ NIE POPRAWIA. STOPA PROCENTOWA ZAWSZE ZALEŻY OD BEZPIECZEŃSTWA NIERUCHOMOŚCI. PRZY DAROWIZNIE LUB ZAKUPIE BANKI ORIENTUJĄ SIĘ NA WARTOŚĆ, KTÓRA ZOSTAŁA PODANA W UMOWIE.

W PRZYPADKU DAROWIZNY NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE NIE MOŻNA PRZEDSTAWIĆ DOMU O WARTOŚCI 300 000 euro JAKO DAROWIZNĘ O WARTOŚCI 50 000 euro TYLKO PO TO, ABY OSZCZĘDZIĆ OPŁATĘ ZA AKT NOTARIALNY. OPŁATA ZALEŻY OD WARTOŚCI, KTÓRĄ PODANO W UMOWIE. Z BANKU MOŻE WTEDY ZOSTAĆ UDZIELONA pożyczka W WYSOKOŚCI 50 000 euro.
WARTO ZATEM PODAĆ RZECZYWISTĄ WARTOŚĆ RYNKOWĄ W UMOWIE DAROWIZNY.

Napisany przez passuff4

Dlaczego oprocentowanie miałoby się poprawić?
Oprocentowanie jest już teraz bardzo dobre.
Wydaje mi się, że nie rozumiesz różnic.
Darowizna: Tutaj możesz po zmianie w księdze wieczystej swobodnie negocjować z rodzicami warunki płatności i uzyskać następnie pieniądze od banku na nieruchomość bez obciążeń.
W przypadku zakupu musisz pełnić całą kwotę kupna notarialnego. Dopiero po zapłaceniu zostaniesz właścicielem w księdze wieczystej.
W obu modelach oprocentowanie jest podobne.
Jednak przy darowiznie masz znacznie więcej możliwości.

Możliwości oraz ich szczegóły nie są mi jeszcze w pełni jasne. Jeśli moi rodzice zażądają pełnej opłaty kupna od razu, to dla mnie i tak nie robi to różnicy. Ale oczywiście pozyskanie 2x 150 000 € jest tańsze niż 1x 300 000 €..
Jakie inne możliwości wynikają z posiadania nieruchomości na własność?

Jeśli chodzi o zdolność kredytową, chciałbym jeszcze coś wyjaśnić. Nawet jeśli ktoś wynajmuje nieruchomość i ma większe dochody, oprocentowanie nie ulega poprawie. Oprocentowanie zawsze zależy od zabezpieczenia nieruchomości. W przypadku darowizny lub zakupu banki kierują się wartością podaną w umowie.

OK, to jest zrozumiałe..

Przy darowiznie proszę pamiętać, że nie warto przekazać nieruchomości o wartości np. 300 000 € za 50 000 € w umowie darowizny tylko po to, aby zaoszczędzić opłatę za sporządzenie aktu notarialnego. Opłata ta zależy od wartości podanej w umowie. Ponieważ z punktu widzenia banku istnieje możliwość, że bank udzieli tylko 50 000 € pożyczki.
W związku z tym w umowie darowizny warto podać realistyczną wartość rynkową.

Dzięki, dobra uwaga.

To prawda, jeśli twoi rodzice nagle żądają pełnej ceny zakupu, to jest to zwykła transakcja kupna, po której wpis ETU jest ustanawiany w księdze wieczystej po dokonaniu zapłaty KUPNA.

Napisany przez NaTwoim13
1) Podział na podstawie ustawy o wspólności nieruchomości, czyli tworzenie ksiąg wieczystych mieszkań.

2) Ani przy darowiznie, ani przy sprzedaży nie obowiązuje podatek od nabycia nieruchomości.

3) Przy darowiznie lub zwłaszcza przy sprzedaży wewnątrz rodziny bank nie kieruje się wcale ceną zakupu w odniesieniu do wartości, raczej jest to możliwe do wyjaśnienia, dlaczego cena sprzedaży może być w pewnych okolicznościach niższa niż rzeczywista wartość. W takim przypadku bank określa wartość wewnętrzną, którą uwzględnia również przy warunkach zależnych od wskaźnika obciążenia. Pytanie pozostaje, czy dokonano podziału na podstawie ustawy o wspólności nieruchomości, czy też cały obiekt jest obciążony. Jeśli pozostanie księga wieczysta z 2 domami, suma do pożyczenia (trzeba by ustalić ile pieniędzy jest ogólnie potrzebne) będzie w stosunku do wartości obu nieruchomości, z uwzględnieniem ewentualnej istniejącej obciążenia nieruchomości, czyli starego kredytu rodziców.

4) Istotne jest także, jak bardzo są obciążone obecnie nieruchomości i czy inne rodzeństwo musi być wypłacone w stosunku do wartości (obecna wartość pomniejszona o ewentualną obecną wartość). Ponieważ ta kwota wraz z spłatą ewentualnej wartości musi być sfinansowana, aby było wystarczające kapitał na wypłatę rodzeństwa i budowę, chyba że rodzice mają inne środki finansowe, aby zrekompensować rodzeństwo.

Na podstawie dotychczasowych niewystarczających danych i informacji nie można wypowiedzieć żadnej rekomendacji, a nawet doradca podatkowy potrzebuje znacznie więcej informacji, niż obecnie jest tu znane.

Napisany przez passuff4

1) Podział na podstawie WEG, czyli utworzenie ksiąg gruntowych mieszkań.

2) Zarówno przy darowiznie, jak i sprzedaży, nie ma obowiązku zapłaty podatku od nabycia nieruchomości.

3) Przy darowiznie lub tym bardziej przy sprzedaży w rodzinie bank nie zwraca uwagi na cenę zakupu w zestawieniu z wartością, raczej jest zrozumiałe, dlaczego cena zakupu może być niższa niż rzeczywista wartość - ze względu na sprzedaż w rodzinie. W takim przypadku bank określa wewnętrzną wartość, którą również uwzględnia przy warunkach w zależności od stopnia obciążenia. Pytanie pozostaje, czy dzielone są podstawowe księgi gruntowe, czy też cały obiekt będzie obciążony. Jeśli pozostanie księga gruntowa z 2 domami, to kwota do zaciągnięcia (wówczas należałoby ustalić, ile pieniędzy w ogóle jest potrzebne) musi być proporcjonalna do wartości obu nieruchomości, uwzględniając ewentualne istniejące obciążenie, czyli stare kredyty rodziców.

4) Istotne jest również, jak bardzo obecnie obciążony jest Dom i czy dalsi rodzeństwo musiałoby zostać wypłacone zgodnie z wartością (obecną wartością pomniejszoną o ewentualną wartość rzeczywistą), ponieważ ta kwota, wraz z umorzeniem ewentualnej wartości, musiałaby zostać sfinansowana, aby pieniądze na wypłatę rodzeństwa i na nową budowę były dostępne, chyba że rodzice mają inne środki, którymi można zrekompensować rodzeństwo.
Na podstawie dotychczas niewystarczających danych i informacji nie można wydać żadnej rekomendacji, a nawet doradca podatkowy potrzebuje znacznie więcej informacji, niż jest obecnie dostępnych.

Źródło:

W odniesieniu do 1) ponieważ dopiero za 5 lat zamierzam korzystać z głównego domu, obecnie jedyną możliwością dla mnie jest zakup dodatkowego budynku. Jeśli widzisz inną możliwość, jestem bardzo zainteresowany/a.

W odniesieniu do 2) Chcę nabyć nieruchomość razem z moją partnerką/partnerem. Właśnie zostałem/am poinformowany/a, że nawet w przypadku sprzedaży w rodzinie, przynajmniej dla mojej partnerki/partnera, obowiązuje podatek od nabycia nieruchomości. Jak to widzisz?

W odniesieniu do 4) Nie ma żadnych starych zobowiązań ani konieczności wypłaty rodzeństwa.

Z 2) Twoja przyjaciółka to twoja przyjaciółka, a nie żona. Pomyśl, że gdyby była twoją żoną, sprawa miałaby zupełnie inny wymiar pod względem podatku od nieruchomości.

W innych przypadkach zacznij od podziału, a następnie kup aneks.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie musi nastąpić podział zgodnie z WEG, a jedno mieszkanie (czyli budynek przybudowany) musi zostać jej podarowane. Oczywiście nie przyjaciółce, ponieważ wtedy podlega to opodatkowaniu podatkiem od nabycia nieruchomości w wysokości 50%.

Napisany przez passuff4

Następnie trzeba dokonać podziału na podstawie ustawy o wspólności mieszkaniowej i jeden z mieszkań (czyli budynek przybudowany) musi zostać jej podarowany. Oczywiście nie przyjaciółce, ponieważ grozi wtedy podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 50%.

Podsumowując:

1. Oświadczenie o podziale.
2. Kupuję mieszkanie lub otrzymuję je w darowiźnie (bez udziału przyjaciółki)

Jakie są możliwości mojej przyjaciółki w kontekście zabezpieczenia praw?
Na pewno nie chce płacić, tylko po to, żeby w razie potrzeby zostać z niczym...

To oznacza, że przyjacielka musi być wpisana jako właścicielka w księdze wieczystej. W takim przypadku musiałaby ona zapłacić podatek od nabycia nieruchomości, ale powinno to w każdym razie zapewnić pewne zabezpieczenie.

Napisany przez NaTwoim13
Prawo do mieszkania???

Napisany przez passuff4

Prawo do zamieszkania???

W przypadku rozdzielności majątkowej byłoby to jednak mało atrakcyjne dla mojej przyjaciółki...
Oczywiście, mam nadzieję, że coś takiego nigdy się nie wydarzy, ale....

Napisany przez NaTwoim13
Następnie, jak już wspomniał Bannkaufmann, 1/2 właściciel, połowa należnego podatku od nieruchomości.

Napisany przez passuff4

Jak napisał Bannkaufmann, 1/2 właściciel, połowa podatku od nieruchomości.

Co by się zmieniło, albo jakie możliwości by się pojawiły, gdybyśmy byli małżeństwem?
O ile się orientuję, w przypadku sprzedaży nam obojgu nadal będzie naliczany podatek od nabycia nieruchomości.
A jeśli sprzedałbym ją sobie, a następnie przekazał 50% w darowiźnie mojej ŻONIE? W końcu w ten sposób wyszłoby się taniej, nawet jeśli konieczne będzie dwukrotne zmienienie księgi wieczystej.

Napisany przez passuff4

Co zmieniłoby się lub jakie możliwości by się pojawiły, gdybyśmy byli małżeństwem?
O ile mi wiadomo, w przypadku sprzedaży nam obojgu, nadal musiałaby zostać naliczona podatek od nabycia nieruchomości.
Co powiesz na sprzedaż mnie i następnie darowiznę 50% mojej ŻONIE? Ostatecznie powinniśmy w ten sposób taniej wyjść, nawet jeśli musiałby być zmieniony gruntownie księga wieczysta dwukrotnie.

Niestety nadal nie mogę dojść do rozwiązania. Czy powyższa możliwość działa? Jeśli nie, czy istnieje inna opcja, aby płacić możliwie jak najmniej podatków i opłat, ale abyśmy oboje (Dziewczyna/Ja/(wstępnie założona żona)) byli wpisani do księgi wieczystej?

Napisany przez Cashflowclub MD

Czy moje rozważania dotyczące podziału zakupu mają sens?

Ganz ehrlich, Michael? tego nikt tutaj nie jest w stanie ocenić, ponieważ nikt nie zna Twojej sytuacji podatkowej! Sukces całego przedsięwzięcia nie polega na oszczędzaniu pół procenta odsetek przy finansowaniu, lecz raczej na odpowiedniej strategii podatkowej!

Ponieważ mądrze zajmujesz się tym od dawna (większość ludzi szuka pomocy dopiero wtedy, gdy wszystkie umowy są podpisane ), na pewno znajdziesz idealną strategię! Chętnie skieruję Cię do jednego z naszych doradców podatkowych, którzy doskonale znają branżę nieruchomości oraz kwestie podatkowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata