Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zablokowany TAN i nagle uszkodzona karta?

Napisany przez maclove
Mam ogromny problem! Moi rodzice wyjechali na 2 tygodnie na wakacje, a mój ojciec zostawił mi swoją kartę debetową z wszystkimi PIN-ami oraz dostępami, żebym mogła kontynuować prowadzenie jego księgowości. Przed wyjazdem, podczas jednej z przelewów, trzy razy wprowadził złego TAN-a, w wyniku czego TAN został zablokowany. Wczoraj ojciec zadzwonił do oddziału banku prosząc o odblokowanie. Po 30 minutach nadal nie działało, więc poszłam do oddziału, gdzie pani za biurkiem powiedziała, że może trzeba zresetować licznik ATC, ale nie mogę tego zrobić bez TAN-a! Powiedziała, że przekaże sprawę dalej, bo formalnie nie mam upoważnienia... W każdym razie, postanowiłam pójść do bankomatu, żeby chociaż zapłacić w gotówce jedno z zaległych zobowiązań, ale karta została mi zabezpieczona! Pani była uprzejma i wyjęła ją dla mnie, sprawdzając, że karta jest uszkodzona! Czy to może być taki głupi zbieg okoliczności??? Próbowałam zrobić przelew przy terminalu samoobsługowym, poszło gładko, mogłam też wydrukować wyciąg. Nawet w sklepie udało mi się opłacić rachunek kartą z PIN-em... Więc teraz mam pełne konto, zablokowany TAN i zepsutą kartę... Czy ktoś może mi pomóc?? Czy ta pani zrobiła coś źle podczas odblokowywania? Przecież powinna zresetować licznik ATC, prawda? Nie mogę zwlekać z tym na 2 tygodnie, a boję się ponownie użyć terminalu samoobsługowego, żeby nie stracić karty i zostać z niczym!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zawsze zachowuj spokój i nie zrzucaj wszystkiego na innych.
Możliwe, że karta po prostu jest zużyta w wyniku starzenia.
Po prostu idź z kartą do banku i zapytaj o inną opinię.
Weź też kod TAN, jeśli będą go wymagać.

Napisany przez 2Escorpio
Widzę tu zupełnie inny problem.

Bank wie, że ojciec podał swoje dane dostępowe / PIN.

Jeśli pracownik banku to odnotował i doszłoby do nadużycia karty lub konta... bank nie zrekompensuje szkody, a twój ojciec zostanie z nią sam.

Jest to naruszenie obowiązku staranności.

Mój porada... Dokonaj przelewów później i zablokuj kartę / zamów nową. I w przyszłości nie mów / nie pokazuj bankowi takich rzeczy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co powiesz na wydanie karty debetowej dla Ciebie, a następnie skojarzenie jej z kontem rodziców po ich powrocie z wakacji?

Napisany przez 2Escorpio

Jakie jest Twoje zdanie na temat wydania karty EC na Twoje imię oraz powiązania tego z kontem rodziców, którzy wrócą z urlopu?

W przypadku konta osobistego jest to czyste rozwiązanie. Jednak tutaj wygląda na to, jakby to było konto firmy... Niestety, w takim przypadku nie jest to takie proste, ponieważ trzeba byłoby zatrudnić syna.

Może używać karty EC + PIN-u taty... tak robią miliony innych osób, na przykład w małżeństwie. Jednak nie wolno tego komunikować bankowi ani nawet mu tego pokazywać.

Napisany przez MarcelJ
Oczywiście, najlepiej jest udać się od razu do banku. Prawdopodobnie karta jest tylko uszkodzona.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata