- wt lip 15, 2014 8:34 pm
Cześć kochani!
Niestety moja piękna książeczka oszczędnościowa zostaje wycofana z oferty mojego banku... Szkoda, bo na niej jeszcze były solidne oprocentowanie. Ostatecznie, byłam na rozmowie doradczej w moim banku, jak teraz najlepiej ulokować te pieniądze.
Szanowna Pani zaproponowała mi wtedy oszczędności na mieszkanie, które miałyby trwać przez 7 lat, a ja miałabym wpłacać 1024 € raz w roku. Czy to się w ogóle opłaca? Czy nie powinno się tam wpłacać co miesiąc? Jakie są zalety takiej corocznej wpłaty?
Krótkie dane:
Kwota oszczędności mieszkaniowych: 17.000 €
Opłata za założenie: 272 €
Opłata za konto: brak
Wkład oszczędnościowy: 1024 € rocznie
Wkład spłaty: 102 €
Premia startowa: w pierwszym roku kalendarzowym 10% od wpłaconych regularnych składek oszczędnościowych
Premia taryfowa: w latach 2-8, premia zależy od stopy rynkowej i może wynosić od 4% do 10% od wpłaconych regularnych składek oszczędnościowych
Wypłata środków z odstępstwem od pożyczki
Suma rat oszczędnościowych: 8192 €
0,5% podstawowa stopa oprocentowania: 135,12 €
Premia startowa: 102 €
Premia taryfowa: 285,60 €
Czas trwania fazy oszczędzania: 7 lat
Możliwy zysk oszczędności: 971,60 €
Saldo: 9163,60 €
Aha, na dole stoi małym drukiem: Prawo do premii przepada wstecznie, jeśli po min. 7 latach od przyjęcia przydziału na odstąpienie od kredytu mieszkaniowego.
Co to właściwie oznacza? Ta podwójna negacja mnie trochę dezorientuje.
Co sądzicie o tej umowie? Czy to ma sens?
Niestety moja piękna książeczka oszczędnościowa zostaje wycofana z oferty mojego banku... Szkoda, bo na niej jeszcze były solidne oprocentowanie. Ostatecznie, byłam na rozmowie doradczej w moim banku, jak teraz najlepiej ulokować te pieniądze.
Szanowna Pani zaproponowała mi wtedy oszczędności na mieszkanie, które miałyby trwać przez 7 lat, a ja miałabym wpłacać 1024 € raz w roku. Czy to się w ogóle opłaca? Czy nie powinno się tam wpłacać co miesiąc? Jakie są zalety takiej corocznej wpłaty?
Krótkie dane:
Kwota oszczędności mieszkaniowych: 17.000 €
Opłata za założenie: 272 €
Opłata za konto: brak
Wkład oszczędnościowy: 1024 € rocznie
Wkład spłaty: 102 €
Premia startowa: w pierwszym roku kalendarzowym 10% od wpłaconych regularnych składek oszczędnościowych
Premia taryfowa: w latach 2-8, premia zależy od stopy rynkowej i może wynosić od 4% do 10% od wpłaconych regularnych składek oszczędnościowych
Wypłata środków z odstępstwem od pożyczki
Suma rat oszczędnościowych: 8192 €
0,5% podstawowa stopa oprocentowania: 135,12 €
Premia startowa: 102 €
Premia taryfowa: 285,60 €
Czas trwania fazy oszczędzania: 7 lat
Możliwy zysk oszczędności: 971,60 €
Saldo: 9163,60 €
Aha, na dole stoi małym drukiem: Prawo do premii przepada wstecznie, jeśli po min. 7 latach od przyjęcia przydziału na odstąpienie od kredytu mieszkaniowego.
Co to właściwie oznacza? Ta podwójna negacja mnie trochę dezorientuje.
Co sądzicie o tej umowie? Czy to ma sens?