Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu z zmienną stopą procentową

Napisany przez tschason
Cześć wszystkim,

obecnie rozważam kilka możliwości finansowania.

Wśród nich natrafiłem na zmienną stawkę oprocentowania.

Przy zmiennej stawce oprocentowania warunki są znacznie lepsze.

Krótko o mojej sytuacji:

Chcę sfinansować 540 000 €, przy czym chcę przeznaczać na to około 2300€ miesięcznie. Ważne jest dla mnie, aby płacić jak najmniej odsetek i jak najwięcej spłacać.

Czy ktoś już ma doświadczenie z zmiennymi stopami procentowymi?

Dziękuję za Wasze opinie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Tschason
Finansowanie nieruchomości zależy od różnych czynników.
Tutaj istotna jest relacja kapitału własnego do kosztów całkowitych.
Piszesz, że chcesz sfinansować 540 000 EUR. Ile kosztuje tu Dom i ile kapitału własnego wnosisz?
Generalnie banki preferują udzielanie kredytów hipotecznych na okres od 5 do 10 lat związany ze stopą procentową dla klientów końcowych.
Banki nie chcą widzieć, że stopa procentowa wzrośnie szybko, co też może się zdarzyć.
Finansowanie 100% zmienną stopą procentową na pewno nie będzie możliwe ze strony banków.
Jednak banki są skłonne oferować warunki zmiennie w pierwszej klasie - do 50/60% środków własnych. Oznacza to jednak konieczność zaangażowania kapitału własnego.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
zmienny oznacza, że stopa procentowa może krótkoterminowo zmieniać się. Z czasem prawdopodobnie bardziej wzrośnie niż spadnie. Przy pożądanej wysokości finansowania istnieje ryzyko, które trzeba sobie na to pozwolić. Oczywiście spłata zamiast płacenia odsetek oszczędza pieniądze, ale ryzyko może w razie konieczności pochłonąć te oszczędności.

W pewnych przypadkach możliwe są pożyczki, które są zmiennie oprocentowane do określonego maksimum. Dopiero w przypadku wzrostu stóp procentowych, limit odsetek wszedłby w życie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
kredyty ze stawką zmieniającą się są teraz również możliwe. Oznacza to zmienne oprocentowanie, ale ustaloną górną granicę odsetek

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata