Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: PKV wycofuje się, jakby umowa nigdy nie istniała

Napisany przez muchacho2014
Cześć,

Dzisiaj otrzymałem pismo od mojej prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, w którym informują mnie, że odstępują od umowy zgodnie z §19 ff VVG i kwestionują ją zgodnie z BGB.

Ponadto informują, że ochrona ubezpieczeniowa jest wycofana wstecz i należy ją traktować tak, jakby nigdy nie istniała. Składki jednak nadal są wymagalne.

Chodzi prawdopodobnie o to, że nie podałem informacji o chorobie.

Moje pytania:

1. Czy przez cały czas od początku ubezpieczenia zdrowotnego nie byłem ubezpieczony na wypadek choroby? A jeśli nie, dlaczego płacę składki?
2. Czy mogę się ubezpieczyć wstecz na przykład w innej prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej / NFZ?
3. Jak duże są szanse, że inna kasa chorych przejmie koszty leczenia szpitalnego? Czy w ogóle jest to możliwe?

Status: Prywatny przedsiębiorca, wkrótce Hartz4

Napisany przez uwehaensch
Hallo, bardzo problematycznie. Spróbuję podać informacje ogólne. Nikt tutaj nie może dokładnie ocenić konkretnej sytuacji, ponieważ do tego potrzebne byłoby wiele danych osobistych (m.in. szczegóły naruszenia obowiązku informacyjnego i wniosku / pośrednika). Następujący tekst zdecydowanie nie stanowi porady prawnej, wszystkie informacje są bez gwarancji.

Odstąpienie z mocy prawa zgodnie z § 19 ff VVG oznacza, że PKV uważa, że naruszyłeś swoje obowiązki informacyjne przedumowne co najmniej rażąco nieumyślnie. Wówczas wniosek o unieważnienie wydaje się również wynikać z zarzutu podstępu.
co do 1.:
W takim przypadku PKV faktycznie przysługuje składka (§ 39 ust. 1 VVG). Aktualnie, od (dawnego) terminu rozpoczęcia umowy z PKV nie jesteś ubezpieczony/a z tytułu choroby.
co do 2.:
Ogólnie rzecz biorąc, dla innej PKV można to zdecydowanie zapomnieć (z powodu wyżej wymienionego zdarzenia). Ewentualnie wchodzi w grę taryfa podstawowa, wraz z odpowiednimi regulacjami dotyczącymi zasiłków z Hartz IV.
co do 3.:
moim zdaniem, zero.

Pozdrawiam,

Napisany przez Lisa2013
Zgadzam się z opinią uwehaensch w pełni. Ja również widziałbym sytuację opisaną tutaj w ten sam sposób. Jeśli faktycznie nie podali Państwo informacji przy pytaniu o zdrowie, to ubezpieczyciel może natychmiast zrzec się odpowiedzialności. Szanse w takim przypadku również nie są zbyt duże, jeśli postanowią skontaktować się z rzecznikiem ds. ubezpieczonych.

Napisany przez MC Muffin
Jeśli PKK miałaby rację, koszty powinny zostać pokryte przez poprzednią kasę chorych, jeśli istniała. W Niemczech obowiązuje obowiązek ubezpieczenia. Jednakże zostaną również żądane składki zaległe. Niemniej jednak na pewno nie będzie to łatwe (badanie indywidualne).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata