Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kto mógłby nas zfinansować?

Napisany przez Amkom
Witaj, jesteśmy rodziną z 2 dziećmi w wieku 6 i 10 lat. Jestem pracownikiem służby publicznej z miesięcznym dochodem netto około 2050€. Około 13 pensji rocznie. Moja żona jest samozatrudniona od 2003 roku. Jednak do 2012 roku pracowała tylko na podstawie umowy o dzieło, zarabiając miesięcznie 450€. Od 2013 roku może pracować więcej (dzieci chodzą do szkoły). Jest wolnym zawodem w branży zdrowotnej. W 2013 roku zarobiła około 17000€ brutto. Do czerwca 2014 roku zarobiła już około 26000€ (przed opodatkowaniem zgodnie z rachunkiem zysków i strat). Mamy już wybrany działkę budowlaną i dostawcę domów. Całkowita suma inwestycji wynosiłaby około 400000€. Własny kapitał wraz z wkładem własnym wynosiłby około 50000€. Spróbowaliśmy z BHW, ale warunkiem koniecznym w BHW jest minimalne osiągnięcie wspólnego dochodu netto w wysokości 50000€ przez dwa lata. Niestety nie spełniliśmy tego warunku w 2013 roku. Który bank mógłby nam udzielić finansowania? To nasza wymarzona działka, jakie szanse mamy na uzyskanie finansowania? Dziękujemy za odpowiedź z góry.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Ankom
Przepraszam, żadna szansa. Należy również zaznaczyć, że nie przyjmujemy sprawozdań z nadwyżką przychodów nad kosztami, ale zeznania podatkowe od urzędu skarbowego.
Jesteście na dobrej drodze. Kontynuujcie w takim tempie, jeśli nie jest to absolutnie konieczne, a jeśli przedstawicie 2 lata zeznań podatkowych z dobrym dochodem, bank mógłby to rozważyć.

Napisany przez brainy
Wyobrażam sobie, że stopy procentowe ponownie wzrosną do 6-8%.

Wtedy miesięcznie należy płacić bankowi od 2,5 do 3 tys. euro.

Nawet jeśli kiedyś uda się sfinansować, ryzyko powinno być świadome.

Dokładnie, to marzenie o nieruchomości.

Co zrobisz, jeśli twoje dzieci chcą studiować?

Twoje dochody będą zbyt wysokie na otrzymanie stypendium.

Mój sposób: Najpierw zaoszczędź 100-150 tys. euro.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Comiesięczne obciążenie wynosiłoby 1500 EUR w przypadku kredytu w wysokości 350 000 EUR.

Napisany przez immerfernweh
Cześć Amkom,
Rozumiem doskonale, że gdy ktoś wydaje się znaleźć swoje marzenie, to chciałby je zrealizować, niezależnie od okoliczności. Jednak... W przypadku wszystkich marzeń (o idealnej partnerce, partnerze, samochodzie czy domu), trudność polega rzadko na ich zdobyciu, a raczej na utrzymaniu lub dbaniu o nie. Zgadzam się z powyższymi opiniami: nawet jeśli ktoś zdecydowałby się na sfinansowanie waszego marzenia, przy stopie oprocentowania na poziomie 1%, moglibyście spłacić je w 100 latach! Aktualnie stopy procentowe są na historycznie niskim poziomie, co oznacza, że mogą one iść tylko w górę! Nie warto ryzykować, nawet wymarzony Dom nie uczyni was szczęśliwymi, jeśli z powodu problemów finansowych nie będziecie mogli w nim spać. Co do oszczędzania pieniędzy, istnieją platformy udzielające pożyczek online, choć nie mam z nimi doświadczenia. Tam można otrzymać zauważalnie większe odsetki na swoje oszczędności, niż oferują obecnie banki.

@immerfernweh
możliwe, że istnieją platformy kredytowe online, jak piszesz, które oferują wyższe oprocentowanie niż lokalne banki. Jednak zawsze należy dokładnie sprawdzić, gdzie ma siedzibę bank oraz czy jest członkiem niemieckiego funduszu gwarantowania depozytów.
I nigdy nie inwestuj więcej niż 20 000 EUR w jednym banku z powyższego powodu, w przypadku bankructwa.

Cześć Specjaliście od bankowości,
nie miałem na myśli BANKU ani banku prywatnego, miałem na myśli coś w rodzaju Smava. To prawdopodobnie osoby prywatne dysponujące mniejszymi kwotami (100,00 euro itp.). Chodziło mi o to, że kiedyś czytałem artykuł w Schwäbisches Tagblatt na ten temat. Poza tym masz absolutną rację: każdy bank ma w zasadzie takie same możliwości zarabiania pieniędzy i lokowania oszczędności. Byłbym bardzo ostrożny w stosunku do oprocentowania znacznie wyższego niż ogólnie przyjęte u banków!

Cześć, jako inwestor możesz tam lokować nawet małe kwoty.

Dokładnie to miałem na myśli! Jeśli nie można zainwestować dużych lub większych sum pieniędzy na przykład w depozyt, taka prywatna giełda może zarobić kilka euro na dostępnych środkach.

Jeśli masz nadmiar pieniędzy, możesz naprawdę rozważyć ich inwestowanie jako inwestor w Smava albo Auxmoney. Jednak czy zwrot kwoty zawsze odbywa się bez problemów, nie mam w tej kwestii doświadczenia.

Napisany przez Cashflowclub MD
Tak, dla kwoty 400 tys. inni już finansują całe budynki mieszkalne o powierzchni kilku set metrów kwadratowych. Inwestowanie całych swoich pieniędzy w dożywotni dług nie wydaje mi się konieczne, ale jeśli trzeba, to trzeba.

Po odrzuceniu pożyczki przez BHW, szanse w innych bankach już znacznie się zmniejszyły! Istnieją jednak inne instytucje, z którymi takie projekty można doskonale zrealizować, np. spółdzielnie.

Jeśli byłoby to opcją (w końcu nie powinno mieć znaczenia, skąd pochodzą pieniądze ani komu się płaci raty), chętnie pomożemy.

Napisany przez Amkom
Tak, tylko krótkie uzupełnienie:
Zobowiązanie finansowania DSL Bank.
Zamierzamy budować i wreszcie nie wydawać co miesiąc naszych pieniędzy żadnemu wynajmującemu.
Rekomendacja dla wszystkich:
Proszę, nie zniechęcajcie ludzi do słuchania takich stwierdzeń jak brak szans lub lepiej jeszcze trochę oszczędzać.... W przyszłości zaoszczędzimy na czynszu. A w naszej okolicy nie możemy budować poniżej 400 000€, jeśli nie możemy znaleźć działki za mniej niż 130 000€. -> Południowe Niemcy
Jeśli nie zadziała w pierwszym banku -> bądź uparty i próbuj dalej.
Pozdrowienia

@Ankom
Zarabiasz 2050 EUR, a Twoja żona prowadzi własną działalność gospodarczą od 2013 roku i DSL Bank oferuje wam 400 000 EUR?
Na pierwszy rzut oka trudno mi w to uwierzyć. Wydatek na poziomie 400 000 EUR jest już ogromny, a biorąc pod uwagę koszty utrzymania oraz ratę kredytu, to niestety trudno jest to sobie wyobrazić?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Nie sądzę, że tutaj jest demotywacja, raczej są udzielane wskazówki, jak można zdobyć finansowanie na długą metę.

Można to zrobić na skrawku, co w zasadzie jest waszym przypadkiem. Z tylko niewielkim kapitałem własnym w porównaniu do dość wysokiej sumy kredytu, gdyby coś nieoczekiwanego się wydarzyło, znalazlibyście się od razu w trudnej sytuacji.

To może się udać, ale ryzyko jest znacznie większe......

Mam nadzieję, że wasza całkowita cena uwzględnia WSZYSTKO, ponieważ firmy budowlane często pomijają dodatkowe koszty, które ich nie dotyczą. (prąd/woda na budowie, koszty podłączenia od granicy działki do domu dla prądu/telefonu/internetu/wody/kanalizacji, badanie gruntu itp.).

Powodzenia! Na pewno każdy tutaj życzy wam udanego budowania własnego domu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata