Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości samodzielnie? Czy lokum własnościowe jako zabezpieczenie?

Napisany przez bepo1982
Cześć,

mam nadchodzące spotkanie w banku domowym pojutrze i chciałbym wcześniej poznać opinie.

Moje zarobki: 2700 netto, urzędnik na całe życie
Oszczędności: 40 000 euro
Mieszkanie własnościowe (wartość około 110 000, dobra lokalizacja, spłacone oprócz 10 000, aktualnie solidnie wynajęte za 500 na zimno, sprzedaż z powodu okresu spekulacyjnego niemożliwa)
Wartość portfela: 20 000, najlepiej nie powinien być uwzględniony w nowym projekcie
Brak umów Leasingowych ani innych umów kredytowych, brak negatywnej informacji w rejestrze dłużników.
Mam jeszcze 2 Ducati w garażu, które jednak nie chciałbym sprzedać

Zalotowałem się kiedyś z moją dziewczyną do jej mieszkania, obecnie płacę 500 czynszu, teraz niestety nadchodzi wymówienie po rozstaniu :-(. Mogę szybko przenieść się do mieszkania krewnych, więc bez problemu.

Dostałem ofertę na Dom wolnostojący (r. budowy 2009, w świetnym stanie, ale ze względu na przyrost w rodzinie już za mały, 130m2) w mojej ocenie w atrakcyjnej cenie 300 000. Dom jest świetnie położony, wcześniej kosztował więcej (znam sprzedawcę), wszelkie kontakty społeczne są w pobliżu i nie mam już ochoty na małe mieszkanie.

Cena kupna wynosząca 300 000 plus 18 000 kosztów dodatkowych. Muszą więc zostać sfinansowane około 280 000 euro, co przy spłacie 2% oznacza ratę w wysokości 1000. Do kosztów eksploatacyjnych i innych należy doliczyć dodatkowo 300 euro miesięcznie.

Oczywiście sprawdzę Dom pod kątem ewentualnych usterek itp., ale ogólnie pytanie, czy warto wziąć tak dużo na siebie? Czy warto działać przy moich zarobkach? Co powie doradca bankowy? Za mało kapitału własnego? Jak zostanie oceniona nieruchomość, czy zostanie wliczona do mojego kapitału własnego?

Nowoczesne mieszkanie w takiej lokalizacji kosztuje tu łatwo 900 na zimno plus 200 na ciepło... i po prostu nie widzę sensu płacenia prawie takiej samej ceny za mniejsze mieszkanie... widzicie, jestem zachwycony tym uroczym domkiem :-).

Po odliczeniu kosztów mieszkaniowych pozostanie mi około 1300 miesięcznie na życie, nie mam kosztów samochodu (samochód służbowy)... czy 1300 wystarczy? Dotychczas zawsze dużo oszczędzałem lub wydawałem na hobby dzięki niskim kosztom mieszkania... teraz mógłbym mniej oszczędzać, ale za to spełnić swoje marzenie o wymarzonym domu...

Proszę o szczerą opinię...

Dziękuję i pozdrowienia
Constantin

Re: Finansowanie nieruchomości samodzielnie? Czy lokum własnościowe jako zabezpieczenie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Constantin
zanim zastanowisz się, czy pieniądze po odliczeniu raty za nowy Dom będą wystarczające, zastanów się przez chwilę, w jakiej aktualnie sytuacji się znajdujesz.
Zauważam:
- Mieszkanie o wartości 110 000 EUR i zaledwie 10 000 EUR pozostałego zadłużenia
- 40 000 EUR oszczędności
- 2 samochody
- 20 000 EUR na koncie inwestycyjnym
To są doskonałe warunki do zakupu nieruchomości o wartości powyżej 300 000 EUR, jeśli kwota ta mieści się w Twoim budżecie domowym.
Należy koniecznie sprawdzić, czy istniejące mieszkanie może zostać uwzględnione jako dodatkowe zabezpieczenie w procesie uzyskiwania kredytu budowlanego. Mimo pozostałego zadłużenia w wysokości 10 000 EUR, warto jest uwzględnić mieszkanie jako dodatkowe zabezpieczenie w celu obniżenia oprocentowania bankowego.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ja nie widziałbym tu żadnych problemów.
Jeśli Mieszkanie do Wynajęcia jest naprawdę solidne, albo w dobrej lokalizacji i można je szybko sprzedać (po okresie spekulacyjnym), to z pewnością stanowi dodatkowe zabezpieczenie.

Urzędnik na stałe = brak możliwości przeniesienia ?

W takim przypadku skorzystałbym z tej oferty, gdyż mieszkanie wybudowane w 2009 roku powinno być praktycznie na najnowszym poziomie technologicznym.

Napisany przez bepo1982
Dzień dobry,

dziękuję za dotychczasowe informacje zwrotne. Wszystko wydaje się w porządku, jednak zastanawia mnie fakt, że taki projekt zazwyczaj realizuje się we dwójkę lub przy dwóch dochodach...w moim kręgu przyjaciół nie znam nikogo, kto zadłużyłby się na 300.000 lub 280.000. Ale kto wie, co przyniesie przyszłość... dla mnie ważne jest, aby nie popaść w kłopoty finansowe i nie płacić tylko za nieruchomość.

Bo cena zakupu plus koszty dodatkowe = 318.000 minus wkład własny = około 280.000 kwota kredytu, to dla mnie niecodzienna suma. Alternatywnie mam ofertę na nowe mieszkanie o powierzchni 100m² za 240.000 plus koszty dodatkowe, ale jakoś bardzo kusi mnie własny domek.

Konieczne jest sprawdzenie, czy istniejące mieszkanie może zostać dodatkowym zabezpieczeniem w finansowaniu budowy.

Dokładnie o to mi chodzi, myślę, że rozmowa z doradcą bankowym na ten temat będzie pomocna. Zwłaszcza wartość mieszkania jest tu istotna.

Jeśli mieszkanie jest rzeczywiście solidne pod wynajem, albo w razie pustostanu i dobrej lokalizacji mogłoby szybko przynieść zysk (po okresie spekulacyjnym), to z pewnością jest dodatkowym zabezpieczeniem.

Solidne, ponieważ od trzech lat czynsz wpływa punktualnie, znajduje się w poszukiwanej lokalizacji w mieście studenckim, mieszkanie jest dość nowoczesne (rocznik 2002) i zainwestowałem sporo w luksusową łazienkę, a wynajmujący to student z zamożnej rodziny (rodzice za niego ręczą itp.). Kiedyś zamieściłem ogłoszenie o wynajmie mieszkania na stronie Immoscout24 i musiałem je dezaktywować po 2 dniach, bo w tym czasie zgłosiło się już 30 zainteresowanych...wynajem nie powinien więc stanowić problemu, a sprzedaż już tym bardziej (oferty zakupu zostały mi przedstawione już podczas zgromadzenia właścicieli).

Urzędnik na całe życie = brak perspektyw na przeniesienie?

Nie, urząd na całe życie oznacza jedynie niemożliwość zwolnienia (oprócz przypadków poważnych naruszeń obowiązków służbowych) w porównaniu do urzędnika na okres próbny/z urzędu czasowego. Przeniesienie jest teoretycznie możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne, a jeśli już, to w promieniu 50 km. Jednak wtedy pracodawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów podróży itp. przez co najmniej 2 lata...a ja wolałbym jeździć niż przenosić się tam :-).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jaka jest Pani domowa bankowość? Czasami warto zasięgnąć jeszcze 1-2 innych ofert, aby móc porównać.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
że taki zamiar zazwyczaj jest podejmowany przez dwie osoby lub z dwoma dochodami...w moim kręgu przyjaciół nie znam nikogo, kto zaciągnąłby na siebie 300 000 lub 280 000

Zazwyczaj brakuje jednak jednego dochodu ze względu na dzieci itp.

W sprawie finansowania jestem raczej krytyczny, wielu pyta tutaj, gdzie sytuacja jest bardzo napięta i trzeba już wyrazić obawy, ale nie widzę tutaj żadnego problemu.

Napisany przez bepo1982
To prawda... No cóż, jestem ciekawy, co bank sądzi o tym planie.

Dzięki za komentarze.

@bankkaufmann: Regionalny bank z doskonałymi warunkami :-), oczywiście będę jeszcze porównywać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata