Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Rozwój składki emerytalnej PK

Napisany przez Zebi
Cześć wszystkim,
obecnie interesuję się tematem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.
W magazynie Finanztest przeczytałem, że pakiet Komfort 2 oferowany przez HUK-Coburg dla pracowników jest zwycięzcą testów.
Następnie wpisałem miesięczną kwotę do kalkulatora brutto-netto i z zadowoleniem stwierdziłem, że nawet wychodziłoby mi to taniej.
O ile się nie mylę, istnieje nawet możliwość zwrotu części składek na koniec roku, jeśli nie skorzystało się z usług.
Chciałbym się dowiedzieć, od czego dokładnie zależy ten zwrot i od jakich usług na przykład nie będzie już zwrotu.
Ponadto interesuje mnie, jak będą ewoluować składki w kolejnych latach. Czy ktoś może tutaj zagrać w kryształową kulę?
Jak wygląda to na przykład, gdy ma się dzieci? Moja narzeczona jest urzędniczką i jest również ubezpieczona prywatnie. Dzieci byłyby wtedy objęte ubezpieczeniem w 70%.
Na koniec jeszcze jedno pytanie: jak zachowują się składki w wieku emerytalnym? Kto płaci składkę pracodawcy? Czy przez to prywatne ubezpieczenie zdrowotne w późniejszym wieku nie jest znacznie droższe od ubezpieczenia publicznego?
W artykule Fundacji Finanztest przeczytałem też, że powinno się odkładać pieniądze na emeryturę na prywatne ubezpieczenie. Dlaczego tak jest dokładnie?
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Zebi

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
na początek pozwól mi podać Ci najważniejszą wskazówkę. Skontaktuj się z ubezpieczeniowym maklerem, który zna się na ubezpieczeniach zdrowotnych GKV/PKV! On może odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące obu systemów i wspólnie z Tobą ustalić, czy PKV jest dla Ciebie odpowiednie.
A - uwierz mi, aspekt oszczędzania pieniędzy powinien być dość niskim priorytetem. Ponieważ Twoja narzeczona jest prywatnie ubezpieczona (resztkowo), prawdopodobnie ma już pewną wiedzę na temat PKV.
Proszę, nie polegaj na Finanztest w tej sprawie! Mają czasami naprawdę dobrą robotę, ale nie mają pojęcia o ubezpieczeniach na wypadek niezdolności do pracy (BU) i PKV! I nie ponoszą odpowiedzialności za udzielane zalecenia. Zajrzyj na stronę internetową Finanztest i PKV, niektórzy specjaliści (w tym maklerzy) obszernie się wypowiedzieli na temat tego testu, pojawiają się tam niewiarygodne błędy zawodowe, które ja jednak tutaj nie będę i nie chcę przedstawiać.
I proszę, nie korzystaj także z możliwości, aby przepłacić Finanztest za zalecenie odpowiedniego pakietu usług.

Bardzo krótko na Twoje pytania:
tak, prawie każdy pakiet usług obejmuje zwrot składek, od czego to zależy, zależy od danego pakietu, tak samo jak to, co jest wliczane i co nie.
Przyszłe zmiany składek - nie mam pojęcia, nikt nie ma! Ale są pakiety usług i ubezpieczyciele, którzy byli w przeszłości bardziej udani niż inni pod względem stabilności składek. Czy to ma znaczenie dla przyszłości - Może.
Jeśli oboje jesteście prywatnie ubezpieczeni zdrowotnie (i jesteście małżeństwem!), dziecko też musi być prywatnie ubezpieczone, albo u Ciebie, albo, co może być bardziej sensowne, u Twojej narzeczonej.
W wieku emerytalnym jako prywatnie ubezpieczony płacisz składkę (bez dodatkowego dopłacenia ustawowego i bez KTG) i otrzymujesz dodatek od ubezpieczyciela emerytalnego, który jest ograniczony pod względem wysokości i zależny od wysokości Twojej emerytury ustawowej.
PKV w starszym wieku: składki PKV będą dalej rosnąć z powodu rosnących kosztów opieki zdrowotnej, podobnie jak składki w GKV. Aby zrekompensować te wzrosty m.in., rozważ już podczas okresu aktywności zawodowej, jak poradzić sobie z późniejszymi wyższymi składkami. istnieje wiele możliwości (m.in. tzw. komponenta ulgowa składki), ale wszystkie te możliwości kosztują pieniądze.
Pozdrowienia,

Napisany przez florianmeier
Nie potrafię również przewidywać przyszłości.

W ciągu ostatnich 20 lat moje prywatne ubezpieczenie zdrowotne wzrosło średnio o 8,1% rocznie.

Dla NFZ oszacowałem wzrost składki w tym czasie na średnio około 2,2% rocznie.

Ponieważ moja składka wstępna była bardzo korzystna, jestem bardzo zadowolony z mojego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i nie chciałbym podjąć innej decyzji.

Wówczas taryfa została również wybrana we współpracy z pośrednikiem z branży ubezpieczeń zdrowotnych.

Napisany przez Lisa2013
Dzień dobry..

Na pewno koszty prywatnej opieki zdrowotnej znacząco wzrosły... ale także koszty publicznej opieki zdrowotnej... dodatkowo ubezpieczyciele zdrowotni mogą żądać od swoich członków dodatkowej składki w dowolnej wysokości.... przy jednoczesnym utrzymywaniu niskiej jakości usług.... W moim przekonaniu lepiej zainwestować w dobrą opiekę medyczną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata