Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie prywatne WHEN PKV) czy ubezpieczenie społeczne WHEN GKV) przy samozatrudnieniu WHEN planowanie rodziny)

Napisany przez derfranke
Hej wszystkim,

Wkrótce zamierzam rozpocząć własną działalność i obecnie (oprócz tysiąca innych rzeczy...) zajmuję się oczywiście także tematyką PKV lub GKV.

Muszę przyznać, że system PKV brzmi bardzo kusząco i jest naprawdę zachęcający.
Obecnie mam ofertę na około 250 € miesięcznej składki.
Jednak ta składka będzie wzrastać z biegiem lat (zdaniem ubezpieczyciela wzrosty w ostatnich latach wynosiły około 2,5%) i w późniejszym wieku, pomimo niższego dochodu (emerytura), będzie wysoka.

W GKV mam możliwość ubezpieczenia się za około 356 € miesięcznie.
Podstawą jest tutaj minimalny dochód wyznaczonych kryteriów.
Zwiększający się dochód powoduje zmianę składki - jak widać.

Podczas czytania różnych specjalistycznych czasopism i publikacji testowych pojawił się dla mnie problem:
Planowanie rodziny, w tym moje lub nasze, nie jest jeszcze zakończone.
Chciałbym (na dzień dzisiejszy) poślubić moją dziewczynę i mieć dzieci.

W przypadku PKV za każde dziecko, które zgodnie z prawem powinno być ubezpieczone przez osoby o wyższych dochodach, naliczana jest dodatkowa składka - w GKV dzieci są jednak ubezpieczone w ramach ubezpieczenia rodzinowego?
Jeśli moja przyszła żona przestanie pracować po urodzeniu dzieci, czy również musi zostać objęta ubezpieczeniem (dopłatą/lub dodatkowym obciążeniem ryzykiem)?

Wydaje mi się, że pochopna zmiana na PKV zdecydowanie jest niewłaściwym krokiem. Zwłaszcza że nie możemy i nie chcemy podejmować naszych planów z powodu decyzji o PKV w pośpiechu.

Nie jestem zbyt dobrze zaznajomiony z tematem ubezpieczeń zdrowotnych.
Dlatego byłoby wspaniale, gdybym otrzymał pomoc eksperta

Dziękuję!

Re: ubezpieczenie prywatne WHEN PKV) czy ubezpieczenie społeczne WHEN GKV) przy samozatrudnieniu WHEN planowanie rodziny)

Napisany przez uwehaensch
Witaj,
proszę, nie patrz przede wszystkim (ani nawet w drugiej kolejności) na miesięczną składkę. ubezpieczenie prywatne powinno być przez osobę długo terminowo zarówno mogącej jak i chcącej sobie na niego pozwolić. Niska składka, czy to wynikająca z niskiej jakości taryfy czy z wysokiego udziału własnego, sama w sobie nie jest pozytywnym kryterium.
Możliwe wady zauważyłeś już w pewnym stopniu, szczególnie jeśli chodzi o ubezpieczenie rodzinne.
W Twojej sytuacji (rozpoczynający działalność gospodarczą, rodzina, etc.) według mnie zmiana na ubezpieczenie prywatne ma niewiele sensu.
Jeśli nie chcesz wykluczyć późniejszej zmiany na ubezpieczenie prywatne, może być sensowne zawarcie taryfy zachowującej prawa do przyszłej zmiany za kilka euro.
Jako osoba samozatrudniona, przy rosnących dochodach, będziesz musiał także brać pod uwagę rosnące składki zgodnie z dochodami (do granicy wymiaru). Jednak czy w porównaniu naprawdę ubezpieczenie prywatne będzie tak wiele tańsze, to się okaże. Nie zapominaj, że w ubezpieczeniu prywatnym nie masz automatycznie zawartych świadczeń na turnusy rehabilitacyjne i wiele innych usług, które są dostępne w ubezpieczeniu publicznym.
Jeśli teraz dobrowolnie zdecydujesz się na ubezpieczenie ustawowe, to pamiętaj, że w przeciwieństwie do pracowników, chorobowe nie jest wliczone automatycznie. Musisz je dodatkowo zawnioskować w ubezpieczeniu publicznym (za dodatkową opłatą w wysokości 0,6%) albo wykupić odpowiedni prywatny dodatkowy pakiet (dzienne pieniądze za chorobowe). Ustawowe chorobowe jest dostępne dla samozatrudnionych dopiero od 6. tygodnia, w prywatnych umowach, realistycznie mówiąc jako nowy właściciel firmy, można je otrzymać od 4. tygodnia.
Pozdrawiam,

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata