Re: ubezpieczenie prywatne WHEN PKV) czy ubezpieczenie społeczne WHEN GKV) przy samozatrudnieniu WHEN planowanie rodziny)
Napisany przez derfranke -
- czw lip 31, 2014 9:11 am
Hej wszystkim,
Wkrótce zamierzam rozpocząć własną działalność i obecnie (oprócz tysiąca innych rzeczy...) zajmuję się oczywiście także tematyką PKV lub GKV.
Muszę przyznać, że system PKV brzmi bardzo kusząco i jest naprawdę zachęcający.
Obecnie mam ofertę na około 250 € miesięcznej składki.
Jednak ta składka będzie wzrastać z biegiem lat (zdaniem ubezpieczyciela wzrosty w ostatnich latach wynosiły około 2,5%) i w późniejszym wieku, pomimo niższego dochodu (emerytura), będzie wysoka.
W GKV mam możliwość ubezpieczenia się za około 356 € miesięcznie.
Podstawą jest tutaj minimalny dochód wyznaczonych kryteriów.
Zwiększający się dochód powoduje zmianę składki - jak widać.
Podczas czytania różnych specjalistycznych czasopism i publikacji testowych pojawił się dla mnie problem:
Planowanie rodziny, w tym moje lub nasze, nie jest jeszcze zakończone.
Chciałbym (na dzień dzisiejszy) poślubić moją dziewczynę i mieć dzieci.
W przypadku PKV za każde dziecko, które zgodnie z prawem powinno być ubezpieczone przez osoby o wyższych dochodach, naliczana jest dodatkowa składka - w GKV dzieci są jednak ubezpieczone w ramach ubezpieczenia rodzinowego?
Jeśli moja przyszła żona przestanie pracować po urodzeniu dzieci, czy również musi zostać objęta ubezpieczeniem (dopłatą/lub dodatkowym obciążeniem ryzykiem)?
Wydaje mi się, że pochopna zmiana na PKV zdecydowanie jest niewłaściwym krokiem. Zwłaszcza że nie możemy i nie chcemy podejmować naszych planów z powodu decyzji o PKV w pośpiechu.
Nie jestem zbyt dobrze zaznajomiony z tematem ubezpieczeń zdrowotnych.
Dlatego byłoby wspaniale, gdybym otrzymał pomoc eksperta
Dziękuję!
Wkrótce zamierzam rozpocząć własną działalność i obecnie (oprócz tysiąca innych rzeczy...) zajmuję się oczywiście także tematyką PKV lub GKV.
Muszę przyznać, że system PKV brzmi bardzo kusząco i jest naprawdę zachęcający.
Obecnie mam ofertę na około 250 € miesięcznej składki.
Jednak ta składka będzie wzrastać z biegiem lat (zdaniem ubezpieczyciela wzrosty w ostatnich latach wynosiły około 2,5%) i w późniejszym wieku, pomimo niższego dochodu (emerytura), będzie wysoka.
W GKV mam możliwość ubezpieczenia się za około 356 € miesięcznie.
Podstawą jest tutaj minimalny dochód wyznaczonych kryteriów.
Zwiększający się dochód powoduje zmianę składki - jak widać.
Podczas czytania różnych specjalistycznych czasopism i publikacji testowych pojawił się dla mnie problem:
Planowanie rodziny, w tym moje lub nasze, nie jest jeszcze zakończone.
Chciałbym (na dzień dzisiejszy) poślubić moją dziewczynę i mieć dzieci.
W przypadku PKV za każde dziecko, które zgodnie z prawem powinno być ubezpieczone przez osoby o wyższych dochodach, naliczana jest dodatkowa składka - w GKV dzieci są jednak ubezpieczone w ramach ubezpieczenia rodzinowego?
Jeśli moja przyszła żona przestanie pracować po urodzeniu dzieci, czy również musi zostać objęta ubezpieczeniem (dopłatą/lub dodatkowym obciążeniem ryzykiem)?
Wydaje mi się, że pochopna zmiana na PKV zdecydowanie jest niewłaściwym krokiem. Zwłaszcza że nie możemy i nie chcemy podejmować naszych planów z powodu decyzji o PKV w pośpiechu.
Nie jestem zbyt dobrze zaznajomiony z tematem ubezpieczeń zdrowotnych.
Dlatego byłoby wspaniale, gdybym otrzymał pomoc eksperta
Dziękuję!