Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy, kredyt hipoteczny jeszcze niegotowy do alokacji

Napisany przez Hanso
Cześć wieczorem,

Mam kilka pytań dotyczących finansowania nieruchomości i proszę o realistyczne i uczciwe opinie

na temat danych: Ja (25 lat) i moja partnerka życiowa (26 lat): Razem netto miesięcznie: co najmniej 3400 euro, czasami trochę więcej, w zależności od premii, oboje zatrudnieni w sektorze publicznym, umowa na czas nieokreślony, coroczny wzrost wynagrodzenia netto około 100 euro, oboje otrzymujemy także trzynaste wynagrodzenie.
Mamy łącznie 6 oszczędności mieszkaniowych w sumie 160 000 €, które niestety wszystkie wciąż trwają i nie są jeszcze gotowe do wypłaty, obecnie idzie na nie razem 250 euro, otrzymujemy również dodatki oszczędnościowe i ja również dodatek riester.
Aktualnie mamy jeszcze 2 kredyty: Na samochód pozostało: 6900 €, a na kuchnię: ok. 3800 €.
Planujemy Dom z elementów prefabrykowanych, z kosztami budowy i dodatkowymi maksymalnie 350 000 euro, 100 000 euro chciałbym zaciągnąć w KFW Bank.
Resztę: 250 000 euro finansować za pożyczkę: Wartość obciążenia: około 70% (reszta, jak wspomniano powyżej, przez KFW Bank).
Czy byłoby sensowne skorzystanie z natychmiastowego finansowania, a następnie skorzystanie z oszczędności mieszkaniowych na spłatę, gdy będą gotowe do wypłaty?
Maksymalna rata: 1400 €
Czy lepiej jest wziąć pożyczkę na 250 000 € na 25 lat z oprocentowaniem 2,8%, z możliwym spłacaniem w ratach w celu osiągnięcia zera w pozostałym saldzie po 22 latach i zamiast tego wykorzystać oszczędności mieszkaniowe do spłaty pożyczki KFW?
Jak spłacić pożyczkę KFW, niestety nie znalazłem do tego żadnych informacji.
Czy cała suma jest realistyczna?

Dziękuję z góry za uczciwe i konstruktywne odpowiedzi

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hanso
6 umowy oszczędnościowo-kredytowe? Jakiego masz agenta doradczego skupionego na prowizjach? Niewiarygodne.

W przeciwnym razie uwzględniają KfW w limitach obciążenia. Oczywiście otrzymasz korzystne pożyczki, niż gdybyś ich nie miał. Ale musisz spłacić
EUR 250.000 bankowi i EUR 100.000 z KfW.
Sprawdź Nr. 124 dotyczące własności mieszkaniowej i Nr. 153 dotyczące budownictwa energooszczędnego.

Jeśli chodzi o włączenie umów oszczędnościowo-kredytowych, należy wiedzieć, ile masz kapitału własnego.
A ile masz kapitału własnego poza umowami oszczędnościowo-kredytowymi`?

Napisany przez Hanso
Kapitał własny niestety brak, dlatego mam na myśli te 6 oszczędności budowlane, o których mówiłeś z kredytami banku KFW. Mój doradca bankowy powiedział mi, żebym założył więcej oszczędności budowlanych ze względu na niskie oprocentowanie, jedno konto jest na wsparcie Riester, drugie na świadczenia VL, a trzecie ze względu na niskie oprocentowanie. Moja partnerka ma podobną sytuację, jednak jest w innym banku.

Napisany przez brainy

mój doradca bankowy powiedział mi, żebym zaczął więcej oszczędzać na budowę, z powodu

bez względu na powód. Dobrze dla banku. Zrób to! Ktoś musi opłacić kryształowy pałac!

Często bardziej niż rzadko ma się rację z ogólnym przekonaniem, że oszczędzanie na budowę nie opłaca się.

Dlaczego teraz myślę o tym oszczędzaniu na kredyty?

Oszczędzający na kredyty: Idioci konsumpcyjni (część II)

Czy wciąż dostajecie państwową premię oszczędnościową?

Być może powinniście najpierw spłacić długi, a dopiero potem uporządkować swoje finanse!?!

Podpisuj tylko to, co rozumiesz. powinno stać się Waszym mottem!

P.S. Oszczędzający na kredyty pracuje od 5 lat. Wartość portfela i dywidendy w prawym górnym rogu.

Napisany przez Hanso
Niestety nie otrzymujemy dodatku AN, jesteśmy powyżej limitu dochodowego,

Zdłużenia spłaciliśmy w ciągu 2 lat

@Hanso
Masz kapitał własny na koszty dodatkowe związane z nowym budownictwem? Czy wszystko znajduje się w BSV?

Napisany przez Hanso
Koszty poboczne budowy zostały uwzględnione w całości kwoty, zgodnie z pożyczką KFW 124 można również uwzględnić koszty poboczne budowy.

Tak, ale czy do opłacenia podatku od nabycia nieruchomości potrzebny jest notariusz, czy też trzeba mieć wkład własny?

Napisany przez Couponschneider

Brak kapitału własnego, dlatego mam 6 oszczędności mieszkaniowych, o których mówiłeś, że pochodzą od Ciebie, kredyty banku KFW.
Mój doradca bankowy powiedział mi, żebym zawarł więcej umów oszczędności mieszkaniowych ze względu na niskie oprocentowanie, 1 dla wsparcia Riester, 2. dla korzyści VL, a trzeci dla niskich stóp procentowych, podobnie jest z moją partnerką, ale jest w innym banku.

Gdybyś nie wkładał pieniędzy w umowy oszczędności mieszkaniowych, miałbyś kapitał własny. Kapitał własny nie spada z nieba, a brak kapitału własnego nie jest nieuniknionym przeznaczeniem. Kapitał własny trzeba oszczędzać poprzez rezygnację z konsumpcji i mądre inwestycje. Umowy oszczędności mieszkaniowych nie należą do tego. Czy było to nierozważne? Na YouTubie był kiedyś fragment z programu Zwegata. Jeden z jego klientów, mimo wysokich długów, kupił kartę graficzną za kilkaset euro i usprawiedliwiał się, mówiąc, że było to nierozważne. Zwegat sprostował: To nie było nierozważne. To było głupie. - Umowa oszczędności mieszkaniowych jest nierozważna, ale równoczesne zawarcie sześciu z nich jest głupie.

Ale jesteś jeszcze młody i zarabiasz dobrze. Błędy z wczoraj, czyli zawarcie umów oszczędności mieszkaniowych, nie da się cofnąć. Można je jednak anulować. A co byś wtedy miał gotówką? Powiedzmy, że 20000 €. Z tym można wiele osiągnąć, a nawet kupić pierwsze akcje. Oszczędzone składki także wpłacaj na rynek akcji. Najlepiej każdy osobno, bo co się stanie, jeśli ty i twoja dziewczyna się rozstaniecie? To się zdarza, a jeśli każdy oszczędza i inwestuje indywidualnie, z osobistymi portfelami akcji, unikacie również wojny o oszczędności mieszkaniowe, które prawdopodobnie są zawarte na obu wasze nazwiska. Albo bierzmy taką sytuację, gdy nastąpi śmierć... Jak to wygląda dla osób nieżonatych? Wtedy pozostały partner kłóci się z rodziną zmarłego o te niepotrzebne umowy, zamiast godnie przeżywać żałobę.

Przejrzyj moje wyliczenia: W młodym wieku ważne jest oszczędzanie jak bagienny wojownik. Znajdź w Google, niestety jeszcze nie mogę udostępniać linków.

W Twoim wieku byłem biednym studentem, a później w pracy. Z Twoimi możliwościami mógłbym dziś mieć może 200000 € do 300000 € zamiast niewiele poniżej 100000 €

Jeśli chodzi o anulację umów oszczędności mieszkaniowych, zacznij od przykładu Wolfsfrau i jej bloga Finanzielle Freiheit, wpis: Moje spojrzenie na skutki uboczne.

Zrezygnowała ze starych bzdur. Pozostawiłem tam komentarz. Ma więcej doświadczenia niż Ty, a mimo to podejmuje właściwy krok. Dla Ciebie teraz łatwiej jest zrezygnować. Nawiasem mówiąc, rozumiem umowy oszczędności mieszkaniowych tak, że kiedyś zostanie przydzielony kredyt. Brzmi to jak piramida finansowa, w której ludzie swoimi składkami finansują przydziały innych. Co jeśli przydział przychodzi w niewłaściwym momencie? Gdy nie chce się budować? Nie pozwoliłbym, aby ta głupia kasa mi narzucała budowę ani nie pozwalam się zatrzymać. Prawdopodobnie przydział pojawi się wtedy, gdy ceny nieruchomości i koszty budowy są wysokie, a gdy jest korzystnie, kasa zamyka kieszenie.

Trafiłem na ten post, bo mogłem prześledzić linki prowadzące do mnie. Fajne, że moje wpisy spotykają się z odzewem. Musiałem po prostu dodać mój grosz.

Napisany przez Couponschneider

@Hanso
6 Bausparverträge? Was haben Sie für einen provisionsorientierten Bausparvertreter? Unglaublich.

Takiego przedstawiciela z tak wielką siłą przekonywania każda firma z wielką chęcią zatrudniłaby jako sprzedawcę.

Napisany przez NaTwoim13
Niemniej jednak należy zapytać konkretnie, ponieważ Hanso oczekuje odpowiedzi na swoje pytania lub rozwiązania sytuacji.

Jak wysokie jest obecne saldo we wszystkich umowach oszczędnościowych na cele mieszkaniowe?

Napisany przez obelix

Gdybyś nie wkładał pieniędzy w umowy oszczędnościowe, miałbyś kapitał własny.

w przypadku wniosków o finansowanie saldo oszczędnościowe w umowie oszczędnościowej jest uważane za kapitał własny. To, że nie jest to (zawsze) od razu dostępne, to inna sprawa.

Cytat od Couponschneider

Musiałem dodać swoje trzy grosze.

To wszystko.

@Hanso; proszę o więcej szczegółów, zobacz noelmaxim.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, jak już wspomniano, oszczędności związane z budowaniem mieszkań są traktowane jako kapitał własny. W celu zrealizowania życzenia finansowania po pierwsze należy określić, kiedy, jaki kontrakt i w jakiej sumie zostanie przydzielony, oraz jak kosztowna byłaby ewentualna pośrednia finansowanie do momentu przydziału. Na podstawie tych informacji można ustalić, jakie sumy są dostępne i jakie są koszty poszczególnych pozycji. To stanowiłoby bazę do ostatecznego obliczenia pozostałej sumy. W tym przypadku kilka mniejszych umów oszczędnościowych może nawet pozytywnie wpłynąć, ewentualnie konsolidacje mogą przynieść późniejszą korzyść gospodarczą w korzystnym pożyczce budowlanej, ale uwaga, warunki ustalone dla starych umów należy porównać z ewentualnymi nowymi faktami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata