Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Lepiej większy kapitał własny czy później mniejsze inwestycje?

Napisany przez nibri88
Cześć Wszystkim!
W sytuacji wyjściowej: planujemy budowę, ale niestety dopiero za rok-dwa, kiedy w naszej miejscowości będą dostępne nowe działki budowlane.
Mamy 30 i 25 lat, mamy dwoje dzieci i oboje pracujemy (ja na pół etatu za 450€).
Mamy, moim zdaniem, dość znaczny kapitał własny, około 60 000€.
Mieszkamy u moich rodziców na poddaszu za darmo (stąd całe oszczędności).
A teraz do pytania:
Zastanawiam się, czy nie zacząć już teraz kupować rzeczy, które będziemy potrzebować najpóźniej wraz z własnym domem (dotychczas korzystaliśmy z nich u moich rodziców) - na przykład suszarkę do ubrań, suszarkę na pranie, kosiarkę, przecinarkę krawędzi, drabinę, grabie, miotłę i wiele innych. To byłyby wszystkie małe inwestycje, które moglibyśmy sukcesywnie nabywać w ciągu miesiąca po miesiącu, aby nie wydać całej kwoty od razu!
Czy może korzystniejsze jest zwiększanie kapitału własnego do maksimum i potem kupowanie wszystkiego na kredyt?
Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi - czy lepiej teraz wydawać pieniądze czy oszczędzać na dużą kwotę kapitału własnego?

Już się cieszę na odpowiedzi i porady!

Napisany przez 2titan1981
Chciałbym najpierw zbudować Dom, a następnie stopniowo kupować wyposażenie, ponieważ przedmioty również się starzeją i jeśli teraz nie są używane, nie są naprawdę potrzebne. Być może nie będziesz nawet potrzebować tych rzeczy lub czegoś innego w nowym domu.

Lepiej zwiększyć kapitał własny i szybciej spłacić kredyt na Dom, wtedy oszczędzisz na odsetkach i zaoszczędzone środki można przeznaczyć na zakup wyposażenia...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć nibri88,

warto rozważyć zabezpieczenie stopy procentowej, która może was czekać za 2 lata, jeśli wasze obecne kapitały nie zostały zainwestowane w sposób o wysokim oprocentowaniu.

Kupowanie teraz przedmiotów, które za 2 lata będą przestarzałe (również pod względem technologicznym) lub których jakość będzie znacznie tańsza, uważam za bezsensowne.

Lepiej zainwestować kapitał na przykład w zabezpieczenie stopy procentowej lub w rozsądną inwestycję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@nibri88
gdzie wszystko to stawiasz?
Osobiście, ja bym pieniądze umieścił na koncie oszczędnościowym, dzięki czemu będziesz mógł mieć do nich dostęp w każdej chwili.
Czasami trzeba szybko podjąć decyzję przy zakupie działki budowlanej?

Napisany przez nibri88
Dziękuję bardzo!
Na początek: Mamy już miejsce na te rzeczy. Okej, zamrażarka, akumulator i urządzenia elektryczne są jasne, nie ma sensu. Ale narzędzia ogrodowe, takie jak łopata, grabie itp., nie powinny się zmieniać w ciągu najbliższych dwóch lat... Ale widzę, że tendencja raczej jest do dalszego oszczędzania :-)
@noelmaxim: Co dokładnie oznacza zabezpieczenie oprocentowania?
Już trochę czytałem o kredytach terminowych, czy to ma związek z tym? Ale to prawdopodobnie również nie wchodzi w grę, ponieważ nie wiemy dokładnie, kiedy będą rozwijane miejsca.
Dotychczas pieniądze są na koncie oszczędnościowym, do którego mamy dostęp w każdej chwili. Do tego dochodzi jeszcze 4 umowy oszczędności mieszkaniowej, z których jednak tylko jedna jest gotowa do przydzielenia... (Czy pozostałe mi w ogóle pomogą?)

Czekam na kolejne odpowiedzi!

Napisany przez 2titan1981
Czy pieniądze w umowach oszczędnościowych na cele mieszkaniowe są już wliczone w te 60 000?\r\n\r\nW przeciwnym razie warunki tych umów byłyby interesujące

Napisany przez nibri88
Nie, one jeszcze nie są wliczone. Ten, który odpoczywa, to mały o mocy 15 000, a jest jeszcze trzy większe, które będą działać przez kolejny czas... Aby uzyskać dokładne informacje, musiałbym również sprawdzić w dokumentach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata