Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy wypłacenie pieniędzy z umowy oszczędnościowej BHW spowoduje utratę odsetek premiowych?

Napisany przez Martin79HN
Od maja 2009 roku mam umowę o oszczędzaniu na Bausparvertrag z BHW Dispomaxx.

Oprocentowanie kapitału 1%.
Premiowane oprocentowanie (zależne od rentowności obrotów, minimalnie jednak 1,5%).
Maksymalny bonusowy okres oprocentowania wynosi 8 lat od daty zawarcia umowy.
(Nie przekroczy on także 1,5%!)

Jeśli nadal oszczędzam na umowie oprocentowanej 3% od kwoty oszczędności = Przydział początek/połowa 2017 roku z około 55% kapitału, czyli dokładnie po 8 latach. (świetnie dla bonusów) :-D

Załóżmy, że teraz w całości wypłacam kapitał i w późniejszym czasie wpłacam ponownie 10% rocznie od kwoty oszczędności. Czy nadal mogę liczyć na bonus? Co dzieje się z bonusem dla kapitału, który został wypłacony?

Jasne jest dla mnie, że będzie niemożliwe uzyskanie przydziału umowy również na początku/połowę 2017 roku.

Tło:
Za 3/4 roku planuję zakup własnego domu. (Wypłata kapitału w celu zwiększenia wkładu własnego)

Przekazanie umowy (jako zabezpieczenie dla banku) nie wchodzi w grę, ponieważ oznacza to zmianę warunków umowy, czyli brak bonusów w przypadku rezygnacji z pożyczki!

Umowa z bonusem 2,5% oprocentowania kapitału
Oprocentowanie kredytu 1,9% rocznie

Poprzez wypłatę kapitału umowa może być w pewnych okolicznościach wykorzystana na przykład do limitowania refinansowania w ciągu 6 lat (jeśli stopy procentowe wzrosną do tego momentu) i w przypadku niskich stóp procentowych, wycofania i zyskania bonusów.

Pytanie w skrócie:
Czy wypłata kapitału z Dispomaxx oznacza utratę prawa do bonusów?

Czekam na odpowiedzi.

Dzięki

Martin

Re: Czy wypłacenie pieniędzy z umowy oszczędnościowej BHW spowoduje utratę odsetek premiowych?

Napisany przez Alex76
Wypłata może nastąpić poprzez przyznanie lub wypowiedzenie.
1. w tej chwili niemożliwe
2. Nagroda/umowa byłaby stracona

Po prostu wypłacenie salda, aby później ponownie je wpłacić, moim zdaniem w ogóle nie wchodzi w grę.

Napisany przez Martin79HN
Dziękuję Alex76

Tutaj, na forum, przeczytałem/am, że niektóre osoby
Wypłaciły częściową kwotę z umowy o oszczędzanie budowlane.

Kto zna się na umowie DispoMaxx 1,9% z 2009 roku?

Nie chcę anulować umowy, ponieważ ogólna stopa zwrotu wynosi 2,5%!
Częściowa wypłata ma sens tylko przy większej kwocie!
I jeśli częściowa wypłata nadal zapewni mi premię zwrotu!

Chciałbym ponownie wziąć udział w przydziale po późniejszych wpłatach i
Zrezygnować z pożyczki z premią.

Ale czy to jest możliwe?

Mimo to jestem bardzo zadowolony/a z produktu ze względu na ogólną stopę zwrotu.
Saldo 1%, premia 1,5%.

Na pewno nie zrezygnuję z umowy w 100%!
Wolałbym wziąć inną, wyższą pożyczkę. (Mieszkanie własne)

Czekam na odpowiedzi.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez Alex76
Tak jak już wspomniałem, proste wypłacenie jak przy lokacie terminowej nie ma sensu.
Towarzystwa budowlane albo dokonują podziału umowy, albo ją anulują i otwierają nową umowę dla nadwyżki środków / pozostałej sumy budowlanej.

Wariant 1 wymaga zgody towarzystwa budowlanego. Również tutaj należy najpierw ustalić, czy to zrobią, a jeśli tak, czy będą zachowane bonusy.
Wariant 2 jest równoznaczny z wypowiedzeniem umowy i zawarciem nowej / aktualnej taryfy. Zatem bonus przepada.

Najczęściej stosowany jest wariant 1, a potem mówi się po prostu o częściowej wypłacie. Ponieważ współczesne towarzystwa budowlane nie chcą już wypłacać bonusów, jeśli nie muszą, przypuszczam, że zgoda na podział może być warunkowana rezygnacją z bonusu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Martin towarzystwa budowlane nie zawierają nowej umowy na nowych warunkach w przypadku podziału.
Zazwyczaj, gdy składana jest część sumy kredytu budowlanego, automatycznie tworzony jest nowy numer BSV. Na ten nowy numer otrzymasz potwierdzenie anulowania i wypłaty salda po anulowaniu.
Jednak w przypadku podziału sumy kredytu budowlanego na pewno bonus zostanie całkowicie anulowany.
Dlatego zdecydowanie zalecam uzyskanie pisemnej informacji, że po podziale bonus nie zostanie utracony.

Napisany przez obelix

Jednak przy podziale sumy oszczędnościowej na pewno cały bonus zostanie skreślony.

Jako ogólna deklaracja, to jest nieprawdziwe. Niemniej jednak potwierdzenie nie zaszkodzi.

Zależy to od kasy oszczędnościowej i taryfy. Podział jest możliwy bez strat w przypadku niektórych/kilku. Podział środków może odbywać się dowolnie na przykład w LBS-Vario-Alt (oprocentowanie salda włącznie z bonusem = 4%). Nie wiem, czy jest to możliwe w wymienionej tutaj taryfie BHW.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Znam to z innej kasy oszczędności budowlanych, gdzie przy podziale sumy oszczędności budowlanych cały bonus może zostać stracony. Teraz być może inne kasy oszczędności budowlanych postępują inaczej. Mogą to również sformułować inaczej w liście. Dodatkowe potwierdzenie mailowe na pewno byłoby wystarczające.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata