Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Brak pokrycia kosztów implantów przez prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez Xidefi
Cześć wszystkim,

chciałbym sobie wszczepić dwa implanty dolne, aby stomatolog mógł mi zrobić mostek stały. Obecnie noszę ruchomą protezę, która sprawia mi wiele kłopotów. Jeśli noszę ją dłużej niż pół godziny, odczuwam ból w zębach trzymających protezę. Zazwyczaj nie noszę jej dlatego, co oczywiście nie jest dobre dla całej szczęki i już spowodowało artrozę w prawym stawie skroniowo-żuchwowym. Niestety nie mogę długo trzymać protezy w ustach. Niedawno miałem bóle zębów, które powstały dlatego, że nie nosiłem protezy - tak powiedział mój stomatolog. Rozwiązaniem byłoby stałe mostkowanie. Mój stomatolog uważa, że ten zabieg dentystyczny jest konieczny ze względów medycznych. Przedstawiłem plan leczenia i kosztów w D** (nie wiem, czy mogę wymienić nazwę ubezpieczyciela) i teraz odmawiają pokrycia kosztów implantów, argumentując, że ubezpieczenie publiczne również nic by nie pokryło. (Chociaż fundusz ubezpieczenia zdrowotnego już nie pokrywa żadnych implantów!) Odmowa nastąpiła telefonicznie, co już uważam za bardzo dziwne. Pracownica próbowała mnie zagaić pytaniami, np. dlaczego tak bardzo potrzebuję implantów, przecież mam ruchomą protezę, być może stomatolog nie wykonał jej dobrze, itp. W odpowiedzi powiedziałem pracownicy, że nie mam zamiaru już rozmawiać z nią przez telefon, tylko niech wyśle mi odmowę pocztą, abym mógł właściwie zareagować. Jestem ubezpieczony w D** od 15 lat, moja cała rodzina i przyjaciele również, ponieważ mój syn pracował dla tego ubezpieczyciela do dwóch lat temu. Przez te 15 lat wpłaciłem do ubezpieczenia co najmniej 14 000 euro i prawie nic z tego nie skorzystałem - oprócz dofinansowania do okularów i raz do protezy ruchomej. Jestem zły i rozczarowany. Co teraz mogę zrobić najlepiej, nie angażując od razu prawnika? I jak znaleźć neutralnego biegłego lub lekarza zaufania?

Pozdrowienia

PS: Mój kontrakt obejmuje zwrot kosztów za implanty do 85% kosztów.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
rzeczywiście, telefonowe komentarze dotyczące planu leczenia i kosztów są bardzo dziwne. Czy już otrzymałeś pisemny komentarz?
Ewentualnie dentysta powinien napisać szczegółowy komentarz, dlaczego te implanty są teraz medycznie konieczne.
Co mnie dziwi, to wzmianka rzeczniczki D.. o braku świadczenia ze strony NFZ. Świadczenia podstawowe NFZ faktycznie zazwyczaj nie obejmują implantów, zgadza się. Jaki masz plan? Warunki byłyby interesujące, chociaż nie wyobrażam sobie, jaki związek mają zasadnicze świadczenia NFZ z refundacją D..
Dlatego nalegać na pisemny komentarz, a gdy już go otrzymasz, porozmawiać z dentystą i ewentualnie poprosić go o napisanie szczegółowego komentarza. D.. może argumentować jedynie, że implanty nie są medycznie konieczne, wówczas faktycznie może trzeba będzie zająć się sprawą poprzez adwokata.

Pozdrowienia,

P.S.: coś takiego jest niestety typowe dla D.. (jeśli za oba punkty stojący za dwiema literami jednej z największych firm ubezpieczeniowych w Niemczech z Kolonii)

Napisany przez Xidefi
Dziękuję za odpowiedź.

Nie, jeszcze nie otrzymałem pisemnej decyzji (jeśli chodzi o odmowę zwrotu kosztów za moje implanty).

Mam umowę KombiMed D85.

PS: Tak, te dwa punkty oznaczają jedno z największych towarzystw ubezpieczeniowych w Niemczech.

Pozdrowienia

Cześć, OK - w tej taryfie fakt, że ubezpieczenie publiczne nie pokrywa kosztów implantów, nie odgrywa roli, a także nie znam żadnego fundamentalnego punktu w warunkach, który uniemożliwiałby zwrot kosztów. Dotychczas przedłożyłeś tylko plan leczenia (Leczenie i Plan Kosztów). W zależności od pilności leczenia (i tak czy siak musi ono być przeprowadzone, bez względu na to, czy D... zwróci koszty czy nie), radziłbym opowiedzieć swojemu dentystowi o problemie i poprosić go o wydanie pisemnej opinii na ten temat. Następnie ponownie napisz do D... i poproś o pisemne oświadczenie (ustal termin). Proszę sprawdź jeszcze raz warunki swojej taryfy, co dokładnie dotyczy planu leczenia i kosztów. Wiele taryf wymaga przedstawienia planu leczenia i kosztów powyżej pewnej kwoty, w przeciwnym razie zwrot kosztów będzie automatycznie obniżony. Niektóre taryfy tego nie wymagają. W najgorszym przypadku leczenie zostanie przeprowadzone, a potem rozpocznie się kolejna procedura. Ponieważ teraz musiałbyś przedstawić D... rachunek z prywatnej praktyki medycznej, prosząc o zwrot kosztów, i gra zacznie się od nowa. Jeśli istnieje konieczność medyczna (a oznacza to według najnowszego orzecznictwa nie tylko minimalne działania), moim zdaniem D... musi zapłacić. Ale upewnij się, że potem nie usłyszysz, że powinieneś był wcześniej..., dlatego lepiej, jeśli to możliwe, wyjaśnij wcześniej. Pozdrawiam;

Napisany przez Xidefi
Witaj uwehaensch,

wczoraj byłem z moim planem leczenia i kosztów u agenta ubezpieczeniowego na miejscu, który jednak nie był odpowiedzialny za moje sprawy. Mimo to próbował mi pomóc i faksem przesłał mój plan leczenia i kosztów, który otrzymałem od publicznego ubezpieczenia zdrowotnego, do DKV. Ich odpowiedź brzmiała, że nie pokryją kosztów, ponieważ moje ubezpieczenie publiczne nie uczestniczy w tym. Co jest dla mnie niezrozumiałe... w przypadku implantów publiczne ubezpieczenie i tak nie płaci. Udzieliłem osobie, która mi pomaga, pełnomocnictwa do uzyskiwania informacji od ubezpieczyciela w celu wyjaśnienia sprawy - ponieważ też uważa, że to nie w porządku, że to nielegalne.

Dwa lata temu moje ubezpieczenia zostały przeniesione do innej jednostki. Nawet agent ubezpieczeniowy z wczoraj nie mógł przez telefon i internet dowiedzieć się, kto jest moim osobistym przedstawicielem - tylko, że Reutlingen jest odpowiedzialne za mnie. A to jest godzina jazdy samochodem ode mnie... świetnie! Dziś znalazłem w internecie adres, który podejrzewam, że może to być to... ale był neutrlany, bez nazwy i adresu e-mail. Przesłałem im dzisiaj poranek fax... zobaczymy, czy otrzymam odpowiedź.

Więc to, że nawet nie dostaje się informacji, gdy ubezpieczenia przechodzą do innych jednostek - naprawdę szokujące!

Teraz czekam na pisemne stanowisko DKV. Następnie wezmę to do mojego dentysty, aby mógł dokładnie objaśnić ubezpieczeniu, że zabieg stomatologiczny jest medycznie konieczny - nawet jeśli według mojego planu to nie powinno być decydujące.

Pozdrawiam

Cześć,
Przepraszam, że do tej pory nie zrozumiałem, że Państwa ubezpieczenie zdrowotne w ogóle (!) nic nie pokrywa.
W Państwa taryfie faktycznie nie ma świadczenia dotyczącego protetyki, jeśli NFZ nie świadczy obowiązkowych usług.
Tak jest zresztą w niektórych innych ubezpieczycielach / taryfach.

Zrozumiałem Pańskie wyjaśnienia tak, że Państwa ubezpieczyciel nie pokrywa kosztów implantów, co jest dość normalne. Jednakże przeoczyłem (albo źle zrozumiałem), że Państwa ubezpieczyciel nie świadczy nawet przewidzianego świadczenia ani nie ma takiego. Tutaj leży problem!

Być może warto ponownie porozmawiać z ubezpieczycielem, ponieważ obecna proteza wydaje się być niezgodna. Istnieje przecież paragraf 6 (Protetyka tradycyjna wymagająca naprawy i rozbudowy), może z pomocą dentysty da się coś zrobić, aby Państwa ubezpieczyciel podjął zaliczkę, a następnie pokrył także koszty...

Przepraszam, że miałem błędny punkt wyjścia.

Pozdrawiam,

Napisany przez Xidefi
Teraz muszę trochę rozwinąć i wyjaśnić.

Mam protezę na dole, jak już opisałem, ale sprawia mi ból noszenie jej, mianowicie ból przy zębach, które trzymają protezę. Dlatego nie mogę nosić jej dłużej niż pół godziny i prawie w ogóle nie wkładam, ponieważ jest to związane z bólem, a także nie mogę nimi żuć. Ze względu na ciągłe nieprzyjmowanie mam już lekką artrozę stawu skroniowo-żuchwowego, ponieważ żuchwa przesuwa się. Rozwiązaniem byłaby proteza stała, wymagająca dwóch implantów. Oznacza to, że po lewej stronie będzie mostek z dwoma zębami bez implantów, a po prawej stronie mostek z trzema zębami i dwoma implantami. Lewa strona - bez implantów - będzie pokryta przez ubezpieczenie zdrowotne, ale prawdopodobnie prawą stronę z dwoma implantami nie. Jeśli chcę zrezygnować z protezy, będę musiał jednak to samo zrobić - inaczej to niemożliwe.

Sądzę też, że mój dentysta nie podkreślił medycznej konieczności przy ubezpieczeniu zdrowotnym. Jak tylko otrzymam pisemne uzasadnienie od DKV, pójdę z nim do dentysty, który powinien szczegółowo opisać konieczność leczenia zębów w ubezpieczeniu zdrowotnym.

Pozdrowienia

Cześć,
Dobra, a następnie, jeśli ubezpieczenie zdrowotne państwowe ostatecznie zdecyduje się ustąpić, skontaktuj się ponownie z D..
Życzę Ci powodzenia, a być może daj mi znać, co z tego wynikło, gdy będziesz miał okazję.
Pozdrawiam,

Napisany przez Xidefi
Dziękuję bardzo, uwehaensch, zrobię to!

Dostałem właśnie telefon od kogoś z DKV, kto powiedział mi, żebym przedstawił nowy plan leczenia i kosztorys, a dentysta powinien uwzględnić wszystkie koszty związane z pracownią (co prawdopodobnie nie zrobił) i szczegółowo opisać medyczną konieczność. Nie otrzymam teraz pisemnego oświadczenia. Mam nadzieję, że wszystko jest w porządku i nie zrobię teraz niczego źle...

No więc zaczynamy od nowa... wszystko jeszcze raz od początku. Jednakże mojego dentystę właśnie nie ma, jest na urlopie i wróci dopiero w połowie sierpnia.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc!

Z poważaniem

Napisany przez RudesnWold
Czy nie zależy to od ubezpieczenia? Moje ubezpieczenie pokrywa koszty moich implantów w 80%..

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata