Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Dochód z najmu do jakiej kwoty jest zwolniony z podatku?

Napisany przez Break
Cześć, mam pytanie, choć być może zostało już wielokrotnie zadane. Niestety, nie bardzo się zorientowałem przez Google.

Czy dochody z najmu są zwolnione od podatku do określonej kwoty?

Dla lepszego wyjaśnienia: obecnie płacę niewielką kwotę najmu w domu moich rodziców. Ten najem jest regulowany gotówką. Dlaczego chcę wiedzieć, czy dochody z najmu są zwolnione od podatku (do określonej kwoty)? Chodzi o wniosek o Bafög. Tam chciałbym podać koszty wynajmu. Czy wystarczy im umowa najmu jako dowód? Chciałbym uniknąć jakichkolwiek problemów z urzędami (chociaż są one nieuniknione).

Z góry dziękuję.

Napisany przez winfoer

Czy dochody z najmu są zwolnione z podatku do określonej kwoty?

Nie.

Ewentualnie Urząd może też zażądać potwierdzenia wpłaty.

Nie bardzo rozumiem jednak twój problem.

Napisany przez Seriousfrink
Cześć Break,

Wynajem musisz zgłosić jako swoje wynagrodzenie i inne źródła dochodów w deklaracji podatkowej, w oparciu o które będą obliczane twoje opodatkowanie / stawka podatkowa. Koszty mogą być uznawane za obniżające podatek, jeśli są one bezpośrednio związane z nieruchomością, np. bieżące płatności odsetkowe, jeśli nieruchomość została sfinansowana kredytem. Te dokumenty musisz także przedstawić urzędowi skarbowemu podczas składania zeznania podatkowego.

Napisany przez btrudos
Dziękuję za informacje, miałem niedawno ten sam problem...

Napisany przez EngelMarco
To nie tylko zależy od dochodów z czynszu, ale od całkowitych dochodów. Przeczytaj to tutaj: kbwn.de/html/rente___steuer.html

Napisany przez Hanomag

Dla lepszego wyjaśnienia. Obecnie płacę niski czynsz w domu moich rodziców. Ten czynsz jest płatny gotówką.
Dlaczego chcę wiedzieć, czy dochody z czynszu są zwolnione od podatku (do określonej kwoty), ma związek z wnioskiem o Bafög. W nim podałbym koszty najmu. Czy wystarczy im umowa najmu jako dowód? Chcę uniknąć problemów z urzędami (nawet jeśli są nieuniknione).

Nie będzie zbyt pomocne, ponieważ

https://www.bafoeg-rechner.de/FAQ/bafoeg-bedarf.php

• Świadczenie za wynajem mieszkania jest wypłacane niezależnie od wysokości czynszu. Dla studentów, którzy nie mieszkają u rodziców, przewidziano stałą kwotę 224 euro, dla studentów mieszkających u rodziców, rekomendowana jest kwota 49 euro.
.
.
.
W przeszłości opłata za koszty mieszkania była częściowo zależna od wysokości czynszu. Z uwagi na uproszczenie administracyjne, zostało to zmienione w ramach reformy jesienią 2010 roku. Od tego czasu istnieje świadczenie za wynajem mieszkania, którego wysokość zależy wyłącznie od tego, czy mieszkacie u rodziców podczas nauki czy nie.

Jeśli nie mieszkacie u rodziców, musicie to udowodnić, na przykład za pomocą umowy najmu lub zaświadczenia meldunkowego (VwV 12.2.20). Nie ma znaczenia, jak daleko znajduje się Wasze własne miejsce zamieszkania od domu rodziców. Możecie więc również mieszkać w bezpośredniej bliskości domu rodziców i otrzymywać wyższe świadczenia za wynajem dla mieszkańców z zewnątrz.

Ważne jednak jest, że mieszkacie u rodziców, jeśli mieszkanie, które zamieszkujecie, należy do Waszych rodziców (niezależnie od tego, czy musicie płacić czynsz czy nie). Jeśli Wasi rodzice (lub jeden z rodziców) są jedynie współwłaścicielami mieszkania, regulacja ta obowiązuje tylko wtedy, gdy udział współwłasności wynosi co najmniej 50% (VwV 12.3a.1 lub 13.3a.1).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata