Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak oszczędzać na nieruchomość do własnego użytku?

Napisany przez Goooze
Cześć,

mieszkam z moją dziewczyną w mieszkaniu spółdzielczym, w którym mam opcję zakupu własności po 7 latach (licząc od 1 grudnia 2014 roku).

Obecnie szacowane koszty mieszkania wynoszą 200 000 euro, z których muszę pokryć połowę, a drugą połowę zapewni moja dziewczyna.

Zaczynam od zera (posiadam rezerwę awaryjną na 12 miesięcy) i mogę odkładać 1000 euro miesięcznie.

Teraz moje pytanie: gdzie powinienem zainwestować?

Podsumowanie:

Cel: własne mieszkanie do zamieszkania
Koszty: 200 000 euro (z czego połowę muszę pokryć)
Okres oszczędzania: 7 lat przy miesięcznym depozycie 1000 euro

Dziękuję z góry, pozdrowienia

Napisany przez Finspro Finance
Cześć,

to zależy od twojego skłonności do ryzyka.

W tym przypadku zalecałbym bezpieczne inwestycje, ponieważ cel i czas są dość jasne.

Kwota oszczędzania przez 7 lat wynosi 84 000 euro bez odsetek. Brakuje 14 000 euro. Możesz je wtedy pokryć, jeśli nie będzie innej opcji, również poprzez kredyt. Koszty odsetek, które wtedy powstaną, są całkowicie niskie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nadal utrzymujesz wpłatę w wysokości 1000 euro.

Pozdrowienia od Finspro Finance

Finspro.de

Napisany przez Spessartraeuber
Jeśli dokładnie wiesz, że za 7 lat i 4-5 miesięcy będziesz potrzebować 100 000 € i chcesz na to przeznaczyć 1000 € miesięcznie, to obliczenie jest dość proste.

Po 88 miesiącach wpłacisz samodzielnie 88 000 €.

Pozostałe 12 000 € musiałbyś zdobyć poprzez odsetki. W tym celu potrzebna byłaby średnia stopa zwrotu rzędu około 3,5%. Obecnie trudno uzyskać taką stopę zwrotu bez ryzyka.

Dlatego poleciłbym zdeponować pieniądze na rachunku oszczędnościowym, gdzie otrzymasz około 1% odsetek, co po pewnym czasie da około 91 300 €. Masz elastyczność w dostępie do pieniędzy i gdy stopy procentowe wzrosną, zawsze możesz zainwestować je w bardziej opłacalne źródło.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
poleciłbym zawarcie umowy oszczędnościowo-kredytowej. Po prostu zasięgnij informacji w różnych kasach oszczędnościowo-budowlanych. Zaletą jest nie tylko dobre oprocentowanie oszczędności, ale także prawo do bardzo korzystnego kredytu budowlanego. Istnieje wystarczająco dużo wariantów taryfowych, aby móc dokładnie spełnić Twoje życzenie.

Napisany przez Goooze
Dziękuję Wam za pomocne odpowiedzi!

Niestety przedstawiłem tylko połowę mojej historii (pytania), ponieważ myślałem, że rozwiązując tę kwestię, rozwiąże się również moje problem, niestety tak się nie stało, dlatego chciałbym prosić Was o kolejną pomoc.

Cały problem:

Udało mi się poukładać swoje finanse i dzięki temu osiągam coś, czego nie udało mi się zrobić przez całe moje życie, czyli oszczędzanie. Dzięki nowej, bezpiecznej pracy mogę nie tylko, ale również chcę oszczędzać i inwestować pieniądze. Interesuję się pięcioma klasami aktywów: gotówką, obligacjami, nieruchomościami, akcjami i surowcami (głównie złotem) i mam z nimi już pewne podstawowe pojęcie.

Teraz chciałbym zainwestować kwotę 1000 euro miesięcznie najlepiej, jak potrafię. Pierwsze, co mi przyszło na myśl, to własne mieszkanie, które mogę przejąć na własność po 7 latach (jak opisałem powyżej), w przeciwieństwie do pomysłu na portfel, który miałby generować dobre dochody (moje wyobrażenie: 3,2% przed podatkiem od zysków kapitałowych, czyli 2,4% po opodatkowaniu), przy czym papiery wartościowe w portfelu nie byłyby dotknięte (oprócz ponownego dostosowania).

Główne pytanie brzmi, czy portfel z długoterminowymi obligacjami, akcjami dywidendowymi i lokatą terminową na długo (ponad 40 lat) jest lepszy niż mieszkanie, które jest przeznaczone do osobistego użytku, czy też nie.

Oto kilka podstawowych informacji o mojej sytuacji finansowej:

Poduszka bezpieczeństwa na koncie bieżącym: 1000 euro
Rezerwa na wypadek nagłych sytuacji: 7200 euro
Miesięczna suma oszczędności: 1000 euro

Mieszkanie po siedmiu latach mogłoby być finansowane w całości z niewielkich oszczędności na koncie oszczędnościowym i rezerwy na wypadek nagłych sytuacji (nie musiałbym brać kredytu na ewentualną różnicę, a ewentualną niewielką różnicę mogliby mi pożyczyć rodzice), jednakże zainwestowałbym wtedy całe swoje pieniądze, co trochę mnie niepokoi.

Nie mam zamiaru przestać oszczędzać po zakupie mieszkania, ponieważ suma oszczędności jest ustawiona tak, żebym mógł dobrze żyć z pozostałej pensji (teoretycznie mogłoby być 300 euro więcej miesięcznie, ale musiałbym wtedy ograniczyć niektóre wydatki, co nie byłoby zrównoważone w dłuższej perspektywie).

Nie jestem pewien, czy udało mi się jasno wyjaśnić mój problem, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto może mi pomóc.

Pozdrowienia, Goooze

Napisany przez 6Bankkaufmann
Mam inne rozważanie. Posiadanie spłaconej nieruchomości, którą się samemu użytkuje, jest sensowne na emeryturze, czyż nie? Gdzie teraz mieszkasz? Na wynajem? W takim przypadku, moim zdaniem bardziej opłacalne jest dążenie do posiadania własnej nieruchomości niż niepewność co do wysokości wydatków na wynajem w późniejszym wieku?

Napisany przez Goooze
Na pewno będzie się lepiej spało, a przy obecnym czynszu oszczędzasz już 3,2% (tylko z tytułu czynszu, bez uwzględnienia oszczędności, co oznacza, że rentowność będzie niższa).

W tle pozostaje jednak myśl, że mieszkanie jest finansowane przez moją dziewczynę i mnie, a związki nie zawsze trwają wiecznie, ale to nie jest problem, który powinien być rozpatrywany poza moimi myślami.

Dziękuję!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Proszę bardzo :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata