Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy rynek nieruchomości w dużych miastach jest przegrzany?

Napisany przez christin07
Cześć,

od kilku miesięcy szukam mieszkania w Berlinie i już odwiedziłem kilka miejsc. To, co mnie jednak niepokoi, to fakt, że nawet w mniej atrakcyjnych dzielnicach na obrzeżach ceny są bardzo wysokie.

Mam wrażenie, że rynek nieruchomości w Berlinie (podobnie jak w niektórych innych niemieckich dużych miastach) jest obecnie trochę przegrzany. Uważam, że mówienie o bańce jest przesadzone, ale rynek wydaje mi się nieco przegrzany. Być może lepiej poczekać z zakupem mieszkania jeszcze 5 lat...

Jakie jest wasze zdanie?

Napisany przez juri

Napisany przez christin07
Dziękuję za grafikę, wzrost jest naprawdę dość ekstremalny!

Napisany przez brainy
Berlin był przez wiele lat bardzo tani. Nazwałbym to nadrobienie zaległości w rozwoju cen. Spójrz na Hamburg, Stuttgart lub Monachium, tam zobaczysz, dokąd zmierza podróż.

Napisany przez Suxxess
W mieście miejsce budowy jest niestety ograniczone, ale zakładam, że decydujący wpływ ma na to odsetek.

Odsetki są niskie, co oznacza, że kwoty, które ludzie o takich samych dochodach mogą sobie pozwolić na zakup znacznie rosną. Załóżmy, że kiedyś ktoś mógł sobie pozwolić na Dom za 300 000 €, to dzięki zaoszczędzonym odsetkom dzisiaj prawdopodobnie będzie mógł sobie pozwolić na Dom za 400 000 €.

To jednak dotyczy także wszystkich innych. Oznacza to, że na rynku popyt związany z siłą nabywczą rośnie na atrakcyjne obiekty, co skutkuje wzrostem cen. Już teraz widać, że nawet otaczające miasto pasy zieleni nie są w stanie zaspokoić popytu, a ceny tam również rosną do niespotykanych wcześniej wysokości. (Na wsi ceny pozostały na normalnym poziomie, ponieważ ze względu na nadmiar ofert nie można podnieść cen.)

Jeśli ludzie będą mogli płacić ceny, o ile odsetki pozostaną niskie i znajdą przystępną refinansowanie, nie powinno się zdarzyć wiele. Jednak gdy odsetki zaczynają znacznie rosnąć, poziom cen może znowu się ustabilizować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata