Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Sprawdzenie świadczeń w prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych i jego konsekwencje?

Napisany przez bruzzzler
Cześć drogie internet,

może możecie mi pomóc i odpowiedzieć na kilka pytań.

Co do historii.

Jestem urzędnikiem i mam ubezpieczenie zdrowotne w PKV z dużą literą D. Podczas tworzenia umowy 05/13 odpowiadaliśmy na pytania dotyczące zdrowia z przedstawicielem ubezpieczyciela. Najlepsza wiedza i przedstawienie wszystkich rachunków i diagnoz.

1. Przypadek dotyczy mnie

Diagnoza hemangioma wątroby (naczyniak krwionośny) i gruczołowa rozlana chora tarczyca (tarczyca). Te diagnozy nie zostały zgłoszone, ponieważ przedstawiciel nie uznał ich za warte zgłoszenia, ponieważ nie było żadnego leczenia ani planów na przyszłość, ani żadnych dolegliwości. Zostały one zauważone tylko przed przystąpieniem do ubezpieczenia.

Teraz PKV sprawdza wszystkich lekarzy, poufność informacji itp.

Pytanie: czy mogę zostać w związku z tym wypowiedziany? czy muszę tylko liczyć się z dodatkowym obciążeniem ryzyka, które byłoby wtedy również uzasadnione.

2. Przypadek dotyczy mojego syna.

Diagnoza przewlekłego zapalenia oskrzeli, alergii na roztocza kurzu domowego, ogólnych alergii

Zapalenie oskrzeli również nie zostało uznane za warte zgłoszenia, kaszel się zdarza. Alergia na roztocza kurzu domowego została zauważona podczas trwania obowiązującej umowy, więc nie widzę w tym problemu. Ogólne alergie nie były nam i nie są nam znane.

To samo pytanie: czy wypowiedzenie z tego powodu czy dodatkowe obciążenie ryzykiem?

Mam nadzieję, że udało mi się przedstawić moje myśli tutaj i liczę na waszą radę i wsparcie.

Dziękuję bardzo

Re: Sprawdzenie świadczeń w prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych i jego konsekwencje?

Napisany przez EasyD
Podstawowo Debeka miałaby prawo wypowiedzieć umowie tobie i twojemu synowi z powodu naruszenia obowiązku przedumownego zgłoszenia.

Moje osobiste doświadczenie w tym roku wskazuje, że obecnie firmy ubezpieczeniowe mają tendencję do wypowiadania umów w takich przypadkach, nawet jeśli w przypadku nowej umowy, z dodatkową składką ryzyka, mogłoby to dojść do skutku.

Niemniej jednak uważam, że w przypadku Debeki mają państwo dobre szanse na to, że można by ich i ich syna ubezpieczyć w przyszłości z dodatkową składką ryzyka.

Mimo to zalecam przygotowanie się na scenariusz wypowiedzenia umowy przez Debekę. Bycie nieubezpieczonym (lub tylko otrzymywanie tylko bezzwrotnej pomocy) jest zawsze irytujące, gdyż zawsze masz w głowie, że w razie choroby lepiej nie iść do lekarza. Jeśli będziesz mieć wszystkie dokumenty medyczne pod ręką, to przynajmniej będzie możliwe szybkie znalezienie dobrej alternatywy.

Trzymam kciuki, że uda się z dodatkową opłatą ryzyka!

Napisany przez bruzzzler
Dziękuję za odpowiedź,
myślę podobnie jak Państwo.

Jest po prostu irytujące, że omówiliśmy te diagnozy z przedstawicielem ubezpieczenia i ufałyśmy im na podstawie jego praktycznie fachowej wypowiedzi, a nie zanotowaliśmy ich.

Napisany przez EasyD

Jest to jedynie irytujące, że rozmawialiśmy z przedstawicielem ubezpieczenia o tych diagnozach i zaufaliśmy im na podstawie jego quasi zawodowych opinii, nie spisując ich.

Absolutnie! Taką sytuację mają też tysiące innych ubezpieczonych. Różnica między tymi a innymi jest taka, że mają państwo szczęście w nieszczęściu, ponieważ choroby nie są tak poważne, więc zawsze można znaleźć akceptowalne rozwiązanie.

Napisany przez domrepp
Opis zachowania przedstawiciela wydaje mi się dość znany. Na szczęście nie musiałem zmierzyć się z tym problemem, być może nawet zostać zwolnionym, i sam później zmieniłem pracę.
Co do okresu podanych informacji, lepiej ujawnić dalej wstecz niż formalnie wymagane, zwłaszcza przy większych chorobach przewlekłych / operacjach itp...
No cóż, szybkie zamknięcie sprawy znowu okazało się ważniejsze niż szczera rada i dobre usługi...

Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie!!!

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Bruzzler,

zasadniczo każda prywatna firma ubezpieczeniowa może złożyć wypowiedzenie ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli wykazujesz naruszenie obowiązku zgłoszenia. Tak naprawdę jest to prawie jedyny powód, dla którego wypowiedzenie jest nadal możliwe.

Jak opisujesz, podałeś poprawne i kompleksowe informacje o stanie zdrowia i przebytych chorobach. Chętnie bym w to uwierzył. Niestety doświadczyłem obu przypadków, zarówno celowego podawania fałszywych informacji przez wnioskodawcę, który potem twierdzi, że podał wszystko. Dlatego nie jestem w stanie tutaj wydać osobistej opinii, mogę jedynie udzielić ogólnej odpowiedzi.

Jako dodatkowe uwagi: Widzę również, jak EasyD, dobre szanse na zachowanie ubezpieczenia, ponieważ z mojego doświadczenia wcześniejsze choroby niekoniecznie muszą prowadzić do wypowiedzenia. Ponieważ masz także prawo do świadczeń bezzwrotnych, nie musi tu być wymagane pokrycie 100% kosztów.

Ale wracając do sprawy. Czy masz jakiekolwiek dokumenty potwierdzające, że podałeś poprawne informacje? Prawdopodobnie raczej nie.
Jeśli opisane zachowanie pracownika jest prawdziwe, byłoby to fachowo niskiej jakości i absolutnie nieodpowiedzialne! Jeśli cierpisz z tego powodu, zdecydowanie zalecam złożenie skargi przeciwko tej osobie.

Oczywiście podpisałeś również wniosek i zapewne zostałeś poproszony o uważne przeczytanie go przed podpisaniem... Jeśli więc brakuje jakichś informacji, trudno później udowodnić, że je podałeś.

Nigdy, podkreślam nigdy przedstawiciel, sprzedawca, doradca itp. nie ma prawa oceniać podczas składania wniosku, jakie informacje dotyczące zdrowia są istotne lub nieistotne, które choroby są warto zgłaszać lub pomijać, czy nawet oceniać je medycznie !!! (np. zapalenie oskrzeli)

Jego jedynym zadaniem jest przejście z wnioskodawcą przez wszystkie wymagane informacje, pytania dotyczące zdrowia, dane aplikacyjne od A do Z i ich poprawne wpisanie! Jeśli te informacje nie są wystarczające, może być konieczne uzyskanie dodatkowych wyjaśnień. Oczywiście przedstawiciel powinien najpierw doradzić i poinformować Cię o konkretnej zawartości ubieganej polisy ubezpieczeniowej!
Upewnij się zawsze, że wszystkie udzielone przez Ciebie informacje zostaną uwzględnione!

Wszelkie inne kwestie, takie jak np. ocena ryzyka itp., są rozpatrywane i oceniane jedynie przez specjalistów ds. ubezpieczeń / oceniaczy ryzyka przeszkolonych do tego celu. Gdyby tak nie było, sprzedawca ubezpieczeń mógłby od razu wręczyć Ci polisę!

Dlatego też nie zalecam podpisania wniosku już podczas pierwszej wizyty konsultacyjnej. Lepiej jest przygotować się na spotkanie. Kto ma zawsze wszystkie wizyty u lekarza, choroby, dni wolne od pracy od razu w głowie?? W ten sposób masz czas, aby starannie przygotować swoje informacje.

Pytania dotyczące ryzyka są teraz bardziej obszerne i liczba pytań jest większa niż 20 lat temu! Oczywiście dzieje się to dlatego, że trzeba zapewnić coraz więcej świadczeń.
Dlatego też w przypadku świadczenia jest teraz częściej sprawdzane niż dawniej.

Dlatego poprawne informacje są niezbędne zarówno przy składaniu wniosku ubezpieczenia zdrowotnego, jak i w przypadku ubezpieczenia zawodowego i niezdolności do pracy, w Twoim własnym interesie!

Pozdrawiam
Mike Niedermeyer

Napisany przez bruzzzler
Dziękuję Mike za oświadczenie.

Niestety nie posiadamy żadnych dokumentów / dowodów.
Dysponowaliśmy wszystkimi dokumentami / fakturami z minionych lat, które omówiliśmy z przedstawicielem indywidualnie.
Ponieważ również dobrze przygotowaliśmy się na spotkanie.
Tylko na moje osobiste naleganie została uwzględniona na przykład Lumbago (dolegliwości kręgosłupa), które były względnie nowe, ale również już załatwione.

Nas przekonało również oświadczenie, że drobne sprawy nie muszą być uwzględnione. Kto zgłasza w końcu kaszel i grypę.
Następnym razem zgłosimy już.
Ostatecznie liczy się moje / nasze podpisanie.

Podczas rozmowy były 4 osoby, 2 z ubezpieczenia, przy czym pani z ubezpieczenia nie wypowiedziała ani jednego słowa, moja żona i ja.
Wówczas dochodzi do sytuacji oświadczenie kontra oświadczenie i komu wierzyć bardziej, klientowi czy własnemu pracownikowi.
Czy skarga przyniesie jakieś korzyści, stawiam pod znakiem zapytania.

Czekamy na rozwinięcie sprawy i mamy nadzieję na pozytywne zakończenie, oraz mentalnie przygotowujemy się do nowego ubezpieczenia.

Dziękujemy serdecznie

Napisany przez bruzzzler
Cześć Internet,

Wygląda na to, że wszystko poszło dobrze, moje badanie zdolności do pracy zostało zaakceptowane bez ograniczeń (brak składki ryzyka itp.). Wszystkie świadczenia zostały mi już przelane.

Sprawa z moim synem wciąż trwa, teraz lekarze są przesłuchiwani, chociaż otrzymałem wszystkie dotychczas zablokowane płatności z dziwnym zbiegiem okoliczności. Prawdopodobnie dlatego, że były one związane z diagnozą „alergia na roztocza kurzu domowego” i nie dotyczącymi moich innych, które moim zdaniem będą sprawdzane. Więc trzeba dalej trzymać kciuki

Napisany przez bruzzzler
Najnowsze wieści dnia,

połączenie z ubezpieczycielem nie przyniosło żadnych informacji.

Wizyta w siedzibie firmy ujawniła, że sprawa znajduje się teraz u kierownictwa firmy, z opinią przedstawiciela ubezpieczeniowego.

Ciekawe, po której stronie teraz się opowie.

Napisany przez bruzzzler
Dzień dobry,

już znowu muszę przeszkadzać. W jakiś sposób sprawia mi to duże niepokój.

Jakie są dostępne opcje?

1. Ubezpieczyciel akceptuje to w obecnym stanie i wszystko pozostaje bez zmian
2. Dostajemy dodatek ryzyka (do 30%) z powodu pomocy
3. Tracimy ochronę ubezpieczeniową, a mój syn zostaje bez ubezpieczenia.

Co w takim przypadku można zrobić?

Czy mogę umieścić mojego syna samodzielnie w innym ubezpieczeniu? Czy musi pozostać we mnie, czyli musimy wszyscy zmieniać?

Czy może przełączyć się na tzw. podstawowy pakiet? Jakie wady to za sobą niesie, oprócz tego, że nie obejmuje wszystkiego.

Czy ma on jakieś wady w kolejnych latach, które uniemożliwią mu kiedykolwiek zmianę na inny pakiet?

Byłbym wdzięczny za kilka wskazówek i rad.

Dziękuję

Napisany przez Hanomag

3. Tracimy ochronę ubezpieczeniową, a mój syn pozostaje bez ubezpieczenia.

Co w takim przypadku zrobić?

Czy mogę umieścić mojego syna samodzielnie w innym ubezpieczeniu? Czy musi pozostać przy mnie w ubezpieczeniu, czyli musimy wszyscy zmienić?

Czy może przenieść się na tzw. podstawowy pakiet? Jakie są wtedy wady, oprócz tego, że nie obejmuje on wszystkiego?

Czy ma jakieś niekorzyści w następnych latach, tak że nie może już zmienić na inny pakiet?

Dlaczego miałbyś stracić ochronę ubezpieczeniową? I jeśli tak, to twój syn stoi lepiej niż ty, dla niego w końcu otrzymujesz 80% świadczeń socjalnych. A z powodu tych 20%, które musi ubezpieczyć PKV, zapewne zostaną zachowane rozsądne zasady. Moim zdaniem syn - dopóki nie rozpoczął jeszcze kształcenia zawodowego - nie może być ubezpieczany zdrowotnie bez rodzica. Ważna byłaby tutaj historia: Czy dotychczas byłeś w GKV, czy twoja żona nadal jest w GKV, czy twoja żona zarabia więcej niż ty?

Od 2009 roku nie może być już osób nieubezpieczonych w naszej republice, od tego czasu nawet dotychczas nieubezpieczeni muszą udowodnić ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez bruzzzler
Jeśli tak, mój syn (6 lat) straciłby ochronę ubezpieczeniową. Jesteśmy prywatnie ubezpieczeni jako cała rodzina, jestem jedynym żywicielem, wcześniej mieliśmy inne prywatne ubezpieczenie.

Napisany przez EasyD
W przypadku, gdyby się zdarzyło, że syn jest ubezpieczony w innej firmie ubezpieczeniowej niż oni sami, istnieje możliwość, że istnieją dostawcy oferujący indywidualne ubezpieczenie dzieci.

Podstawowa taryfa byłaby zdecydowanie najgorszą opcją, ponieważ orientuje się ona na najwyższej kwocie o charakterze ustawowym (2014: 627,75 € miesięcznie).

Jednakże nadal nie sugerowałbym czarnego scenariusza. Nagła rezygnacja z Debeki z powodu wskazanych chorób byłaby bardzo zaskakująca.

Jeśli trwa to tak długo, jest to często spowodowane przez lekarzy, którzy poświęcają dużo czasu na przesłanie raportu do firmy. Być może warto zapytać o to w Debeki i ewentualnie zadzwonić do lekarzy, aby poprosić ich o zrobienie tego nieco szybciej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata