Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe uzyskanie finansowania na budowę?

Napisany przez klausdieter2000
Cześć,

następująca sytuacja:
sam. n.bil. od 15 lat, netto 1400 euro, bez dzieci,
Dziewczyna netto 450 euro
Stałe koszty poza czynszem miesięcznym to około 1000 euro, raczej mniej, reszta jest pokrywana przez firmę, kredyt samochodowy 300,- też jest pokrywany przez firmę

40000 własnych środków
30000 własnych środków poprzez hipotekę mięśniową
Kod pocztowy: 64...
Projekt: Restauracja domu pod ochroną zabytków za 170000 plus prowizja dla pośrednika itp.
Koszty remontu/modernizacji to około 60000, prawie wyłącznie na materiały

Czy możliwe jest uzyskanie finansowania? Rozważałem ratę w wysokości 700-800 euro i ewentualne dodatkowe spłaty w wysokości 5%.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jaka jest planowana wysokość pożyczki? 230 000 EUR? Niestety to niemożliwe.

Cześć,

Dziękuję za odpowiedź. Koszty remontu zostaną pokryte z własnych środków. pożyczka musiałaby więc wynosić około 210 000. Dzięki remontowi zostanie również stworzona dodatkowa powierzchnia mieszkalna około 40 m², a koszt prac remontowych wykonywanych przez firmy specjalistyczne według architekta wyniósłby około 120-150 tysięcy. Dzięki własnym pracą i kontaktom firmowym udałoby nam się zrobić to za około 60 tysięcy.

Pozdrawiam

Tak, ale niestety przy dochodach podanych przez Ciebie nie jest możliwe uzyskanie finansowania w wysokości EUR 210 000 lub EUR 230 000.

Napisany przez sebastian-k
1850€ Netto - 1000€ Wydatki - Rata kredytu (800€)

Zostaje 50€ na miesiąc, czy źle liczę? Jak to ma być możliwe? Nawet jeśli możliwe byłoby sfinansowanie tego?

Napisany przez matti85
W kosztach stałych prawdopodobnie już są uwzględnione artykuły spożywcze itp. Jednakże wtedy nie zostaje nic, gdy coś się stanie. Pralka się zepsuje lub coś innego. Uważam, że pensja jest zbyt niska jak na tę sumę. Pytanie, które powinno się postawić, to co będzie po trwającym okresie stałego oprocentowania, gdy trzeba będzie refinansować, a oprocentowanie dramatycznie wzrośnie, a dotychczas mogliśmy spłacać tylko 1%? Wtedy mamy problem, że nie będziemy w stanie opłacać raty lub w skrócie mówiąc - nie będziemy mieli co jeść.

Napisany przez sebastian-k
Tak, koszty utrzymania są uwzględnione, ale na pewno wzrosną wraz z domem, a nie spadną. Nawet jeśli nie, pozostanie około 50€ miesięcznie. Jak to ma działać? Benzyna droższa o 5 centów, kilogram mięsa droższy o 2€ i finansowanie stanęło. Nie ma tu miejsca na luz, w ogóle. Finansowanie, jeśli wszystko pójdzie idealnie, można było by jakoś utrzymać. Oznacza to, że przez 10 lat praktycznie nic nie może się zepsuć, żadne naprawy, żadne wakacje, żadne dziecko, żadna dłuższa choroba, itp.

Dla mnie to brzmi jak:

Kładę się na placyku z kamieniem przy nodze i modlę się, że fala nie nadejdzie przez kolejne 10 lat.

pożyczka finansowania w wysokości od 80 000 EUR do 100 000 EUR może być możliwa w niektórych przypadkach. Konieczne będą jednak trzy ostatnie zeznania podatkowe za rok. Jednak powinny być one dostępne, ponieważ pracuje od 15 lat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jako samozatrudniony naprawdę zrobić sobie 30 000 EUR hipoteka mięśniowa? Sportowo!

Większość hipotek na mięśnie jest zbyt ambitnie ustalana. Dlatego zwykle bank przy udzielaniu kredytu pozwala na finansowanie co najmniej 50% wkładu własnego jako dodatkowego finansowania - czyli nowego kredytu.

Dziękuję za komentarze.

Co do sytuacji:
Ponieważ nie muszę sporządzać bilansu, redukuję mój zysk pod koniec roku do minimum, reszta idzie do firmy. Gdybym jednak bilansował, moje dochody netto byłyby nieco ponad dwukrotnie wyższe przy nakładach odpowiadających pracy na pół etatu, czyli mogę pracować przy domu przez 40 godzin tygodniowo, a kwota 30000 wydaje mi się wykonalna.

Pozdrawiam

A jak wygląda Pański zeznanie podatkowe?

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Przy poświęceniu czasu odpowiadającemu niepełnemu etatowi, czyli mogę pracować przy domu 40 godzin tygodniowo, te 30000 są w mojej ocenie wykonalne.

Koszt godziny pracy rzemieślnika to około 45 EUR
30000 EUR/45 EUR = 1,333 godziny/40 = około 33 tygodnie.

Jeśli teraz zakładamy, że osoba niebędąca rzemieślnikiem (ale nie niewprawna) potrzebuje dwukrotnie dłużej niż fachowiec, to mamy około 50-60 tygodni... Oprócz właściwej pracy.

Czy to naprawdę dobrze przemyślane???

Z mojego punktu widzenia zgadzam się z Herrmülerem, samozatrudnienie jest przeceniane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata