Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na zakup domu minimalna pensja

Napisany przez Neuling2014
Witaj,

Pracuję jako dyrektor od 3 miesięcy i zarabiam około 3500 euro netto
Po okresie próbnym (3 miesiące) dostałem czas nieokreślony kontrakt pracuję sam i mieszkam u rodziców, mam 27 lat

Od dłuższego czasu oszczędzam, a pewną sumę dołożyli moi rodzice, więc mam kapitał własny w wysokości 60000 euro
Teraz chcę kupić sobie mieszkanie
Żyję bardzo oszczędnie i dokładnie kalkuluję każdy wydatek, więc praktycznie nie mam zbędnych wydatków,

Ponieważ jestem teraz nowicjuszem i nie znam się tak dobrze, będę wdzięczny za opinie doświadczonych osób, zanim umówię się z bankiem na spotkanie
Mam następujące pytania

- Jak duża może być nieruchomość przy moim dochodzie i kapitale własnym?
- Ponieważ pracuję dopiero od 3 miesięcy, jak bank na to patrzy? Czy wystarczy czas nieokreślonego kontraktu pracy, czy bank wymaga pewności, że pracowałeś już przez kilka lat z wyprzedzeniem?
- Na co jeszcze muszę zwrócić uwagę?
- Czy bank może od razu powiedzieć, czy kredyt zostanie zatwierdzony czy nie?
- Czy nieruchomość musi być już istniejąca, czy bank powie mi do jakiej kwoty mogę się poruszać?

Proszę o poradę
Z góry dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Nowy Użytkowniku 2014,

to, że pracujesz dopiero 3 miesiące, nie stanowi odrzucenia w twojej sytuacji wyjściowej (masz kapitał własny, wygląda na to, że nie masz zobowiązań kredytowych i masz dobrą pensję).

Jeśli chodzi o wysokość pożyczki, należy powiedzieć, że bank (chodzi tylko o to, co bank by zatwierdził, nie to, czego chcesz) mógłby zatwierdzić kwoty do 1200 euro (to tylko przybliżona kwota, ponieważ nieruchomość nie jest jeszcze znana, a zatem nie można określić kosztów użytkowania) wszystko może być „zafinansowane”, to odpowiada miesięcznej obciążeniu w okolicach 2300 euro, co z kolei odpowiada kwocie finansowania około 800 000 euro. Oczywiście jest to tylko hipotetyczne założenie, ponieważ dotyczy ono finansowania, które opiera się na najprostszych i niezalecanych warunkach i ryzyku, 2,5% oprocentowanie, 10-letnie stałe oprocentowanie (ryzyko oprocentowania) i 1% spłaty kapitału (kalkulacyjny okres trwania 50 lat przy zakładanych stałych oprocentowaniach).

W związku z tym mogą Państwo zakładać, że mogą sobie wybrać, jakie obiekty nieruchomości chcą nabyć. Chyba że przechodzicie do kolejnego etapu w myślach.

Bank może szybko zgodzić się, ale wiążąca zgoda może być udzielona dopiero wtedy, gdy nieruchomość jest dostępna i wybrana; jeśli chodzi o wykonalność, przeczytaliście już moją opinię.

Dziękuję za odpowiedź

Przeliczyłem to dla siebie przed rozmową z bankiem i doszedłem do wniosku, że przy kapitale własnym w wysokości 60 000 euro i miesięcznym budżecie na kredyt w wysokości 1500-2000 euro, mogę sobie pozwolić na nieruchomość o wartości 350 000 euro. Czy w tej sytuacji ta kwota jest odpowiednia?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, w każdym przypadku i przy kwocie do sfinansowania, czy też zapotrzebowaniu na finansowanie, możliwe jest stworzenie przemyślanego i spójnego planu finansowego z odpowiednimi okresami spłaty i udziałami w spłacie zgodnie z Państwa preferowaną stopą.

Napisany przez Suxxess
Po okresie próbnym (3 miesiące) otrzymałem umowę o pracę na czas nieokreślony

Po okresie próbnym bank powinien uznać pracę za zabezpieczenie. To brzmi świetnie z posiadanym kapitałem własnym i nie powinieneś mieć problemu z uzyskaniem kredytu bankowego. Jako laik nie potrafię oszacować wysokości, ale przypuszczam, że będzie to między 400 a 500 tys. w zależności od obiektu i lokalizacji.

Ale dlaczego od razu Dom? Czy nie byłoby bardziej sensowne najpierw kupić mieszkanie, które spełni Twoje potrzeby? (Być może nawet na tyle duże, że potencjalna dziewczyna w przyszłości mogłaby się do Ciebie przeprowadzić)

Jeśli później rozwinie się coś więcej z dziewczyną, możecie wspólnie szukać domu i sprzedać mieszkanie.

-Czy bank może mi od razu powiedzieć, czy będę miał zatwierdzony kredyt czy nie?

Realny Dom będzie potrzebny jako zabezpieczenie, zanim kredyt zostanie ostatecznie zatwierdzony.

-Czy muszę mieć nieruchomość, czy bank powie mi do jakiej kwoty mogę się poruszać??

Przybliżoną kwotę powinien być w stanie podać odpowiedni doradca.

Po okresie próbnym bank powinien uznać pracę jako zabezpieczenie. Brzmi świetnie z tą kapitał własny i nie powinieneś mieć problemów z otrzymaniem kredytu bankowego. Nie jestem ekspertem, więc nie potrafię oszacować wysokości, ale przypuszczam, że sięga od 400k do 500k w zależności od obiektu i lokalizacji.

Ale dlaczego od razu Dom? Czy nie byłoby bardziej rozsądne najpierw kupić mieszkanie, które spełnia twoje potrzeby? (Być może na tyle duże, żeby ewentualna partnerka mogła do ciebie się wprowadzić w przyszłości)

Jeśli później rozwinięcie się coś więcej z partnerką, możecie wspólnie szukać domu i sprzedać mieszkanie.
Na pewno trzeba będzie mieć rzeczywisty Dom jako zabezpieczenie przed ostatecznym zatwierdzeniem pożyczki.

Określić szczegółową sumę powinien móc odpowiedni doradca

oczywiście jest to błąd, ma to być mieszkanie, a nie Dom, przepraszam za przytępnienie

tutaj w Kolonii ceny nieruchomości są ogromnie wysokie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Widzę to trochę inaczej. Podczas 3-miesięcznego okresu próbnego nie dzieje się nic.
Po okresie próbnym pracowałeś w firmie przez 6 miesięcy. Wtedy jest całkowicie możliwe, że bank przyjrzy się finansowaniu.
Jednak z mojego punktu widzenia również wtedy uwzględnia się 100% ostatniej pensji z tamtej pracy.
Dlatego pytanie, co robiłeś wcześniej? Zarabiałeś tyle samo, więcej czy mniej?

Ja, rozumiem to nieco inaczej. Podczas trzymiesięcznego okresu próbnego nie dzieje się nic.
Po zakończeniu okresu próbnego pracowałeś przez 6 miesięcy w tym przedsiębiorstwie. Wtedy istnieje możliwość, że bank przeanalizuje finansowanie.
Jednak z mojego punktu widzenia, zawsze brany pod uwagę jest także ostatni dochód zarobiony wcześniej w 100%.
Dlatego moje pytanie, czym zajmowałeś się wcześniej? Równa pensja czy zarabiałeś więcej, czy mniej?

Okres próbny zakończyłem, wcześniej studiowałem i ukończyłem prawo.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Okej, wtedy cała sytuacja wygląda naturalnie o wiele bardziej interesująco z punktu widzenia banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata