Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Sparda Bank - pytanie dotyczące limitu konta

Napisany przez Marc00
Cześć forumowicze,

zarabiam jako etatowy pracownik 1100€ miesięcznie.

Teraz chciałbym założyć sobie debet na moim koncie.

Wziąłem 15 udziałów w Sparda Banku o wartości 832€.

Mam również około 7500€ na mojej książeczce oszczędnościowej w Sparda Banku. (Czy powyższe wartości mają znaczenie przy przyznawaniu debetu lub raczej nie?)

Mam dwa kredyty, jeden spłaciłem wcześniej (został zawarty bez określonej daty spłaty), a drugi kończy się w listopadzie tego roku z kwotą do spłaty)).

Jaki limit debetu mogę dostać w Sparda Banku i czy mogę od razu ubiegać się o kartę kredytową czy lepiej poczekać?

Dziękuję za pomoc

Marc00

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Marc00
Twoja zdolność kredytowa z powodu dwóch kredytów jest dobra.
Dodatkowo masz jeszcze inne aktywa (książeczka oszczędnościowa) w Sparda.
Nie przejmuj się limitem debetowym. Jeśli zaskakująco nie uzyskasz limitu debetowego, wtedy zmiana banku byłaby wskazana.

Napisany przez Marc00
Cześć Bank Kaufmann,

dziękuję za szybką odpowiedź.

Ale czy na pewno dadzą mi trzykrotność mojej pensji czyli 3000€ w debecie? Przecież zawsze mówi się, że z powodu Schufy warto starać się o jak najwyższą kwotę debetu.

Czy ta zasada wciąż obowiązuje?

Dziękuję wszystkim za wasze odpowiedzi.

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

Jak już napisał bankowiec, spłacone kredyty zawsze są dobre.

Saldo na książeczce oszczędnościowej nie ma jednak znaczenia, ponieważ można je wypłacić w całości każdego dnia. Niektóre banki oferują jednak możliwość zastawienia salda jako zabezpieczenie dla debetu... zostaje ono wtedy zablokowane/zamrożone.

Sprawa debetu/Schufa jest istotna tylko wtedy, gdy bank raportuje wysokość debetu do Schufa.

Warto również wspomnieć, że ocena w Schufa musi być czysta, a wynik Schufa musi być na akceptowalnym poziomie, aby uzyskać debet.

Nie wierzę w debet w wysokości 3000 euro.... Wynagrodzenie jest tylko kilka euro powyżej minimalnej kwoty podlegającej zajęciu, co bankom nie odpowiada. - Ale próba jest ważniejsza od studiowania

Napisany przez Marc00
Cześć,

dziękuję także za szybką odpowiedź i pomoc,

Moja ocena wynosi obecnie 94,65%, ale myślę, że jeszcze wzrośnie, gdy Schufa zaktualizuje ocenę i zobaczy moje kredyty, prawda?

Czy mogę także złożyć wniosek o kartę kredytową, gdy będę u doradczyni w moim banku, czy może lepiej trochę poczekać?

Sparda nie zgłosiła kiedyś mojego debetu do Schufy...

Czy mogę również dostać kartę kredytową i debet od banku Sparda?

Dziękuję za pomoc

Marc00

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata