Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LBS Premia odsetkowa

Napisany przez gxs
Cześć społeczności,

mam pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowej LBS-Nord Vario Young/ EY z 2004 roku.

Ostatnio w banku zostało mi powiedziane ustnie, że po 10 latach znika bonusowa stopa procentowa. Czy chcą, żebym zrezygnował, czy to dla was brzmi sensownie? Przeczytałem tutaj, że bonusowa stopa procentowa może być teraz ograniczona (na 10-12 lat).

Nie mam już warunków umowy. Jeśli poproszę o ich ponowne wysłanie, czy dostanę warunki z 2004 roku, czy zostaną one zmienione na ich korzyść? Głupie pytanie, ale teraz wszyscy myślą tylko o własnym interesie -.-

Napisany przez obelix
Oświadczenie Sparkasse jest poprawne. Bonus (2%) zostanie wypłacony maksymalnie przez dziesięć lat. Po tym czasie obowiązuje tylko normalna stopa procentowa GH (1,5%).

Umowa musi trwać co najmniej 7 lat, a kredyt hipoteczny musi zostać zrezygnowany. Nie jest konieczne składanie wypowiedzenia. Nawet bez bonusu stopa GH jest obecnie w porządku.

Jednakże gdy umowa osiągnie pełny limit oszczędności, LBS natychmiast złoży wypowiedzenie.

Oczywiście można zawsze uzyskać warunki obowiązujące dla swojej taryfy. Sparkasse również ma do nich dostęp. Są dostępne w sieci wewnętrznej. W przeciwnym razie można zajrzeć do LBS obok.

Napisany przez gxs
Dziękuję za odpowiedź

Jeszcze raz informacja: Jest to umowa na 10 000€, z której obecnie oszczędzono już około 4000€.

Co masz na myśli mówiąc musisz zrezygnować z kredytu mieszkaniowego?

Przeczytałam tutaj, że jeśli zrezygnuję z kredytu, mogę otrzymać zwrot opłaty za zamknięcie umowy. O ile zdecyduję się zrezygnować z umowy i wypłacę tylko pieniądze + odsetki i premię. Czy tak jest?

Napisany przez obelix

O co chodzi z trzeba zrezygnować z pożyczki na budowę?

tak jak napisałem. Bonus zostanie wypłacony tylko wtedy, gdy spełnione zostaną wszystkie powyższe warunki. Między innymi, wymagane jest zrezygnowanie z pożyczki na budowę (plus 7 lat okresu kredytowania).

Cytat użytkownika gxs

Przeczytałem tutaj, że jeśli zrezygnuję z pożyczki, mogę odzyskać opłatę za założenie. Jeśli miałbym wypowiedzieć umowę i wypłacić tylko pieniądze + odsetki i bonus. Czy tak jest?

Decydujące jest to, co jest napisane w warunkach taryfowych. Ponieważ prawdopodobnie mamy na myśli ten sam taryfikator, który nie obejmuje zwrotu opłaty za założenie konta. Opłata za założenie konta jest więc definitiwie stracona.

Ponawiam moją rekomendację, aby skonsultować się bezpośrednio z doradcą LBS. Zrezygnowałbym z wypowiedzenia umowy lub jej rozwiązania jedynie w przypadku pilnej potrzeby środków. Oprocentowanie jest nadal dobre nawet po dziesięciu latach (bez bonusu), a wysoko oprocentowane środki są obecnie natychmiast wypłacane na życzenie klienta.

Napisany przez gxs
Bonus jest wypłacany tylko wtedy, gdy wszystkie powyższe warunki są spełnione. Między innymi, trzeba zrezygnować z pożyczki hipotecznej (plus 7 lat czasu trwania).

Czyli bonusy nie zwiększą stanu mojego konta, jeśli wezmę pożyczkę, prawda?

Są one również podane osobno na wyciągach z LBS i nie są wliczone w stan konta.

Jeśli tak jest, dlaczego mam wtedy udzielić dyspozycji zapłaty podatku dla tego celu, jeśli faktycznie powinienem skorzystać z pożyczki?

Ważne jest to, co jest napisane w warunkach ubezpieczenia. Prawdopodobnie mamy na myśli ten sam pakiet, który nie obejmuje zwrotu składki od ubezpieczenia grupowego. Opłata za zawarcie umowy w każdym przypadku zostaje pobrana.

Okej, szkoda. Dziś zainteresowała mnie wypowiedź, gdy dzwoniłem do LBS, że warunki umowy są dostępne na stronie internetowej... są aktualne z 2014 roku i na pewno nie takie same jak w 2004 roku... pani po drugiej stronie: ale nie wie pan, jak różnią się wszystkie możliwe warunki ubezpieczenia... ale powiedziała mi o ogólnych warunkach.

Zamierzam udać się prosto do banku i podjąć kolejną próbę

Napisany przez obelix

hmm premie w kapitalizacji, jeśli wezmę pożyczkę, to nie zwiększy stanu mojego konta, prawda?

jak już wspomniano wielokrotnie: korzystając z pożyczki budowlanej, nie przysługuje premia.
Przy stosunkowo wysokich stopach oprocentowania pożyczki, bez względu na to, ma to mało sensu.

Cytat od gxs

jeśli tak jest, dlaczego mam w takim razie udzielone zlecenie o zwolnienie go z podatku, jeśli faktycznie powinienem skorzystać z pożyczki?

dlaczego bez zlecenia o zwolnienie z podatku? Również odsetki od salda są tam brane pod uwagę. Ogólnie rzecz biorąc, o ile klient ma swobodę, kwota zlecenia o zwolnienie z podatku jest stosunkowo hojna. Nic to nie kosztuje.

Cytat od gxs

dzisiaj zainteresowała mnie wypowiedź, gdy dzwoniłem do LBS, że regulaminy znajdują się na stronie internetowej.. te obecne są z 2014 roku i na pewno nie są takie same jak z 2004 roku.. kobieta na telefonie: ale przecież także nie wie, jak różnią się różne warunki taryfowe..haha ale skierować do ogólnych warunków.

z tego, co czytam tutaj, wydaje się, że jesteś laikiem w dziedzinie oszczędzania na cele mieszkaniowe. Jak już powiedziano, możesz wydrukować dla swojej taryfy obowiązujące regulaminy ogólne w każdym oddziale doradczym LBS lub banku oszczędnościowego i - co lepsze - pozyskać ich wyjaśnienie. Nie jest łatwo uzgadniać cokolwiek telefonicznie z infolinią. Zarówno dla jednej, jak i dla drugiej strony.

Cytat od gxs

zadam się bezpośrednio do banku i spróbuję jeszcze raz.

bardzo dobry pomysł. Albo bezpośrednio do doradcy LBS. Obie strony posiadają wymaganą wiedzę i obowiązujące warunki taryfowe.

Napisany przez gxs
Jeśli korzystasz z kredytu budowlanego, nie ma żadnego bonusa.
Przy stosunkowo wysokich stopach procentowych kredytu, nawet bez bonusa ma to niewielki sens.

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jaka jest obecna stopa procentowa, a jaka była przy zawieraniu umowy.

Dlaczego nie ma żadnego zwolnienia podatkowego?
To źle zrozumiałeś. Mam takie zwolnienie, ale jeśli nie dostanę bonusowej wypłaty odsetek, mogę go użyć w inny sposób, jeśli suma odsetek w ciągu roku jest wysoka. Prawdziwym celem było oszczędzanie w ramach umowy o kredyt budowlany -> kredyt.
To może być zbyt wyrafinowane i niekoniecznie musieliśmy na to zwracać uwagę.

Z tego, co czytam tutaj, wydajesz się być laikiem w dziedzinie oszczędzania na budynek. Jak również już powiedziano, możesz wydrukować i - co ważniejsze - omówić warunki Twojej taryfy w każdym centrum doradczym LBS lub banku oszczędnościowego. Telefonowe ustalenie czegoś z infolinią nie jest takie proste. Dla obu stron.

Nie powiedziałbym, że jestem laikiem, który w ogóle nie ma pojęcia. Jednak jeśli chodzi o zasadę oszczędzania na budowę, tak to zrozumiałem: Umowa pod określonymi warunkami jest oszczędzana, aby w przyszłości skorzystać z pełnej kwoty oszczędności budowlanych przy oprocentowaniu xy. Wciąż jednak mam pytania dotyczące poszczególnych zagadnień w kontekście całości. W każdym razie dziękuję za pomoc - w zasadzie wszystko jest już wyjaśnione.

Tak, może się zdarzyć, że kobieta na infolinii źle mnie zrozumiała. Ona jednak była bardzo zwięzła, dlatego stałem się nieco niemiły... cóż

Napisany przez obelix

Nie mam pojęcia, jaka jest obecnie stopa procentowa lub jaka była przy zawieraniu umowy.

Decydujące są postanowienia umowy, którą podpisałeś. Nic się w tej kwestii nie zmienia, nawet jeśli - jak w Twoim przypadku - dana taryfa nie jest już dostępna lub nie można już jej zawrzeć ani podnieść.

Stopa procentowa dla Twojej umowy kredytowej wynosi 6,0%; więc w tym przypadku nieistotna. Ta taryfa była/została zaplanowana również jako umowa oszczędnościowa, a nie do finansowania. Jeśli stopa kredytowa na rynku wzrośnie ponownie np. do 10%, to wspomniane wcześniej 6% znów będą korzystne.

Napisany przez gxs
świetne informacje! Do zobaczenia wkrótce

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata