Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie nieruchomości?

Napisany przez popopunk
Dobry wieczór,

mam pytanie dotyczące ewentualnego finansowania nieruchomości. Zostało mi zaoferowane obiekt z lat 30. ubiegłego wieku w wyjątkowo dobrym stanie. Cena zakupu to 78 000 euro. Nieruchomość znajduje się w obszarze o słabej strukturze (ok. 5000 mieszkańców), ma niewielkie zaległości remontowe, jedynie elewacja według rzeczoznawcy wymagałaby renowacji o wartości 8000 euro. W zasadzie nie planowałem zakupu nieruchomości, ale teraz kuszone jestem tym ofertą.

Finansowo, jako single mieszkający w Stuttgarcie i płacący wysoką czynsz 700 euro czysto, nie miałem szansy na oszczędzenia. W związku z tym musiałbym rozważyć pełne sfinansowanie wraz z kosztami dodatkowymi. W wyniku rozstania mam jeszcze kredyt konsumencki w wysokości 9000 euro, który spłacam miesięcznie około 200 euro. Moje miesięczne wynagrodzenie netto jako pracownika bardzo dużej międzynarodowej firmy wynosi 2200 euro. Wszystko to już z uwzględnieniem samochodu służbowego, dlatego dodatkowo nie muszę uwzględniać kosztów samochodu.

Czy widzisz szanse, że przez bank uzyskam pełne finansowanie (koszt zakupu domu, dodatkowe koszty i koszty renowacji łącznie około 90 000 euro)? Czy myśl jest już sama w sobie utopijna?

Jeśli uwzględniłbym wszystkie dodatkowe koszty i miesięczne obciążenie domem równałoby się obecnej czynszowi, to wychodzi na to, że miesięczne obciążenia wyniosłyby około 1500 euro (wliczając koszty dodatkowe i dodatkowy budżet na Dom), pozostawiłoby mi to 700 euro na życie, co uważałbym za wystarczające.

Czy czytelnicy forum uważają, że finansowanie takie, jakie staram się uzyskać, jest wykonalne? Czy jest bank, który zgodziłby się sfinansować taką transakcję?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Hm,

po jednej stronie brak kapitału własnego, a po drugiej strony długi konsumenckie to już nie najlepiej.... Ale sama cena zakupu jest przecież dość przystępna.

Teraz masz 2 200 netto, a czynsz netto wynosi 700 EUR. Przy usłudze kapitałowej w wysokości 6% (przyjmując, że 4% to odsetki, a 2% to kapitał kredytu), kwota miesięcznej raty wynosi 450 EUR. W rezultacie całkowite obciążenie domu, wliczając w to koszty dodatkowe, może wynosić od 700 do 800 EUR.

Zapytaj w banku hipotecznym..... A jak wygląda zarządzanie Twoim kontem? Czy zawsze masz środki na plusie, czy często korzystasz z debetu aż do limitu?

Napisany przez popopunk
Dzięki za opinię! Stan konta debetowego jest zazwyczaj wykorzystany do około połowy / trzech czwartych.

Dzięki za opinię! Stan konta jest zazwyczaj zużyty do około połowy / trzech czwartych.

Nic dobrego.....
Powinieneś zastanowić się, dlaczego tak jest.
Jak to się przekłada na kwotę w EUR, jeśli jest to 1/2 aż do 3/4??

Napisany przez popopunk
Nie ograniczam się obecnie. Tak naprawdę nie widziałem jeszcze powodu. W przeliczeniu na euro jest to około 1700 euro.

Czyli tak naprawdę masz prawie 11 000 EUR długu.
Ja bym powiedział, że brak samokontroli oznacza dla mnie nie odkładanie niczego na później, a nie branie bardzo drogich pożyczek.

W ten sposób bank bardzo dobrze się zastanowi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Przy kwocie 2.200 EUR pełne sfinansowanie w wysokości 90.000 EUR wydaje się możliwe w 100% moim zdaniem.
Czyste KRD jest istotne (czyli brak negatywnych wpisów - istniejący kredyt ratalny nie jest negatywny)
Ale czy obiekt znajduje się w Stuttgarcie czy gdzieś indziej?

Napisany przez popopunk
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Sąd kredytowy, moim zdaniem, nie zawiera niczego negatywnego. Wszystkie raty i rachunki są pobierane punktualnie.

Nie, obiekt nie znajduje się w Stuttgarcie. Coś takiego już nie istnieje dla zwykłych śmiertelników. W innym przypadku na pewno trzeba by byłoby dopisać 0.

No cóż, Dom w Stuttgarcie nie kosztuje 700 000 EUR.
Obecnie można go dostać taniej :-)

Napisany przez popopunk
Masz rację, ale rzadko z 1100 m² ziemi. ;-)

To wygląda interesująco, w jakim dokładnie obszarze kodu pocztowego?

Napisany przez NaTwoim13
Mozliwość pełnego sfinansowania nie stanowi - na podstawie dotychczasowych informacji - żadnego problemu.

Napisany przez popopunk

To wygląda interesująco, w jakim dokładnie obszarze kodu pocztowego?

@Bankkaufmann

Nie chcę na razie tego powiedzieć ze zrozumiałych powodów.

@noelmaxim: Dziękuję za Twoją ocenę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata