Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędnościowa hipoteczna

Napisany przez Sge4ever
Cześć

Od kilku miesięcy interesuję się tematem budowy.

Niestety na jedno pytanie nie otrzymuję właściwej odpowiedzi.

Może możecie mi pomóc.

Planujemy zbudować Dom za około 3-5 lat.

Moja partnerka ma dość wysoką umowę oszczędnościową budowlaną z niskim oprocentowaniem

A moja umowa oszczędnościowa budowlana jest bardzo niska i ma wysokie oprocentowanie.

(Oprocentowanie około 6%)

Czy obecnie opłaca się dla nas założyć trzecią umowę oszczędnościową budowlaną? Żebyśmy mieli później niskie oprocentowanie przy spłacie?

Ile musielibyśmy wpłacić, żeby się to opłacało?

Czy lepiej byłoby oszczędzać pieniądze i poczekać, co oprocentowanie zrobi za 3-5 lat?

Dziękuję

Andreas

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czego byśmy musieli wpłacić, żeby się to opłacało? Czy lepiej byłoby oszczędzać pieniądze i poczekać, co zrobią z nimi odsetki za 3-5 lat?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Teraz poważnie, informacje, które podajesz, nie dają praktycznie żadnej dobrej rady.

Mały BSV z wysokim oprocentowaniem kapitału jest bardzo dobrym sposobem inwestowania w dzisiejszych czasach..... (ponieważ już istnieje)

Duży BSV (co oznacza duży??) może być dobry (z pewnością dla sprzedawcy)..... Ale zazwyczaj musi być spłacany szybko i w dużej wysokości, zwłaszcza przy niskim oprocentowaniu kredytu.

Napisany przez Sge4ever
Moja żona ma 100 000, z czego już wpłacono dobre 40 000.
Ja mam 30 000, z czego około 5000 jest już w środku (na razie idą tylko składki).

Andreas

Napisany przez Schlumpf
Jeśli już masz oszczędności, powinieneś zastanowić się, dlaczego planujesz budowę dopiero za 3-5 lat. Dlaczego nie skorzystać teraz z niskich stóp procentowych?

Napisany przez NaTwoim13
Pod jakimi warunkami zostanie przyznana umowa oszczędnościowa ich przyjaciółki? Przede wszystkim interesuje tu nominalna stopa procentowa, stopa procentowa oraz rata kapitałowa.

Jak zauważył słusznie Schlumpf, pojawia się pytanie, dlaczego nie nabyć już teraz nieruchomości? Mogą istnieć przyczyny, ale jeśli można udzielić rady, należy je nazwać.

Myślę, że istotne jest podanie dodatkowych szczegółów, takich jak:

- Bank oszczędnościowy
- jaki program
- jak wysoka jest przewidywana stopa procentowa dla kredytu hipotecznego
- miesięczne oszczędności

jeśli rzeczywiście należy/można zalecić poczekanie jeszcze kilka lat.

Napisany przez Sge4ever
Również,

Chcemy teraz jeszcze nie definitivnie najwcześniej za 3 lata

W przypadku mojej żony 2,6% w Schwäbisch Hall
Obecnie idzie 400 euro miesięcznie, ale może być zwiększone

Andreas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata