Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: KFW + finansowanie budowy + umowa oszczędnościowa mieszkania

Napisany przez KingZul
Cześć wszystkim,

chciałem poprosić o waszą opinię na temat konstrukcji, jaką przygotował dla mnie mój bank hipoteczny w celu sfinansowania nieruchomości.

Cena zakupu: 150.000 €
Kapitał własny: 40.000 €
Koszty dodatkowe: 10.500 €
Kwota finansowania: 120.500 €

1. 50.000 € z programu KFW 124
2. 70.000 € kredytu od banku domowego, oprocentowanie na 10 lat
3. Umowa oszczędnościowa na 70.000 €, która zostanie przydzielona po 10 latach i ma służyć do spłacenia kredytu bankowego

W przypadku kredytu bankowego będę płacił tylko odsetki przez 10 lat...

Myślę, że finansowanie przez KFW ma sens. Ale czy kredyt hipoteczny + umowa oszczędnościowa? Czy to ma sens?

Byłbym wdzięczny za kilka opinii.

Dziękuję z góry!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Można sprawdzić tę konstrukcję tylko wtedy, gdy zna się wysokość obecnego oprocentowania, które obecnie płacą Państwo, a także szczegóły dotyczące pożyczki związanej z oszczędnościami budowlanymi. Można ogólnie ustalić pewność oprocentowania na okres znacznie dłuższy niż 10 lat, jaki jest okresem wiązania oprocentowania kapitału początkowego. Jednak zawsze ważne są koszty ogólne.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ponieważ w konstrukcji hipoteki domowej przewidziano zawieszenie spłaty poprzez umowę oszczędnościową na Bauspar, można tutaj również przygotować obliczenia kosztów całkowitych.

Ponieważ odpowiednie finansowanie ma być spłacone w ciągu około 20 lat, można również obliczyć te koszty całkowite przy bezpośredniej spłacie z odpowiednim okresem kredytowania.

Porównaj te dwie sumy. Zazwyczaj bezpośrednia spłata powinna być bardziej sensowna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata