Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Skreślenie ubezpieczenia na życie, kwota wypłaty zbyt niska, czy ktoś ma jakąś radę?

Napisany przez immerfernweh
Cześć wszystkim,
może ktoś z ekspertów tutaj może mi pomóc.
Dostałem 1 sierpnia 2014 roku informację o aktualnym stanie mojego ubezpieczenia na życie.
W dokumencie dosłownie napisano:
wartość umowna: 6.407,60
wartość osiągnięta z bieżącego udziału w zyskach: 1007,50
niegwarantowana ostateczna część nadwyżki ubezpieczenia głównego: 187,40
niegwarantowana ostateczna część nadwyżki ubezpieczenia dodatkowego od niezdolności do pracy: 306,30
udział w rezerwach bilansowych: 524,83
Całkowita wartość umowy: 8433,63
W przypadku wypowiedzenia ubezpieczenia otrzymasz kwotę wypłaty: 8429,63 euro
Zrezygnowałem i w piśmie z dnia 4.9.2014 roku napisano:
gwarantowana wartość wykupu: 6437,80
udział w zyskach wraz z ostatecznymi nadwyżkami: 1509,40
Całkowita kwota: 7947,20
Moje pytanie do firmy ubezpieczeniowej przyniosło następującą odpowiedź: W połowie sierpnia rząd wprowadził nowe wytyczne, zgodnie z którymi ubezpieczyciel ma prawo dokonać powyższego rozliczenia w ten sposób.
Moje pytanie: Czy to możliwe? Czy faktycznie pojawiły się jakieś nowe przepisy, które dodatkowo zmniejszają wartość ubezpieczenia na życie?
Z góry dziękuję!

Re: Skreślenie ubezpieczenia na życie, kwota wypłaty zbyt niska, czy ktoś ma jakąś radę?

Napisany przez brainy
Zmiana prawa oznacza, że udział w rezerwach wyceny nie musi już być wypłacany. Legalne oszustwo.

Napisany przez immerfernweh
I ta nowelizacja przepisów faktycznie weszła w życie w ciągu ostatnich 5 tygodni? Słyszałem o tym, ale to, że kwota wypłaty zmniejszyła się ponownie w ciągu zaledwie 5 tygodni, sprawia, że jestem trochę zaniepokojony

Napisany przez Matthew Pryor
A tutaj
Verbraucherzentrale Hamburg | - Tematy
w razie potrzeby można otrzymać pomoc, jeśli ktoś zauważy, że doradcy tego zespołu nie byli warci pieniędzy, które i tak muszą zostać wyłożone na stół.

Napisany przez obelix

Oto pomoc w skróceniu rezerw wyceny zgodnie z ustawą LVRG dotyczącą ubezpieczeń na życie!

Cytat z mojego systemu komputerowego: ta strona ma bardzo złą opinię.

Napisany przez Cashflowclub MD

Cytat z mojego systemu komputerowego: ta strona ma bardzo złą opinię.

A co to mówi o twoim komputerze???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata